HunHír.info

2017. Magvető hava 19. nap, Villám napja.

Szabó Dezső szózata 1921-ből: a budapesti zsidók visszatoloncolandók illetékességi helyükre

2010. október 20. 14:23
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

szabo-dezso-lead.jpgKevésbé ismert, hogy klasszikus írónk nemcsak sorsregényében, „Az elsodort falu”-ban tárta fel Farkas Miklós személyében már székesfehérvári középiskolai tanárként is vallott nézeteit országunk megrontóival szemben, hanem a „Virradat” című lapban 1920. december 25-e és 1921. április 10-e között megjelent vezércikkeiben is.

Magyar Menedék - Nincs kegyelem

Ötvennégy írása jelent meg benne, melyek egybegyűjtve a Szabó Dezső Emléktársaság gondozásában jelentek meg 1999-ben. Mindegyikük ijesztően időszerű, de leginkább a Budapest visszafoglalása című (1921), amelyben leszögezi:

„E roppant város minden házának minden téglája, minden utcájának minden köve kiontott magyar vért, magyar szenvedést és magyar munkát jelent. A századok e nagy véráldozatában, a nehéz szenvedésekben, a hősies makacs munkában testvéri részt vettek Pest-Buda német és rác lakosai, kiknek hamarabb lett magyar a szívük, mint a nyelvük, s örömük volt a magyar öröme, és hulló könnyük a magyar bánata. A történelem e tragikus, nehéz építésében csak egy faj nem vett részt: a zsidó.

A megoldást Budapest visszafoglalásában látta „azok számára, akik a századok nehéz munkájával vásárolták meg, akik a vér és szenvedés súlyos árát fizették érte,”, különben „ötven év múlva csak cseléd és rabszolga lesz magyar Magyarországon”. Ezt elkerülendő, „az 1910 óta Budapesten letelepült zsidók, bármily vallásúak, visszatoloncolandók illetékességi helyükre. A rendelet kilencvenkilenc percentjében árdrágítókat, lánckereskedőket, zugügyvédeket, az emberiség morális söpredékét fogja érni, tehát tisztítás lesz az európai kultúr-emberiség érdekében. De nem svindli, tessék-lássék eltoloncolásokat kérünk. A legkiválóbb morális testületek ellenőrizzék, hogy az európai kultúra, az általános emberi morál e szégyenfoltjai tényleg eltávolíttatnak a magyarság fővárosából. Az így üresen maradt lakásokat, állásokat, üzleteket etc. Egy e célra alkotott bizottság ossza el a középosztály, munkásság és menekültek legérdemesebb s arra leginkább rászoruló tagjai közt.”

Szózata politikusainknál süket fülekre talált és talál, természetesen.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Nagy Testvér figyel - Összeesküvés elméletek sorozatA Nagy Testvér figyel
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Bethlen István angliai előadásai - Bethlen IstvánBethlen István angliai előadásai
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Jó vadászatot! - Ilosvay FerencJó vadászatot!
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 295 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Háborúk, olaj, radikalizmus - Marc FromagerHáborúk, olaj, radikalizmus
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Magyar Nemzeti Zene Emlékkönyve - CD melléklettel - Szendrey Marót ErvinA Magyar Nemzeti Zene Emlékkönyve - CD melléklettel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat