HunHír.info

2017. Álom hava 16. nap, Szepes napja.

Az iskola még ma is irodalomtörténetet, szaktudományt tanít s nem az irodalom olvasására nevel

Egy magyar irodalomtudós emlékezete

2011. március 09. 13:58
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Ötven éve, 1961. március 9-én hunyt el Budapesten (az 1878. június 24-én Margitán született) Horváth János irodalomtudós, középkori és újkori irodalmunk egyik legjobb értője, akire ezúttal egy mindmáig mellőzött, 1922-ben megjelent tanulmányának (Aranytól Adyig) megszívlelendő igazságaival emlékezünk.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

»Az iskola, melynek alapvető feladatai volnának a közönségnevelésben, még ma is irodalomtörténetet, szaktudományt tanít s nem az irodalom olvasására nevel. Szajkó-ismereteket kíván tömérdek kisebb íróról, kiket nem is olvastat, mert hogy olvastasson, arra rá sem ér. Időt kell juttatnia minden írónak, ki a történet folyamán némi nyomot hagyott, s ezért nem marad elég ideje azokra, kik állandó értékek: ezért kénytelen Vörösmartyról, Petőfiről s Aranyról is kész ítéleteket betanultatni, s futólagos félig-meddig való olvastatásukkal megelégedni. Az irodalom tanulása ekként csak kivételes esetekben hagyhat kellemes emléket a tanulóban, s nem olthatja belé az olvasás ösztönét, irodalmi műveltséggel pedig egyáltalán nem láthatja el. Világgá eresztjük a magyar ifjúságot, hogy ha olvas, csak azt ne olvassa, miről az iskolában tanulnia kellett, s hogy amit mégis olvasni fog, annak megítélése önálló és gyökeres magyar ízlése ne legyen. Az ifjúság, mely csak az imént verte le magáról az iskola porát, kész prédája minden bizarrságnak, s szép hegedűszóval, „irodalompolitikájával” saját legbensőbb ösztönei ellen is harcba vihető. Ha igazi nagy íróinkat józan vezetés mellett elolvassa s lelkébe fölveszi, meg kellett volna szeretnie őket, visszatérnie hozzájuk később is, s ez állandó lelki táplálék megóvná őt minden hóborttól és elidegenedéstől.«

Mindez szerinte így volt már a tizenkilencedik század második felében is, köszönhetően elsősorban az írókat és olvasókat árokásásra, szekértáborokra bomlására kényszerítő újmagyarok diktatúrájának, annak, hogy míg korábban „a zsidó származású író is egészen magyarrá, »nemzetivé« kívánt idomulni, most a vérbeli magyar is őneki udvarolt”. Ehelyett irodalomtanításunknak „eleven kritikai szellemre” van szüksége, „mely a múlt értékei közt is különbséget tesz és élénk érdeklődéssel, világos öntudattal néz szeme közé az újnak”, továbbá „hozzá kell nevelnünk klasszikus irodalmunkhoz a közönség azon részét is, mely eddig tőle érintetlen maradt, s egészében átadnunk azon közönségnek, mely eddig csak könnyedebb, vagy pártpolitikailag is kiaknázható értékeit volt képes felfogni”, végül a bálványozott „nyugati kultúra” utolérését sem kellene erőszakolnunk: inkább „buzgalmát utánozzuk, ne festett rongyait”.

Tanítványai visszaemlékezései szerint nemcsak könyveiben, hanem egyetemi előadásaiban is az Arany Jánostól és Gyulai Páltól örökölt nemzeti klasszicizmus és konzervativizmus legnemesebb hagyományait képviselte, megbecsülve minden értékteremtő költőt, írót, irányzatot, szemben korunk céhbeli irodalmáraival.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Nincs kegyelem DVD - Matúz GáborNincs kegyelem DVD
DVD - Bolti ár: 3 800 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
21% internetes kedvezménnyel
Matyó motívumok kifestőkönyve - Horváth ÁgnesMatyó motívumok kifestőkönyve
Könyv - Bolti ár: 1 490 Ft
Internetes ár: 1 490 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trianon és a Harmadik Világháború - Badiny Jós FerencTrianon és a Harmadik Világháború
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 792 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Great Again - Újra naggyá tesszük Amerikát - Donald J. TrumpGreat Again - Újra naggyá tesszük Amerikát
Könyv - Bolti ár: 3 290 Ft
Internetes ár: 2 961 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat