HunHír.info

2019. Újkenyér hava 24. nap, Vázsoly napja.

Az unió döntené el, mennyi húst ehetünk

2019. június 12. 06:55
Hunhír.info

hus.jpgFelére csökkentené a hús-, a hal- és a tojásfogyasztást az Európai Unió állatjóléttel foglalkozó csoportja, az erről szóló terveket a szocialisták és a zöldek is támogatják. A jóval szigorúbb állatjóléti intézkedésekben a hamarosan felálló brüsszeli döntéshozatalt jelentősen befolyásolnák az állatvédő és egyéb civil szervezetek. A lépésekkel nagyobb mértékben drágulna az élelmiszer, ráadásul a folyamat már elkezdődött: most a ketreces állattartás betiltása van napirenden.

Menedek - Engdahl

Az állatjóléti és klímavédelmi szempontokra hivatkozva az Európai Unió gyökeresen átalakítaná a haszonállatok tartását, s akár abba is beleszólnának a képviselők a civil és állatvédő szervezetekkel, hogy mennyi húst fogyaszthatunk. Az unió egyik befolyásos csoportja, az Eurogroup for Animals (Eurocsoport az állatokért) részletes terveket dolgozott ki a jelenleg is magas állatjólét további növelésére, ehhez pedig a lakosságnak is áldozatot kell hoznia: 2050-ig a tervek szerint a felére kellene csökkenteni az uniós állampolgároknak a húsfogyasztásukat. Az élelmiszer-termelés átalakításához pedig a közös agrárpolitika mintájára a közös élelmiszer-politika bevezetését tervezik. Habár az Eurogroup for Animals nem döntéshozó testület, jelentős befolyása van az elsősorban baloldali – zöldpárti és szocialista – frakciókban, ráadásul az állatjólét növelését – főként etikai és politikai okok miatt – vélhetően a képviselők jelentős része sem merné elutasítani, így egy esetleges parlamenti többség könnyen összeállhatna.

A politikai csoport és a civil szervezetek befolyását jól mutatja, hogy a napokban gyűlt össze az Európai Polgári Kezdeményezésben az egymillió aláírás a ketreces állattartás uniós tiltásáért. Az End the cage age (Vessünk véget a ketreckorszaknak) mozgalmat a befolyásos brit környezetvédelmi szervezet, a Compassion in World Farming kezdeményezte. Korábban ez a szervezet lobbizott azért, hogy a tyúkketreceket kényelmesebbekre cseréljék, ami 2012-ben egyebek mellett a hazai termelőknek is óriási anyagi ráfordítást, nehéz helyzetet okozott.

A ketrecmozgalom sikeréhez nagyban hozzájárultak az ­uniós szervek: az Eurobarométer korábban az európai állampolgárok válaszai alapján kimutatta, az emberek 97 százaléka szeretne magasabb állatjóléti intézkedéseket az EU-tól, ám ennek árakra, hozzáférhetőségre gyakorolt következményei­ről nem indult széles körű tájékoztatás.

Az uniós felmérést követően pedig az állatvédő eurocsoport tanulmányaiban már az állampolgári igényekre hivatkozva készültek el azok a tervek, amelyek részletes iránymutatást adnak egyebek mellett a baromfik tartási körülményeire, emellett erős ­„jogaik” megalkotására.

Ugyanakkor nem tájékoztatták a civil és lobbicsoportok az állampolgárokat arról, nekik milyen áldozatokat kell meghozniuk. Korábban a tojás­szövetség lapunknak elmondta: a ketrecesről az alternatív tojástermelésre az átállás jelentős költségeket emésztene fel, itthon akár 60-80 forintra is nőhetne egy darab tojás ára. Ráadásul az alternatív tartási formák nem szolgálják a klímavédelmi és világélelmezési célokat a nagyobb talaj- és környezetterhelés, energiafelhasználás és károsanyag-kibocsátás miatt, és az állatbetegségek is gyorsabban terjednek.

A termelőknek ráadásul nincs sok beleszólásuk a folyamatba, mivel a kereskedelmi láncok már döntöttek: 2025-től nem terveznek ketreces tartásból származó tojást, húst, egyéb hústerméket árulni.

magyar nemzet

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az Árpádok királyi vére Magyarország családaiban - Baczka-Madarasi Kis BálintAz Árpádok királyi vére Magyarország családaiban
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 945 Ft
5% internetes kedvezménnyel
Az ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap - Bíró LajosAz ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Blue Book Projekt - Brad SteigerBlue Book Projekt
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Fallaci - Wéber KrisztinaA Fallaci
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trianon 100 - Trianon Almanach - 7 könyv egyben + 1 CD + 1 térkép + 1 ajándék Nemzeti Összetartozás naptára - Raffay ErnőTrianon 100 - Trianon Almanach - 7 könyv egyben + 1 CD + 1 térkép + 1 ajándék Nemzeti Összetartozás naptára
Könyv - Bolti ár: 16 990 Ft
Internetes ár: 13 999 Ft
18% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat