HunHír.info

2019. Újkenyér hava 18. nap, Ilona napja.

Szombaton kezdődik a 10. Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozata

2019. augusztus 13. 14:37
Hunhír.info

Kilenc napon át biztosít kulturális élményt és kikapcsolódást a kolozsváriak, valamint a városba látogatók számára a szombaton kezdődő Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozata.

Menedék - Baráthosi

A szervezők a Kolozsváron kedden tartott sajtótájékoztatójukon elmondták: 133 helyszínen mintegy 630 program várja az érdeklődőket. A programok között a magyarnapok.ro honlapon vagy a Kolozsvári Magyar Napok telefonos alkalmazáson keresztül lehet böngészni.

Gergely Balázs főszervező felidézte: a kilenc évvel ezelőtt szervezett első magyar napok előtt a kolozsvári magyarság közérzete rossz volt amiatt, hogy nem sikerült megakadályozniuk a Fő tér felvonulási térré való átalakítását. A Kolozsvári Magyar Napok szervezőcsapata azonban lehetőséget látott a kopárrá változtatott, lekövezett, tömegrendezvények befogadására alkalmassá vált térben és azt tűzte ki célul, hogy elsőként foglalja ezt el.

Visszatekintés és gálaest

Kijelentette: a Kolozsvári Magyar Napok programsorozat azóta mintául szolgált megannyi erdélyi vegyes lakosságú város magyar közösségének. Hozzátette: a tizedik magyar napokon kiállítással tekintenek vissza a korábbi évek kolozsvári és más városokban szervezett magyar napjaira. A programok közül kiemelte a magyar Állami Népi Együttes kimondottan erre az alkalomra készített előadását említette, melyet a vasárnapi nyitógála keretében nézhet meg a közönség és a Magyar Állami Operaház Szerelmi bájital című szabadtéri előadását.

Szabó Lilla programigazgató elmondta: a fesztivál különböző helyszínein mintegy száz gyermekprogrammal, ötven filmvetítéssel, 25 tárlatmegnyitóval, városnéző sétákkal, a Kolozsvári Állami Magyar Színház miniévadával, futó- és sakkversennyel várják az érdeklődőket. A kiállítások közül a Kolozsváron született Korniss Péter fotográfus Változások című kiállítását, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum Ady-emlékkiállítását emelte ki.

Pódiumbeszélgetés, szoboravató, magyar napok

Szabó Lilla elmondta: a rendezvény minden napján pódiumbeszélgetésen idézik a 30 évvel ezelőtti rendszerváltást. Két szoboravatóra is sor kerül a magyar napok keretében: a Magyar Unitárius Egyház Dávid Ferenc egyházalapítónak, a Művészeti Múzeum pedig alapítójának, Ditrói Ervinnek állít szobrot. A magyar napok keretében hétfőtől lesznek előadások a Fő téri nagyszínpadon és szerdától alakul fesztiválutcává a Farkas utca.

Idén is a magyar napok rendezvénysorozatába illeszkedik a Szent István-napi Néptánctalálkozó, a Mimesis kortárs művészeti fesztivál. Gergely Balázs elmondta, soha nem volt olyan jó a szervezők és a polgármesteri hivatal közötti együttműködés mint az idén.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere megjegyezte: míg a kilenc éve rendezett első magyar napok szimbolikus, 3000 lejes (210 ezer forintos) támogatást kapott a várostól, mára az önkormányzati finanszírozás elérte az 530 ezer lejt (37 millió forintot). Az alpolgármester azt is elmondta, hogy idén a fesztivál idején sűrűbben fognak járni és este egy órával tovább közlekednek a legfontosabb vonalakon az autóbuszok és a villamosok.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A második szabály - In memoriam Olofsson Placid - Beer Miklós - Csókay András - Brückner Ákos Előd - Eperjes Károly - Ézsaiás Erzsébet - Mádl Dalma - Rétvári Bence - Schmidt Mária - Sinkovits Vitay András - Süveges Gergő és még sokan másokA második szabály - In memoriam Olofsson Placid
Könyv - Bolti ár: 2 850 Ft
Internetes ár: 2 423 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Atlantisz - Az özönvíz előtti világ - Ignatius DonnellyAtlantisz - Az özönvíz előtti világ
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Halállistán - Geert WildersHalállistán
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 392 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat