HunHír.info

2019. Újkenyér hava 21. nap, Zelemér napja.

Címzett e-mail címe:
Feladó e-mail címe:
Üzenet:

Világossal jött a sötétség

2019. augusztus 13. 18:31
Hunhír.info

2_fagyongy.jpgA vesztes temesvári csatát és Kossuth lemondását követően 1849. augusztus 13-án Görgey Artúr főparancsnok vezetésével a honvédség maradéka a cári orosz csapatok előtt Világosnál (ma Románia) letette a fegyvert, ezzel Komáromot leszámítva véget ért a szabadságharc. Magyarországot elnyelte a Habsburg terror sötét évei, de nem tudta megtörni.

Menedék - Bayer

Görgey és főtisztjei két dolog közül választhattak, a néhány tízezer főre zsugorodott fősereggel döntő ütközetet vállalnak a sokkal nagyobb és jobban felszerelt osztrák vagy orosz sereggel (ha győznek még mindig ott van a másik, érintetlen haderő) vagy a további vérengzést megelőzve befejezik a fegyveres harcot, leteszik a fegyvert.

Nos, mint tudjuk hasonló helyzetben Napoleon Waterloonál a csatát vállalta és tönkreverték a hadseregét az angolok a segítségükre érkező poroszokkal. A híres gárda óriási vérveszteséget szenvedve megsemmisült, mint katonai alakulat. Görgey és főtisztjei ezt előzték meg a fegyverletétellel, pusztán annyi mozgásterük volt, hogy nem az osztrákok, hanem az oroszok előtt tették le a fegyvert, ezzel is jelezve, hogy ki volt a győztes. Meggyőződésem, hogy katonai szempontból jól döntöttek, nem csak elkezdeni, befejezni is tudni kell egy háborút.

Az oroszok mondhatni korrektül jártak el a foglyokkal - akiket viszont utolsó személyig átadtak a Habsburgoknak (csupán Görgeyről rendelkeztek), akik mint közismert véres bosszút álltak Haynau személyén keresztül. A mártírokon túl ezreket ítéltek várbörtönre (a többség néhány év után amnesztiát kapott), a kiskatonákat meg besorozták a magyarok által igen csak megritkított birodalmi seregbe.

A teljes katonai, politikai bukás ellenére a nép ekkor megmutatta erkölcsi tartását, az együtt nem működés politikájának eredményeként az egyre gyengülő, olaszok, poroszok által szorongatott Habsburgok végül kénytelenek voltak kiegyezni hatalmuk konzerválása érdekében. S az a különös helyzet állt elő, hogy a megújuló Magyarországota Diszkréten a háttérben maradó Deák helyett az az Andrássy vezette akit Világos után távollétében halálra ítéltek...

Tisztelet a hősöknek.

Kazi világa

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mi a szösz? - Bárdosi VilmosMi a szösz?
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Mit üzen a Pilis? - Szőnyi JózsefMit üzen a Pilis?
Könyv - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 240 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Akciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóAkciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel
Trianon Rockopera DVD - Koltay GáborTrianon Rockopera DVD
DVD - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
13% internetes kedvezménnyel
A második szabály - In memoriam Olofsson Placid - Beer Miklós - Csókay András - Brückner Ákos Előd - Eperjes Károly - Ézsaiás Erzsébet - Mádl Dalma - Rétvári Bence - Schmidt Mária - Sinkovits Vitay András - Süveges Gergő és még sokan másokA második szabály - In memoriam Olofsson Placid
Könyv - Bolti ár: 2 850 Ft
Internetes ár: 2 423 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat