HunHír.info

2019. Újkenyér hava 23. nap, Tuli napja.

Engedély nélkül épített palesztin társasházakat rombolnak le a zsidók

2019. július 22. 19:30
Hunhír.info

zsido-hazrombolas-250.jpgAz izraeli hadsereg elkezdett lerombolni hétfő hajnalban Kelet-Jeruzsálemben engedély nélkülinek ítélt palesztin társasházakat – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, az ynet. Kelet-Jeruzsálem Szur-Bácher nevű lakónegyedének határán, Vádi al-Humuszban rombolnak le a hadsereg munkagépei 12 olyan épülőfélben lévő társasházat, amelybe összesen 72 lakást terveztek, és mintegy 350 ember lakhelye lett volna.

Menedék - Pálfi

Az izraeli legfelsőbb bíróság – több évig tartó pereskedés után – májusban hagyta jóvá a házak lerombolását arra hivatkozva, hogy ezek nem kapták meg az építési engedélyt az illetékes katonai parancsnoktól, és túl közel épültek a Kelet-Jeruzsálemet Ciszjordániától elválasztó biztonsági kerítéshez.

2011 óta a kerítés 250 méteres körzetében tilos építkezni, mert a kerítéshez közeli házakban megbújhatnak Izraelt támadni akaró palesztin fegyveresek. A régebben épült házakra ez nem vonatkozik, de új nem építhető ott. A lerombolandó épületek közül tizenegy még csak szerkezetkész volt, de a tizenkettedik már elkészült, és a földszintjén lakott 17 ember.

A házak az 1993-as oslói megállapodások értelmében az "A" és a "B" zóna határán állnak. Az "A" övezethez tartozó részeken a Palesztin Hatóság (PH) felelős a civil és a biztonsági ügyekért, a "C" övezethez tartozókban az izraeli hatóságok, a "B" részeken pedig a palesztinok intézik a közigazgatást, és Izrael a biztonsági felügyeletet.

A kérdéses terület ugyan a B zónába tartozik, de mivel az elválasztó kerítés izraeli oldalán található, nem egyértelmű, hogy melyik oldal az illetékes az ottani építési engedélyek ügyében. Az 1967-ben Jordániától elfoglalt Kelet- Jeruzsálemet Izrael 1980-ban annektálta, de az addig Kelet-Jeruzsálemmel közös területi egységet jelentő Ciszjordánia többi részét nem, ott továbbra is a katonai hatóságok civil ügyekért felelős parancsnoksága határoz a polgári ügyekről.

Izrael nagyon ritkán engedélyezi a kelet-jeruzsálemi építkezéseket, s a lakások tulajdonosai nem kapták meg az engedélyt sem a jeruzsálemi civil hatóságoktól, sem az 1967-ben elfoglalt területeken illetékes izraeli katonai parancsnoktól. A PH viszont engedélyezte a házak felépítését.

A májusi legfelsőbb bírósági ítélet után a már beköltözött lakók június 18-án kaptak 30 napos határidőt arra, hogy elhagyják az épületeket. Állításuk szerint most az a helyzet fenyegeti őket, hogy nem lesz hol lakniuk, miután lakáshiány van, és nagyon nehéz építési engedélyhez jutni.

"Izrael azért tagadja meg az építési engedélyek kiadását palesztinoknak Kelet-Jeruzsálemben, mert demográfiai harcot hirdetett ellenük. Az emberek nem akarnak feltétlenül engedély nélkül építkezni, de valahol kell lakniuk, és miután láttak egy kiskaput, beszerezték az engedélyt a Palesztin Hatóságtól" – mondta az ynetnek nyilatkozva Aviv Tetraszki, a Népek Városa nevű civilszervezet képviselője. "Különösen kegyetlen ez az izraeli csökönyösség, ha még az "A" és "B" zónában is megakadályozzák ezt a megoldást"- tette hozzá.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ady Endre és a Nyugat - keménytáblás - Raffay ErnőAdy Endre és a Nyugat - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap - Bíró LajosAz ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
A Hágó - Ősi JánosA Hágó
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Itt van a kutya elásva! - Bárdosi VilmosItt van a kutya elásva!
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat