HunHír.info

2019. Újkenyér hava 21. nap, Zelemér napja.

Puccsrajnában a helyzet fokozódik!

2019. június 06. 15:56
Hunhír.info

Nem támogatta az ukrán parlament csütörtökön Pavlo Klimkin külügy- és Sztepan Poltorak védelmi miniszter, valamint Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elnökének menesztését, akiknek a leváltását Volodimir Zelenszkij államfő indítványozta elnöki beiktatását követően.

Menedek - Engdahl

A külügyi tárcavezető menesztése mellett 137 képviselő szavazott, míg a védelmi miniszter és az SZBU elnökének leváltását csak 67 és 78 képviselő támogatta a szükséges 226 helyett a 450 tagú parlamentben. A védelmi miniszter menesztéséről szóló szavazás előtt az Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnök vezette Népi Front és Petro Porosenko Blokkjának frakcióvezetője bejelentette, hogy a védelmi miniszter leváltását csak akkor támogatják, ha egyidejűleg a parlament elé terjesztik az új miniszter kinevezését - adta hírül az UNIAN hírügynökség.

Zelenszkij május 30-án előterjesztésben kérte a parlamenttő Klimkin, Poltorak és Vaszil Hricak menesztését. Mindhárom tisztségre az alkotmány szerint az államfőnek van joga személyeket jelölni. A két miniszter és Hricak maga is benyújtotta a lemondását.

A menesztését elutasító szavazásra reagálva Klimkin a 112 ukrán tévécsatornának kifejtette, hogy "őszintén szeretne lemondani a tisztségéről az európai gyakorlatnak megfelelően". Hangsúlyozta, hogy nem akar kibújni a felelősség alól, és kész tovább dolgozni az átmeneti időszakban, de arra kéri a parlamenti képviselőket, hogy támogassák a lemondását.

Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényt, amely révén lehetővé válik a mindenkori államfő alkotmányos felelősségre vonása (impeachment), illetve leváltása. A képviselők két napja utasították el az impeachmentről szóló, Zelenszkij által beterjesztett törvénytervezet napirendre vételét. Az ukrán törvényhozás eddig egyetlen, Zelenszkij által beterjesztett indítványt sem volt hajlandó megtárgyalni, így a választási törvény módosításáról szóló tervezetet sem.

Az elnöki előterjesztések napirendre vételének elutasítására reagálva Ruszlan Rjabosapka, az elnöki hivatal helyettes vezetője keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nehéz pragmatikusnak nevezni azt a parlamentet, amelyik éppen azoknak az indítványoknak a megvitatását utasítja el, amelyek beterjesztését maguk a képviselők követelték. Ez vonatkozik az impeachmentet szabályozó törvényjavaslatra is - tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij május 21-én elrendelte a parlament feloszlatását, és július 21-re kitűzte az előrehozott választásokat. Az ukrán törvények szerint a parlamentnek teljes mértékben el kell látnia a feladatait a feloszlatásról kiadott rendelet után is mindaddig, amíg az újonnan megválasztott törvényhozás képviselői le nem teszik a hivatali esküt.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Harcoló szabadkőművesség - keménytáblás - Raffay ErnőHarcoló szabadkőművesség - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Végfelszámolás - Bogár LászlóVégfelszámolás
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nagy magyar tájszótár - Kiss GáborNagy magyar tájszótár
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 691 Ft
13% internetes kedvezménnyel
A magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései - Pálfi KárolyA magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Káosz és rend III. - Hajnali sugár - Benkő LászlóKáosz és rend III. - Hajnali sugár
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 2 974 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat