HunHír.info

2018. Fergeteg hava 23. nap, Alirán napja.

Kettős mérce a szerbeknél

2006. szeptember 08. 18:41
HunHír.Hu

A szenttamási Emberi Jogi Központ (EJK) megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy a tavaly elkövetett magyarkanizsai gyilkosság tettesét hat év börtönbüntetésre ítélte a bíróság első fokon. Pontosabban öt évet és nyolc hónapot kapott a gyilkosság elkövetéséért, és erre ráadásul még négy hónapot azért, mert nem volt fegyverviselési engedélye.

Magyar Menedék - Könyvhét 2017

Hangsúlyozzák: párhuzamba állítva a "temerini esettel", elképesztő méretű igazságtalansággal találjuk szembe magunkat. Ezzel a magatartással Szerbia egyértelműen megcsúfolja a jogegyenlőség elvét és nem hajlandó tiszteletben tartani az ország minden polgárának legalapvetőbb emberi jogait. Az esetről röviden annyit kell tudni, hogy a gyilkosság 2005. szeptember 24-én történt Magyarkanizsán a Bounty kávézóban. A gyilkosságot a szerb nemzetiségű Goran Tijović szerbkeresztúri lakos követte el, áldozatával Sarnyai Józseffel - több golyó leadása által - különös kegyetlenséggel végzett.

A bírósági tárgyalás során figyelmesen körüljárták a konfliktus fizikai megnyilvánulásának mozzanatait, hogy miként történt Sarnyai részéről a két-három pofon leadása, ám azzal egyáltalán nem foglalkoztak, hogy mi volt ennek a kiváltó oka. Az Emberi Jogi Központnak információi vannak arról, hogy a rendőrség miként viszonyult a gyilkossághoz, ugyanis azon az éjszakán, amikor megtörtént a gyilkosság, a rendőrség kapott bejelentést, hogy Tijović hazament a pisztolyért és készül valamire. Erről a sofőr értesítette Goran testvérét (aki egyébként a belgrádi belügyben dolgozik), mire az felhívta a törökkanizsai rendőrséget, akik ezt a bejelentést továbbították a magyarkanizsai rendőröknek. Ekkor még talán megakadályozhatták volna a gyilkosságot, viszont a rendőrök meg sem moccantak addig, míg nem érkezett bejelentés a gyilkosságról. Sőt még azt találták kérdezni, hogy ki biztosítja őket arról, hogy Tijović nem lövi le éppen őket?! - írja az Emberi Jogi Központ.

Felteszik a kérdést az illetékeseknek: valóban történt-e ilyen mulasztás a gyilkosság estéjén? Ha igen, akkor vajon felelősségre vonták-e az akkor ügyeletes rendőröket?

A tárgyaláson Tijović egyébként azt vallotta, hogy nem emlékszik semmire, nem tudja, hogy ment haza a pisztolyért, azt sem tudja, hogy érkezett vissza, nem emlékszik a lövésekre sem, ezzel szemben arra emlékezett, hogy édesanyjának azt mondta, hogy mindjárt jön. Erre hogyan emlékezett? Hogy hívta fel testvérét a gyilkosság elkövetése után, hogy elmondja neki mit tett, ha nem emlékszik még a lövésekre sem? Ezt az ellentmondást figyelembe vették a bíróságon? - veti fel a szervezet, amelynek további kifogásai vannak azzal kapcsolatban, hogy az egész tárgyalás során a család nem kapott semmilyen jegyzőkönyvet, és hogy egy olyan ügyész képviselte a családot, akinek a hangját alig lehetett hallani a tárgyalásokon, és aki a bíróság folyosóján elhaladva még csak nem is üdvözölte a családtagokat.

Mint kiemelik, nagy tévedés volt azt ajánlani a családnak, hogy ne fogadjon ügyvédet, hanem majd csak akkor, ha nem lesz megelégedve az ítélettel. A család - természetesen jogosan - most nincs megelégedve az enyhe ítélettel, viszont a gond azzal van, hogy a sértett családja nem tehet fellebbezést az ítélet ellen, ezt csak a főügyész teheti meg.

Az EJK a lehető leghatározottabban követeli a főügyésztől a fellebbezést a túlságosan enyhe ítélet miatt, történjen meg az ügy másodfokon való tárgyalása, és a tettes olyan mértékű büntetést kapjon, amilyen a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért jár.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Kuruc világ I. - Vadrózsa és kard - Nemere IstvánKuruc világ I. - Vadrózsa és kard
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról? - Dányi LászlóMiért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról?
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Abszurditások világa - Bogár LászlóAbszurditások világa
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trianon naptár 2018
Trianon naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 920 Ft
52% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat