HunHír.info

2018. Magvető hava 23. nap, Nemzeti ünnep, Gyöngy napja.

Két év múlva szabadlábon a magyargyilkos?

2006. szeptember 09. 21:04
HunHír.Hu

Goran Tijovićot, aki 1 évvel ezelőtt megölte Sarnyai Józsefet a magyarkanizsai Bounty kávézóban, összesen 6 évre itélte emberölésért és tiltott fegyvertartásért. Pontosan 5 év 8 hónapot szabtak rá a gyilkosságért, és 4 hónapot tltott fegyvertartásért. Egy délvidéki joghallgató HunHír.Hu-hoz eljuttatott elemzésében úgy véli: az ügyészség hibázott. Megtörténhet, hogy 2 év múlva a gyilkost feltételesen szabadlábra helyezik.

Magyar Menedék - Negyedik birodalom

Az ügyészség hibázott a vádpont megállapitásánál az emberölés eseténél. Ugyanis a szerb BTK 113.
paragrafusa szerint állította fel a vádpontot ami a sima emberölés, de a feltételek adottak voltak, hogy a BTK 114. szakasza alapján a vádpont súlyos emberölés lett volna, hiszen e szakaszban foglalt módozatok alapján, a következőknek tett eleget: 2. bekezdés: kegyetlen erőszakossággal elkövetett gyilkosság - az hiszen Sarnyait több lövéssel terítette le, s a legvégén még a fejbe is lőtte. 3. bekezdés: Ki embertöl, és közvetlen módon más ember életét is veszélyezteti - hiszen a tulajdonost is megakarta ölni, csak besült a pisztolyba a golyó. A rendőrségen, s a vizsgálóbírónak is azt vallotta még, hogy mindenkit megakart ölni aki bent volt a kávézóban... Különben a törvény hivatalos értelmezése is ezt mondja. A BTK 113. paragrafusa esetében a büntetés 5-15 évig terjedő börtön, a BTK 114. paragrafusa értelmében praktikusan 10-től 40-évig terjedő szabadság vesztés mondható ki, azzal, hogy 20-30 évig nem lehet itéletetet ki mondani, tehát vagy 10-től 20 évig, vagy 30-40 ig, tehát életfogytiglani itélet jár érte.

A perben a Szabadkai Kerületi Bíróság járt el: Tanúk vallomása alapján meglehett állapítani a súlyos emberölés fennállását, de sajnálatos módon a vád csak "hagymányos" emberölés volt. Őszinte szakmai véleményem szerint, nem tudom hogy a bírónőt honnan szalasztották, gyalázatos és szakmailag szakszerűtlen, rossz itéletet hozott. Egy az, ahogy elnézem csak az enyhítő körülményeket vehette figyelembe, s azok sem nevezhetők igazán annak. Az ítélet meghozatalánál
figyelembe kell venni többek között az elkövető egészségügyi állapotát, állítólag epilepsziás Tijović, na már most egy az, hogy ha ő rendőr volt, akkor nem lehet epilepsziás, hiszen fel sem vették volna.
De ha már az, akkor ez a betegség nemkell hogy befojásolja a bíróságot, hiszen ez tablettákkal könnyen kezelhető, ha bent van, ha kint van bekell vennie a gyógyszerét, s a betegség nem rosszabodhat a börtönben sem, mert a betegség természete sem olyan. A másik "enyhítő körülmény" hogy a Sarnyai megpofozta őt, de hát ez abban az esetben lenne igazán releváns ha abban a pillanatban megöli, míg a pszichikai feldúltság tart, nem pedig másfél óra elteltével.
Ebben az esetben már szándékosságról beszélünk, mégpedig közvetlen szánékosságról... Viszont az én rálátásom alapján a súlyosbító körülményekre nem volt tekintettel a bíróság.

Mivelhogy a vádpont alapján 5-15 évig terjedő böntönbüntetéssel büntethető. A bírónak ilyenkor átlagban 10 évről kellet volna indítania, és a súlyt eltolni abba az iránya ahol több az enyhítő vagy súlyosbító körülmény. Másrészt nagyon gyéren bünette a fegyvertartást, a bírósági gyakorlatban ezért többet szoktak nálunk adni.

Sajnos, megtörténhet az is, hogy 2 év múlva ezt a gyilkost feltételesen szabadlábra helyezik, mivelhogy a BTK idevágó rendelkezései alapján az az elitélt aki már több mint a felét
büntetésének letöltötte, és elvárható tőle hogy nem visz véghez újabb bűncslekményt, és a büntetés letöltése közben "megjavult" feltételesen szabadlábra helyezhető. (A BTK 46. szakasza első bekezdése szerint.)

A szerb BTK értelmében továbbá beszámítják neki az előzetesben letöltött időt is ami kb. 1 év. A feltételes szabadlábrahelyezésről a Szabadkai Kerületi Bíróság dönthet...

Fellebezést csak a kerületi főügyész adhatja be.

Egy délvidéki joghallgató

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Atlantisz - Az özönvíz előtti világ - Ignatius DonnellyAtlantisz - Az özönvíz előtti világ
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A lázadás éve - Görgényi Tamás - G. Fodor Gábor - Fűrész Gábor - Ketipisz SztavroszA lázadás éve
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Nincs kegyelem DVD - Matúz GáborNincs kegyelem DVD
DVD - Bolti ár: 3 800 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
21% internetes kedvezménnyel
Pannóniai kereszténység - Zakar AndrásPannóniai kereszténység
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat