HunHír.info

2019. Újkenyér hava 21. nap, Zelemér napja.

A harmadik intifáda küszöbén? (+videó)

2011. május 13. 18:39
Falusy Márton - Hunhír.info

Palesztinában készül valami. Május 15-én arra az eseményre emlékeznek, amit a cionisták a „függetlenség kikiáltásának” neveznek. A palesztinoknak a cionista állam megalapítása a „nakba”, vagyis a „katasztrófa” napja. Jellemző, hogy az atv nevezetű cionista pöcegödör honlapján ezzel a címmel találkozunk: „Nakba masírozások: nem tanultak a múlt hibáiból az arabok”.

Magyar Menedék - Horthy-naptár 2019

„Az ő függetlenségük a mi katasztrófánk” – ez az idei palesztin jelszó a „nakba” napján. Tegnap Betlehemben palesztin gyerekek, tanárok, egyházi vezetők, politikusok és egyszerű civilek tüntettek, s követelték a visszatérés jogának érvényesítését. Mint köztudott, 1948-ban a cionisták palesztinok százezreit üldözték el földjeikről, az ENSZ azonban határozatban mondta ki, hogy a száműzötteknek joguk van visszatérni eredeti lakóhelyükre. Ezt a jogot az ún. „Izrael” nem ismeri el – a palesztinok viszont most soha nem látott egységben követelik többek között ezt a jogukat is.

Monther Amria, a Nakba Bizottság feje a következőket nyilatkozta:

„Ez évi üzenetünk, hogy visszatérünk, érvényesítjük a visszatérés jogát. Az izraeli ellenőrző pontokhoz vonulunk, s követeljük, hogy hazatérhessünk. Éjjel-nappal azért fogunk dolgozni, hogy elérjük a célunkat, vagyis a visszatérés jogát azokra a településekre, ahonnan 1948-ban elűztek minket.”

Attalah Hanna ortodox püspök nemcsak a visszatérés jogáról beszélt, hanem arról is, hogy a palesztinoknak joguk van Jeruzsálemhez, amelyet jelenleg a cionisták tartanak megszállva.
Mohamed al-Laham, a palesztin törvényhozás tagja, szintén a visszatérés jogát hangsúlyozta: ettől a jogtól a palesztinok nem foszthatók meg, hiszen ezt az ENSZ 194. számú határozata is rögzíti, tehát a visszatéréshez való jogot a nemzetközi jog is garantálja. „Izraelnek meg kell értenie, hogy a nakba emlékét katonai erővel sem lehet elpusztítani” – mondta al-Laham, majd így folytatta:

„Gyilkolhatnak és rombolhatnak, de népünk akkor is követelni fogja a jogait, s a nemzetközi közösséghez fordulunk, hogy 63 évi száműzetés után igazságot szolgáltassanak a palesztin népnek.”

Korábban már említettük, hogy 1948. május 15-én zsidó csapatok palesztin települések százait rombolták le, emberek százait ölték meg, s több mint 700 ezer palesztint üldöztek el. A száműzöttek száma – a magas népszaporulatnak köszönhetően – mára elérte a 4,8 milliót. Hat évtizeddel ezelőtt mintegy 160 ezer palesztin maradt cionista fennhatóság alatt, az ő számuk mára 1,4 millióra emelkedett, s az ún. „Izrael” lakosságának egyötödét alkotják. Jelenleg az ún. „Izrael”-ben 5,8 millió zsidó él, ha tehát a száműzöttek visszatérhetnének otthonaikba, a zsidók kisebbségbe kerülnének az ún. „zsidó állam”-ban.

A palesztinok most elszánták magukat: békés, erőszakmentes akcióval kívánják jogaikat érvényesíteni. Ezért ezen a héten az izraeli csapatokat megerősítették Ciszjordániában, Gázában, a határokon – válaszul arra a felhívásra, amelyet az alábbiakban ismertetünk.

Palesztin aktivisták felhívást tettek közzé: vonuljanak a száműzetésben élők az izraeli ellenőrző pontokra, térjenek vissza otthonaikba, ahonnan 1948-ban elűzték őket. Ezzel párhuzamosan várhatóan megmozdulások lesznek Egyiptomban, Libanonban. Jordániában és Szíriában is.

A „nakba” alkalmából a Ciszjordániában, Gázai övezetben, Izraelben és külföldön élő palesztinok három napos tüntetéssorozatot tartanak, amely ma vette kezdetét. Yitzhak Aharonovitch cionista biztonsági miniszter arra utasította a cionista erőket, hogy „legyenek visszafogottak, s kerüljék az erőszak alkalmazását”. Ugyanakkor ma már korlátozták a muszlim hívek belépését Jeruzsálembe: csak a 45 évnél idősebb, izraeli személyi igazolvánnyal rendelkező férfiak közelíthették meg az Al-Aksza mecsetet (nőkre nem volt érvényes a korlátozás).

Ahmed Najar palesztin aktivista az egyik palesztin hírügynökségnek elmondta, hogy a „nakba” napján - tehát vasárnap – Gáza városából indul az egyik menet Beit Hanoun-ig, a cionista ellenőrző pontig. Najar szerint a szervezők mintegy negyedmillió emberre számítanak:

„Ez békemenet lesz, mi csak egy dolgot követelünk: elidegeníthetetlen jogunkat arra, hogy visszatérhessünk városainkba, Haifába, Jaffába. Nem akarunk semmiféle összeütközést. Egy célunk van, folytatni a békés menetet egészen addig, amíg át nem lépjük a határt, s amíg békésen vissza nem térünk elrabolt otthonainkba.”

Najar azt is hozzátette: ha a cionisták erőszakot alkalmaznak, és lőni fognak a békés menetre, akkor be fogják bizonyítani, hogy a menetben részt vevők erőszakot nem alkalmaznak, fegyvertelenül akarják elérni a céljukat, s folytatni fogják a menetet azokba a városokba, ahonnan elűzték őket.
Az interneten közzétett felhívás szerint „a menet május 15-én indul, a célállomások Jaffa, Haifa, Lod, Ramle és Ashkelon”. Ezek a városok ma az ún. „Izrael” részét képezik.

Nyugodtan kijelenthetjük: a békés menet nem fog célba érni, a cionisták erővel fogják megakadályozni a száműzöttek visszatérését. Lehet, hogy 1987 és 2000 után ez lesz a harmadik palesztin felkelés, a harmadik palesztin intifáda kezdete?

U.i.: Mikor írásom végére kitettem a kérdőjelet, megnéztem a PNN palesztin hírügynökség legfrissebb híreit. A vezető anyag: péntek délután a Palesztin Hatóság területén – Ciszjordániában – a cionista terrorista csapatok megsebesítettek 29 palesztin tüntetőt. Mit is olvastunk az atv nevű pöcegödör honlapján? „Nakba masírozások”? Dehogy. „Cionista masírozások”, így már helyes. Nem tanultak a múlt bűneiből a cionista masírozók.

Aki teheti, vasárnap – a „nakba” napján - gyújtson gyertyát a cionisták által elkövetett népirtás áldozatainak emlékére. S ki-ki hite szerint imádkozzék, hogy mihamarabb fölszabaduljon Palesztina a cionista iga alól.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gyógynövények a zsebemben - Szabó György Lopes-Szabó ZsuzsaGyógynövények a zsebemben
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Nagy magyar tájszótár - Kiss GáborNagy magyar tájszótár
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 691 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Tiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinTiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat