HunHír.info

2019. Újkenyér hava 22. nap, Ella napja.

A gyűlölet hangja LMP-s hangszerelésben

2010. április 14. 23:18
Falusy Márton - HunHír.Hu

LMP.jpgSokat szerepel a médiában, bízvást mondhatjuk tehát, hogy az LMP egyik ismert arca. Öt évvel ezelőtt még a Fideszben téblábolt, aztán a „normális” párthoz szegődött - tanulni egy kis tulipános konzervativizmust -, majd ráébredt arra, hogy lehet más a politika. 2002 óta egy Heves megyei falu polgármestere. Az LMP választmányi tagja, s vasárnap óta a párt országgyűlési képviselője. Ivády Gábor – róla fogok szólani az alábbiakban.

Menedek - Engdahl

Kezdjük egy idézettel. Ivády Gábor honfitársunknak van egy blogja. Nagy divat ez manapság, ő sem akart kimaradni a sorból. Március 31-én „Ciki jobbikosnak lenni” című írását az alábbi sorokkal fejezte be:

„Ez már régen nem az a Jobbik, amely oly sok embernek volt szimpatikus korábban! Még csak kopogtatnak a politika ajtaján, de már mocskos a kezük és teli vannak botránnyal. Már nehezen tudják azt elhitetni, hogy a nemzet megmentése, a korrupt, mentelmi jog mögé bújó politikusok börtönbe csukása a cél, hiszen lassan azzal kell kezdeniük a munkát, hogy rabosítják magukat. A szavazótábor pedig olyan, amilyen a pártjuk.”

A lehet-más-ember tehát azt mondja – lásd az idézett szöveg utolsó mondatát -, hogy a Jobbik 855 ezer szavazója vélhetően rabosítandó egyed. Mert – pártjukhoz hasonlóan – mocskos a kezük, s ők is teli vannak botránnyal. Úgy tűnik, mégsem lehet más a politika, ezt éppen az LMP választmányi tagja, Ivády Gábor vallja meg a fenti idézettel. Ő is gyűlölködik, közel egymillió embert sért meg – vajon miért? Hol tanulta ezt a hangot? A magyar narancsligetben? Herényi Dávid budoárjában? Vagy ebben az újsütetű lehet-más-az-eszdéeszben?

Az LMP nem annyira új színfolt a politikai palettán. Annyi történt csupán, hogy a gyűlölet hangja új hangszerelést kapott. Lehet másként is gyűlölködni – ezért azonban kár volt új pártot gründolni.

S most nézzük, kicsoda ez az Ivády Gábor nevezetű, gyűlölködő ifjonc. 37 éves, 2002 óta Ivád polgármestere. Nem tévedés, a település és a családi név egymásra hajaz. Ennek az egybeesésnek külön története van, s ha Ivád honlapjára ellátogatunk, megleljük a rejtély okát is.
Heves megyében, Pétervására mellett fekszik ez az aprócska falu, amelyet mindössze négyszázan laknak. Az Ivády család régi nemesi família. A 18. század derekán sok Ivády élt a faluban, de a nem Ivádyakkal szemben még kisebbségben voltak. Aztán változott a helyzet. A 18-19. század fordulóján 3 : 1-re, a 19. század második felére pedig 8 : 1-re változott az arány – az Ivádyak javára. Hogy mi volt az oka ennek a nagy szaporodásnak? Egyszerű: a belházasság. Főképp leányágon kapcsolódott össze a rokonság, s ennek az endogámiának, nemzetségen belüli beltenyészetnek köszönhetően ma már elmondható: Ivád az Ivádyaké. Ahogy Magyarország a magyaroké.

Ugorjunk vissza 12 évet. Az 1998-as önkormányzati választáson az ivádi képviselő-testület 5 helyéért 9 jelölt versengett, közülük három egyazon család tagja: Ivády Gyula, Ivády László és Ivádyné Gyuráki Gabriella. Mindhárman bekerültek a testületbe. A polgármesteri széket azonban nem sikerült megkaparintani: bár öten pályáztak a tisztségre – köztük Ivády György János -, mégis a szocialista támogatást élvező Forgó István lett a falu első embere.

2002-ben már 14 jelölt indult a képviselő-testület 5 helyéért, közülük szintén hárman tartoztak az Ivády nemzetséghez. Végül csupán Ivády Krisztina lett önkormányzati képviselő, viszont a polgármesteri szék is a család birtokába került: Ivády Gábor – a mai LMP-es ember – 75,99 százaléknyi szavazattal legyőzte egyetlen ellenfelét, Ivády György Andrást (aki nem tévesztendő össze az előbb említett Ivády György Jánossal).

Négy évvel később, 2006-ban ismét megugrott a jelöltek száma. 17 jelölt szállt versenybe az 5 önkormányzati képviselői helyért, köztük a következők: Ivády Antalné, Ivády Csaba, Ivády Gyula, Ivády Kázmérné, Ivády Krisztina, Ivády Máté és Ivády Zoltánné. Hárman be is kerültek a testületbe (Csaba, Máté és Antalné), s a polgármester ismét LMP-es emberünk lett (akkor még MDF-jelöltként): igaz, most már nem akkora fölénnyel verte Ivády György Andrást, mint korábban, csupán 55,39 százalékot söpört be.

Ivád, ez a bájos Heves megyei falu tehát igazi Ivády-hitbizomány. Ivády Gábor helyettese, tehát az alpolgármester sem betolakodó. Ivády Máténak hívják.

LMP-s emberünk négy évvel ezelőtt úgy gondolta, megmártózik az országos politikában. Az akkor már erősen fogyatkozó MDF színeiben indult az országgyűlési választáson. Heves megye 2. számú választókerületében (Pétervására) egyéni jelöltként szállt harcba a mandátumért, a megyei listán a 3. helyen szerepelt, az országos listán viszont csak a 43. helyre futotta. Nézzük, milyen eredményt ért el ez a derék férfiú.

Heves megye 2. választókerületében a 2006-os országgyűlési választás első fordulójában 24.147 érvényes voksot adtak le. Ebből Ivády Gáborra 987 szavazat esett, vagyis a voksok 4,09 százaléka. A második forduló még nagyobb csapást hozott az akkor még tulipános úrnak: a 22.942 érvényes voksból csupán 524 jutott neki, vagyis a szavazatok 2,28 százaléka. Nem valami nagy siker.

Ivády Gábor és az MDF násztánca tehát nem volt gyümölcsöző. Emberünk ezért új lehetőség után nézett, s kapóra jött az LMP. Annak is zöld a színe, nemde? Múlt vasárnap tehát ismét Heves megye 2. számú választókerületében szállt ringbe Ivád ura – immár lehet-más-emberként -, s most valamivel sikeresebben szerepelt, mint négy évvel ezelőtt. A választókerületben leadott 22.494 érvényes szavazatból 1527 voks Ivádynak jutott, tehát a szavazatok 6,79 százalékát szerezte meg. Ez jobb eredmény, mint a négy évvel ezelőtti, de jócskán az LMP országos átlaga alatt marad. Felettébb beszédes adat, hogy a Jobbik jelöltje 4767 szavazattal 21,19 százalékot ért el. Vonjuk le a következtetést: Ivády Gábor ismét nagyot bukott a választókerületében.

Az pedig különösen érdekes, miként szavaztak hűséges alattvalói, az ivádi emberek az Ivády-nemzetség főnökére. Ha a 2006-os és a mostani adatokat összevetjük, kiderül, mennyire kedvelt falujában az LMP-s ember.

Csupán az első forduló adatait közlöm, mert az említett választókerületben most nem lesz második forduló, hiszen a Fidesz-KDNP jelöltje nagy fölénnyel győzött.

Négy évvel ezelőtt az országgyűlési választás első fordulójában Ivádon 241 érvényes szavazatot adtak le. Ebből az MDF jelöltjeként induló Ivády Gábornak 111 voks jutott. Múlt vasárnap Ivádon 246 ember adott le érvényes szavazatot, az LMP-s Ivádyra azonban csak 71 voks esett. Az pedig szintén érdekes adalék, hogy Ivádon az LMP listájára csupán 46 szavazat jutott, még a Jobbik is megelőzte a lehet-mást, 54 szavazattal. Pedig – ismétlem – Ivád az Ivádyaké.

Ivády Gábort tehát a saját fajtája sem szereti oly nagyon, a fenti számok legalábbis ezt mutatják. A jobbikos szavazótábort gyalázó szavai alapján ezen nem is csodálkozom. Médiaszereplései túltengő önbizalomról, mosolyt fakasztó önteltségről tanúskodnak. Az LMP-ben megtalálta a helyét, ott ugyanis olyan kevesen vannak, hogy nem volt nehéz jól helyezkednie. De ott is változhat, lehet más a helyzet, s akkor négy év múlva vajon melyik párt jelöltjeként látjuk viszont Ivád urát? Mert egy biztos: ez az ifjú ember vélhetően hosszú évekre megkapaszkodik a politika porondján. Illetve odaragad, akár a kosz.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mi a szösz? - Bárdosi VilmosMi a szösz?
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A halál színe vörös - Ferenc K. ZoltánA halál színe vörös
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A hódító Iszlám és a terror - Földi PálA hódító Iszlám és a terror
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
János vitéz - Toldi - Petőfi Sándor - Arany JánosJános vitéz - Toldi
Könyv - Bolti ár: 5 200 Ft
Internetes ár: 4 680 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat