HunHír.info

2019. Újkenyér hava 20. nap, Szent István király ünnepe, István, Vajk napja.

Az IMF magyar hangja: Mesterházy Attila

2010. július 19. 08:52
Falusy Márton - HunHír.Hu

mesterhazy250.jpgA szegfűsök frissen megválasztott elnöke, Mesterházy Attila közleményében többször is „felszólítja” Orbán Viktort és a kormányt, hogy mit tegyen, és mit ne tegyen. Megleltük hát az IMF magyar hangját: Mesterházy Attilának hívják ezt a fura teremtményt.

Magyar Menedék - Raffay

Miközben az IMF és az Európai Bizottság delegációjával folytatott tárgyalások megszakadása után hazai és külföldi gazdasági elemzők a kudarc lehetséges következményeit latolgatják, két ellenzéki párt közleményben fejtette ki álláspontját. A Jobbik nyilatkozatából kiderül, hogy a párt támogatja a kormányt. Nem így az MSZP. A szegfűsök frissen megválasztott elnöke, Mesterházy Attila közleményében többször is „felszólítja” Orbán Viktort és a kormányt, hogy mit tegyen, és mit ne tegyen. Megleltük hát az IMF magyar hangját: Mesterházy Attilának hívják ezt a fura teremtményt.

Vasárnap kiadott közleményében a szegfűs pártelnök felszólítja „Orbán Viktor kormányát, hogy hagyjon fel az arrogáns és felelőtlen magatartással”. Vajon mire gondolhatott Mesterházy, amikor ezeket a szavakat leírta? Az egyik külhoni gazdasági lapban a magyar „ügy” kapcsán egy pénzügyi szakember kifejtette: az IMF előtt általában mindenki meghátrál, mert senki nem szeretne a nagyhatalmú szervezet előtt kedvezőtlen színben feltűnni. Most a magyar kormány Matolcsy György vezette delegációja nem hátrált meg. Ami azt jelenti: a magyar kormány arrogáns és felelőtlen. Legalábbis az IMF lelkes hazai híve, Mesterházy Attila szerint.

Nem idézem a szegfűs elnök minden szavát. A nyilatkozat ugyanis ócska frázisok tömkelege. Mesterházy méltatja az előző, szocialista kormány teljesítményét – mert helyreállította az ország „nemzetközi tekintélyét, hitelét a világban és a külföldi pénzpiacokon” -, az Orbán-kormány viszont „alkalmatlan a válság kezelésére, egy koherens költségvetés és gazdaságpolitika kidolgozására”. (Zárójelben jegyzem meg, hogy a költségvetést majd ősszel kell letenni a T. Ház asztalára, most pedig mintha még nyár lenne. De lehet, hogy tévedek, az IMF és hazai csicskása már az őszi avarban bolyong.)

Mesterházy azt is közli, hogy „amit a napokban láttunk a Matolcsy úr által vezetett kormánydelegációtól, az szintén vagy dilettantizmus vagy tudatos károkozás. Mindkét verzió életveszélyes az ország szempontjából, mert ennek az árát, a végén, mindig az adófizetőknek kell kifizetni, leghamarabb annak a 1,5 millió családnak, akiknek deviza alapú hitele van és a törlesztő részleteik ilyen események után azonnal emelkedni fognak.” A szegfűs ember tehát tudja már, mivel bünteti a pénzügyi világhatalom az „arrogáns” és „felelőtlen” – tehát az IMF és az Európai Bizottság alfelének szolgai kinyalását éppen megtagadó – magyar kormányt.

Az előző idézetet ezzel a mondattal – a második felszólítással! - folytatja a szegfűs elnök: „Ezért felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy mindent kövessen el annak érdekében, hogy hazánk hitelessége, finanszírozhatósága erős hazai és nemzetközi lábakon álljon.” Magam elé képzeltem az „erős” nemzetközi lábakat, amelyek után úgy vágyik ez az Attila…

Na és akkor jöjjön a vége. Három a magyar igazság, Attilánk is három „felszólítással” élt, íme az utolsó: „Felszólítjuk a kormányt hozza nyilvánosságra a tárgyalásokon történteket, hogy pontosan lehessen látni, mi okozta azok megszakadását, aminek már puszta ténye is rontja Magyarország pozícióját, és azonnal jelölje meg az egyeztetések folytatásának dátumát.” (Ismét csak zárójelben: aki helyesírási hibákat lel az idézetekben, az ne engem korholjon – betűhíven közlöm Mesterházy mondatait.) A szegfűs elnök még aznap megkapta a választ a „felszólításra”.

Matolcsy György ugyanis - szintén vasárnap - Balatonfüreden nyilatkozott, s igencsak érdekes dolgot mondott. „Kemény, egy-egy pontján drámai tárgyalások zajlottak” – közölte a miniszter, majd elárulta, mi volt a tárgyalások megszakadásának igazi oka: a pénzügyi világhatalom képviselői a bankadó bevezetése helyett megszorító csomagot akartak, ezt azonban a magyar fél elutasította. „A kormány úgy döntött, hogy inkább bankadót vet ki, mint megszorító intézkedéseket vezet be.” Majd Matolcsy hozzátette: „Jövőre is ez lesz megszorítás helyett.” Micsoda „arrogáns és felelőtlen magatartás”, nemde?

Mesterházy idézett nyilatkozata azért nagyon primitív, mert a tárgyalások megszakadásáért kizárólag a magyar kormányt teszi felelőssé. Mesterházy nem akar bankadót, helyette az elmúlt években amúgy is alaposan kifosztott magyar embereket szeretné újabb „kiigazító” csomaggal megajándékozni. Mesterházy – és oszló-foszló pártja – ezzel az ostoba nyilatkozattal az IMF és az Európai Bizottság oldalára állt. Mesterházy és elvtársai tehát újra kiállították magukról a bizonyítványt (akarom mondani a bárcát): a nemzeti érdek a veres szegfűs bandának nagyon büdös…

Az ifjú – tehát bízvást erős lábakon álló – Mesterházy Attila helyében átböngésztem volna a kudarcba fulladt tárgyalásokról szóló beszámolókat. Tájékozódni azért hasznos, mert akkor az ember ritkábban mond hülyeségeket. A szegfűs elnök például elolvashatta volna a jobboldalisággal, Orbán-rajongással egyáltalán nem vádolható HVG honlapján megjelent elemzést. A közismert gazdasági lap szerint a tárgyalások kudarcáért mindkét fél felelőssé tehető. Mi az IMF és az Európai Bizottság felelőssége?

„Legyen szűz, de legyen ügyes a szeretkezésben – körülbelül ezt követeli a Nemzetközi Valutaalap az Európai Bizottsággal karöltve Magyarországtól. Mint a kormánnyal folytatott tárgyalások nyilvánvaló kudarca jelzi, ennek valóban nehéz eleget tenni.”

Az idézet arra utal, hogy a külföldi urak egyrészt költségvetési kiigazítást sürgettek, ugyanakkor ellenezték a bankadót, amelyet éppen a kiigazítás érdekében fog életbe léptetni a kormány. Ilyen körülmények között tényleg nehéz értelmes tárgyalást folytatni.

A cikk szerzője szerint a kormány is hibázott. Egyrészt a 29 pontos program parlamenti benyújtása előtt a kabinet nem konzultált a két szervezettel, másrészt a HVG szerint szerencsésebb lett volna, ha Orbán Viktor is részt vesz a tárgyalásokon, s nem az utolsó előtti napon fogadja a vendégeket.

Zárásul hadd térjek vissza Matolcsy György balatonfüredi nyilatkozatához. A miniszter elmondta, hogy a kormány a bankadó és a jegybankelnöki fizetés csökkentésének kérdésében akkor sem hátrál meg, ha a szükséges törvények parlamenti elfogadása után az unió eljárást indít hazánk ellen. Ez férfias beszéd. A szocialisták szégyenteljes, külhoni érdekeket szolgáló magatartásával szemben tehát helyesen cselekedett a Jobbik, amikor ebben a valóban nemzeti ügyben támogatásáról biztosította a kormányt.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A magyar középkor csatái - Weiszhár Attila - Weiszhár BalázsA magyar középkor csatái
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 2 856 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel - Domonkos LászlóLélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nagy magyar tájszótár - Kiss GáborNagy magyar tájszótár
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 691 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Találkozás az Istenekkel - Zecharia SitchinTalálkozás az Istenekkel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Engdahl csomag - 4 könyv együtt kedvezőbben - F. William EngdahlEngdahl csomag - 4 könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 17 000 Ft
Internetes ár: 12 999 Ft
24% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat