HunHír.info

2018. Áldás hava 22. nap, Obi napja.

Ami mindmáig nem tananyag: a felvilágosodás kozmopolitizmushoz, a nemzeti hagyományok lebecsüléséhez vezetett hazánkban is

2011. április 10. 14:10
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Kazinczy-Ferenc.jpgMindez köszönhető Kazinczy Ferencnek, Martinovics Ignácnak és a tizennyolcadik századvégi tengernyi szabadkőműves röpiratnak, melyek legtöbbször egészen nyíltan hirdették a világpolgárságot, a kozmopolitizmust, a nemzeti hagyományok lebecsülését, mi több, a „vallások egyenjogúsítása” címén a zsidóság emancipációját. Ez derül ki egyértelműen az 1846. február 10-én Marcaltőn született és 1933. április 10-én Budapesten elhunyt kitűnő magyar jogtudós, Concha Győző könyvéből.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Mindez mindmáig nem tananyag, ellenkezőleg, nincs tankönyv, mely ne hódolattal emlékezne Kazinczyról és a Martinovics-összeesküvés tagjainak ideológiájáról. Pedig aki fellapozza 1885-ben a Franklin Társulat kiadásában „A kilenczvenes éves reformeszméi és előzményeik” címmel megjelent, az Attraktor Kiadó gondozásában újra hozzáférhető irodalomtörténeti vázlatát, megdöbbentő kép tárul eléje: alkalmi tollforgatók, szabadkőműves ügyvédek, politikusok a humanizmusról, tudomány- és vallásszabadságról, jogegyenlőségről elmélkedtek, valódi céljuk azonban a keresztény hit-és erkölcstan, az egyházi és társadalmi rend forradalmi úton való felszámolása volt.

Elég ennek szemléltetésére a könyvében felsorolt példákból egy is. Nagyváthy János (1755-1819), Festetics György gróf gazdasági főtanácsadója, az első rendszeres magyar mezőgazdasági kézikönyv (A szorgalmas mezei gazda, 1791) szerzője a trón- és oltárdöntögető Martinovics Ignác szolgálatába lépett, és már nem mezőgazdasággal, hanem politikával foglalkozván (emiatt Festetics gróftól elhidegülvén), 1790-ben egy negyven oldalas névtelen röpiratot tett közzé (A Tizenkilenczedik százban élt Igaz Magyar hazafinak örömórái), amelyben értetlenségét fejezte ki, amiért még mindig üldözik a tőlünk csak szakállával és nyelvével különböző szegény, ügyefogyott zsidóságot, amely kizárólag azért „csalárd, huzavonó, tolvaj”, mert mi „a Boldogság minden forrását bedugjuk előtte”!

Tehát mindig mi vagyunk a kirekesztők, sohasem ők. Ezt hirdetik mindmáig, Nagyváthytól a magyar kultúrán csak a bőgatyát és a fütyülős barackot értő Landeszmann Györgyön át a „sz@rból jött mélymagyarok”-tól hidegrázást kapó Spiró Györgyig.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
KRESZ - 2017-es kiadás - Hack Emil szerk.KRESZ - 2017-es kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat