HunHír.info

2019. Áldás hava 18. nap, Lilla napja.

Úzvölgyében jártunk...

2019. június 21. 13:08
Hunhír.info

uz-volgye250.jpgMióta a sajtó felkapta az úzvölgyi magyar katonai temetőben lezajlott román soviniszta akciót, kíváncsiak voltunk a miértekre, hogyan is alakulhatott ki ez a helyzet. Mivel tagjaink évek óta járják Erdély hegyeit-völgyeit, idén júniusban felkerestük a temetőt, hogy első kézből tájékozódjunk, ne csak a média ismert félreinformálásaiból lássuk a történetet. Először nézzünk egy kis történelmet: Az Úzvölgyi temető nem most került először válságos helyzetbe...

Menedék - Bayer

Az első világháború után a Mária Királyné patronátusa alatt működő Hősök Kultusza Társaság vállalta fel a karbantartást, de 1940-ben a visszatérő Magyar kormány csak korhadt fakereszteket talált... Az Úzvölgyi katonai temető létesítése az első világháborús 1916-os és 1917-es katonai összecsapásokhoz kapcsolódik. Az 1916 augusztusi román kitörés után a monarchia csapatai gyorsan a határon túlra verték az oláh haderőt, de itt már a cári csapatokkal találták magukat szembe. A veszteségek mindkét oldalon jelentősek voltak. Arról, hogy melyik hadsereg hogyan gondoskodott elesettjeiről és azok elhantolásáról, hagy idézzek Deseő Lajos tábornok harctéri naplójából: “Január 24. Napok óta egész nyári meleg van, duzzadnak a fák rügyei, gyorsan olvad a hó. Mi mindent rejtegetett maga alatt! – most látom, hogy egész nap járom a hegyeket, a vonalat s az épülő hátsó állásokat.

Sok régi oláh és saját állás van, körülöttük gránáttölcsérmezők, összebogozott drótakadályok, 30 és feles gránáttölcsér majd húsz lépés átmérővel, majd egy félszázad belefér; nem robbant 30 és feles gránát mellett rakásba hordott oláh gránátok, légitorpedók. Papunk most írja össze a régi sírokat, amikből igen sok van. Német sírok szépen megcsinálva fakereszttel, mindeniken most is rajta van az elárvult sisak; még több jeltelen oláh sír, amibe csak be volt kaparva a halott, ezeket próbálták kiásni a farkasok, másutt puskával csontkezükben teljesen felöltözött és felszerelt temetetlen oláh csontvázak, amikről már másodszor olvadt le a téli hó. “

A második világháborúban szintén komoly harcok folytak az Úzvölgyében, mely erődje volt az Árpád vérvonalnak. Az Úzvölgyébe 1944. augusztus 26-án törtek be a szovjet csapatok, a román átállást követően szinte rázúdultak a magyar határvédelemre. A védelmi rendszer első vonalában, mint elővéd, a 17–18 éves fiúkból álló 11. székely határőr zászlóalj kapta az első csapást. Nagyon sokan estek el közülük. A köves, sziklás talajban nemigen lehetett tömegsírt ásni. Sokukat ott kaparták el – egy ásónyom mélységre –, ahol megtalálták.

Ha a völgyben sétálunk, még ma is láthatók az elszórt kis halmocskák. Sylvester Lajos sepsiszentgyörgyi író-újságíró „Úzvölgyi hegyomlás” című dokumentumfilmjében és azonos című könyvében megrázó erővel számolt be az ott történtekről. A könyvbe természetesen nem kerülhetett bele minden visszaemlékezés, minden riport. Az Árpád-vonalnak nincs még egy olyan völgyzára, amelyről annyi visszaemlékezés gyűlt volna össze, mint az Úzvölgyi „Mátyás király” erődről. Román árulások, el nem, vagy csak hevenyészve elkapart oláh katonák...

Jelöletlen sírt sem kaptak sajátjaiktól, most pedig egy száz éve tűzön-vízen át Magyarok által rendben és becsületben tartott Hősi temetőt akarnak bemocskolni, “ismeretlen román hős” feliratú beton keresztekkel elbitorolni. A tűzön-vízen át mondatom nem csak túlzás, sokszor életük kockáztatásával őrizték az elesettek emlékét az elmúlt száz évben.

Íme egy kis ízelítő a dicső névtelen román hősök leszármazottainak elmebeteg ámokfutásáról: A Cultul Eroilor bákói szervezet nemrég nyilvánosságra hozott két, 1985-ből származó dokumentumot, amellyel az ott nyugvó román hősök létét szerették volna bizonyítani. Amint más forrásokból kiderül, a két dokumentum egy olyan felmérés részeként keletkezett, amelyre 1984-85-ben került sor, és amely során Románia minden idegen és román háborús emlékművét nyilvántartásba vették. Maria Bucur történész Heroes and Victims (Hősök és áldozatok) c. tanulmányában azt állítja, hogy a felmérésre azt követően került sor, hogy az 1980-as évek elején a hadsereg háborús emlékművekért felelős osztálya figyelmeztette Ceaușescut az Erdély területén található horthysta-fasiszta, azaz magyar emlékművek által hordozott rejtett veszélyre, amely a román állam szempontjából mindenképpen valamiféle konkrét cselekvést igénylő terv kidolgozását sürgeti. (A patkányt lelőtték, de szelleme úgy látszik él...)

A konkrét cselekvés többnyire lebontással, vagy olyan átalakítással járt, amely nyomán a magyar vonatkozások eltűntek, és csak a román nép háborús áldozatvállalása lett hangsúlyozva. Az említett dokumentum egy listát is tartalmaz, amelyet ha figyelmesen átolvasunk, akkor azt vesszük észre, hogy a nyilvántartásban létező magyar nevek román fordításai. Mivel a dokumentum címe olvashatatlan, mindössze egyetlen szót lehet kibetűzni (propunere – javaslat), az egyszerű logika mentén arra következtethetünk, hogy ez a javaslat arra vonatkozott, hogy ezek a nevek kerüljenek majd az új nyilvántartásba, netán az ott létrehozandó emlékműre, annak érdekében, hogy az áttervezés sikeres legyen.

A szülőföldet védők helytállásnak példáját a második világháborús székely veteránok a háború után több mint negyedszázadon át őrizték. Titokban, bár három megye szekuritátéjának megfigyelése alatt voltak, minden év júniusának utolsó szombat-vasárnapján felkeresték a harcok színtereit és virágot helyeztek el a névtelen sírokra.

Voltak, akik nem vettek részt ezekben a csoportos látogatásokban, hanem magányos kirándulókként járták végig az Úzvölgyét, de otthon, közel fél évszázadon át dugdosták az ereklyéket, gyűjtötték az emléktárgyakat, dokumentumokat. Ha már az Úz völgyében jártunk, kicsit jobban körül néztünk és érdeklődtünk. Volt szerencsénk meghallgatni egy erdélyi hadisír kutató előadását, és a végén elbeszélgetni vele. Nagyon örült hogy meglátogattuk a temetőt és elhelyeztünk egy koszorút Hőseink emlékére. Őszintén meghatotta hogy helyben tájékozódunk és nem a híradások szedett-vedett híreiből akarjuk megtudni az “igazságot”.

Elmondta, hogy az 52 beton kereszt olyan gyorsan és előzmény nélkül került a Magyar sírok mellé, hogy hiába a rendszeres felügyelet, emlékhely ápolás, nem volt idejük reagálni. Kormányunk anyagi támogatása is a román történelemhamisítókat segítette, hisz érthetetlen módon ők kaptak pénzbeli juttatást katonasírok ápolására és rendbehozatalára.

Idén augusztus 26-án is megtartják megemlékezésüket és elhelyezik az emlékezés koszorúit. Ez alkalomból kérik, hogy aki csak teheti menjen el, és mutassuk meg hogy vagyunk még, és nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, sem halott hőseinket meggyalázni. Örülnek a támogató, biztató üzeneteknek, virágoknak, mécseseknek, az emlékműre ragasztott matricáknak, de most tettek kellenek. Minél nagyobb létszámú jelenlét.

B. H. Hungaria

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - 4 DARAB KEDVEZMÉNNYEL - Babucs ZoltánA Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - 4 DARAB KEDVEZMÉNNYEL
Könyv - Bolti ár: 15 960 Ft
Internetes ár: 9 999 Ft
37% internetes kedvezménnyel
Összeesküvés elméletek - a teljes sorozat - Összeesküvés elméletek sorozatÖsszeesküvés elméletek - a teljes sorozat
Könyv - Bolti ár: 34 772 Ft
Internetes ár: 24 999 Ft
28% internetes kedvezménnyel
A hunok Indiában - 3. bővített kiadás - Aradi ÉvaA hunok Indiában - 3. bővített kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 950 Ft
Internetes ár: 2 508 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap - Bíró LajosAz ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Atlantisz - Az özönvíz előtti világ - Ignatius DonnellyAtlantisz - Az özönvíz előtti világ
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat