HunHír.info

2019. Újkenyér hava 24. nap, Vázsoly napja.

Lech Walesának bocsánatot kell kérnie Kaczynskitől...

2019. július 23. 08:00
Hunhír.info

Walentynowycz_Walesa250.jpgA gdanski fellebbező bíróság hétfőn megerősítette, hogy Lech Walesa egykori lengyel elnöknek bocsánatot kell kérnie Jaroslaw Kaczynskitól, a lengyel kormánypárt elnökétől a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa ügyében tett nyilatkozatok miatt. A bíróság szerint Walesa kijelentéseivel túllépte a szólásszabadság határait. Az 1989 előtti ellenzékben egymással együttműködő Kaczynski fivérek és Walesa közötti konfliktus a lengyelországi rendszerváltást megalapozó kerekasztal-tárgyalások értelmezése miatt alakult ki.

Menedék - Atilla

Lech Walesa bejelentette, hogy a hétfői ítélet miatt panaszt tesz a lengyel legfelsőbb bíróságnál, és kész akár az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) is fordulni.

A Facebook-honlapján szomorúnak nevezte, hogy a lengyel bíróság „hajlandó korlátozni a politikai témájú szólásszabadságot”.

Kaczynski még nem foglalt állást az ítélet kapcsán. A lengyel kormánypárt elnöke a közösségi médiában tett nyilatkozatok miatt perelte be Walesát, aki azt állította, hogy „Jaroslaw Kaczynski a Szmolenszkbe tartó lengyel küldöttséget szállító repülőgép útja során, a nem megfelelő időjárási viszonyok tudatában (…) a repülő leszállására adott utasítást, és ezzel előidézte a 2010. április 10-ei katasztrófát”.

A katasztrófában elhunyt Jaroslaw Kaczynski ikertestvére, Lech Kaczynski akkori elnök és felesége, Mária, valamint a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre utazó egész állami küldöttség, összesen 96 ember.

Lengyel részről az elmúlt években többször is elhangzott olyan hivatalos nyilatkozat, miszerint a gép fedélzetén robbanás történt. Egyebek között erre az eredményre jutott a varsói védelmi tárca bizottságának vizsgálata. Orosz részről ezt a feltételezést többször cáfolták, a katasztrófáért a repülőgép pilótáit tették felelőssé.

Az 1989 előtti ellenzékben egymással együttműködő Kaczynski fivérek és Walesa közötti konfliktus a lengyelországi rendszerváltást megalapozó kerekasztal-tárgyalások értelmezése miatt alakult ki.

A Kaczynski testvérek az antikommunista ellenzék és a kommunista rendszer képviselői közötti kompromisszumot csupán taktikai lépésnek, szükséges rossznak tartották, a Szolidaritás egyik legendás alapítója, Walesa viszont az 1990-es elnökké választása után ellenezte a kommunista múlttal való elszámolást, az átvilágítást, és fontosnak tartotta az erős – akár a volt kommunisták részvételével formálódó – baloldal jelenlétét a lengyel közéletben.

A PAP lengyel hírügynökség hétfői értesülése szerint Walesával szemben pert indított el a lengyel Hadtörténeti Intézet igazgatója, Slawomir Cenckiewicz is.

A Walesa feltételezett ügynökmúltjával évek óta foglalkozó történész szintén rágalmazással vádolja a volt elnököt. A történész a jó hírnevére nézve sértőnek tartja Walesa azon kijelentéseit, miszerint Cenckiewicz meghamisította volna Walesának a lengyel kommunista belbiztonsággal való együttműködését bizonyító iratokat.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) szerint egyértelmű, hogy Walesa az 1970-es évek első felében együttműködött a belbiztonsággal, Walesa viszont tagadja ezt.

(MTI nyomán)

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Harcoló szabadkőművesség - keménytáblás - Raffay ErnőHarcoló szabadkőművesség - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Állatbarát kombó - két állatbarát könyv együtt kedvezőbben - Melanie Joy, Wallace SifeÁllatbarát kombó - két állatbarát könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 7 490 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel
A Hold rejtélyes hatása - Louis ProudA Hold rejtélyes hatása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat