HunHír.info

2019. Fergeteg hava 19. nap, Dsingiz napja.

Kettős mérce a szerbeknél

2006. szeptember 08. 18:41
HunHír.Hu

A szenttamási Emberi Jogi Központ (EJK) megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy a tavaly elkövetett magyarkanizsai gyilkosság tettesét hat év börtönbüntetésre ítélte a bíróság első fokon. Pontosabban öt évet és nyolc hónapot kapott a gyilkosság elkövetéséért, és erre ráadásul még négy hónapot azért, mert nem volt fegyverviselési engedélye.

Menedék - Bayer

Hangsúlyozzák: párhuzamba állítva a "temerini esettel", elképesztő méretű igazságtalansággal találjuk szembe magunkat. Ezzel a magatartással Szerbia egyértelműen megcsúfolja a jogegyenlőség elvét és nem hajlandó tiszteletben tartani az ország minden polgárának legalapvetőbb emberi jogait. Az esetről röviden annyit kell tudni, hogy a gyilkosság 2005. szeptember 24-én történt Magyarkanizsán a Bounty kávézóban. A gyilkosságot a szerb nemzetiségű Goran Tijović szerbkeresztúri lakos követte el, áldozatával Sarnyai Józseffel - több golyó leadása által - különös kegyetlenséggel végzett.

A bírósági tárgyalás során figyelmesen körüljárták a konfliktus fizikai megnyilvánulásának mozzanatait, hogy miként történt Sarnyai részéről a két-három pofon leadása, ám azzal egyáltalán nem foglalkoztak, hogy mi volt ennek a kiváltó oka. Az Emberi Jogi Központnak információi vannak arról, hogy a rendőrség miként viszonyult a gyilkossághoz, ugyanis azon az éjszakán, amikor megtörtént a gyilkosság, a rendőrség kapott bejelentést, hogy Tijović hazament a pisztolyért és készül valamire. Erről a sofőr értesítette Goran testvérét (aki egyébként a belgrádi belügyben dolgozik), mire az felhívta a törökkanizsai rendőrséget, akik ezt a bejelentést továbbították a magyarkanizsai rendőröknek. Ekkor még talán megakadályozhatták volna a gyilkosságot, viszont a rendőrök meg sem moccantak addig, míg nem érkezett bejelentés a gyilkosságról. Sőt még azt találták kérdezni, hogy ki biztosítja őket arról, hogy Tijović nem lövi le éppen őket?! - írja az Emberi Jogi Központ.

Felteszik a kérdést az illetékeseknek: valóban történt-e ilyen mulasztás a gyilkosság estéjén? Ha igen, akkor vajon felelősségre vonták-e az akkor ügyeletes rendőröket?

A tárgyaláson Tijović egyébként azt vallotta, hogy nem emlékszik semmire, nem tudja, hogy ment haza a pisztolyért, azt sem tudja, hogy érkezett vissza, nem emlékszik a lövésekre sem, ezzel szemben arra emlékezett, hogy édesanyjának azt mondta, hogy mindjárt jön. Erre hogyan emlékezett? Hogy hívta fel testvérét a gyilkosság elkövetése után, hogy elmondja neki mit tett, ha nem emlékszik még a lövésekre sem? Ezt az ellentmondást figyelembe vették a bíróságon? - veti fel a szervezet, amelynek további kifogásai vannak azzal kapcsolatban, hogy az egész tárgyalás során a család nem kapott semmilyen jegyzőkönyvet, és hogy egy olyan ügyész képviselte a családot, akinek a hangját alig lehetett hallani a tárgyalásokon, és aki a bíróság folyosóján elhaladva még csak nem is üdvözölte a családtagokat.

Mint kiemelik, nagy tévedés volt azt ajánlani a családnak, hogy ne fogadjon ügyvédet, hanem majd csak akkor, ha nem lesz megelégedve az ítélettel. A család - természetesen jogosan - most nincs megelégedve az enyhe ítélettel, viszont a gond azzal van, hogy a sértett családja nem tehet fellebbezést az ítélet ellen, ezt csak a főügyész teheti meg.

Az EJK a lehető leghatározottabban követeli a főügyésztől a fellebbezést a túlságosan enyhe ítélet miatt, történjen meg az ügy másodfokon való tárgyalása, és a tettes olyan mértékű büntetést kapjon, amilyen a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért jár.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Százéves Trianon - Drábik JánosSzázéves Trianon
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A negyedik birodalom felemelkedése - Összeesküvés elméletek sorozatA negyedik birodalom felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben! - Badiny Jós FerencA magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben!
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Helynévrégészet 2. - Faragó ImreHelynévrégészet 2.
Könyv - Bolti ár: 3 400 Ft
Internetes ár: 2 890 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat