HunHír.info

2019. Napisten hava 19. nap, Gerle napja.

Ukrajnai háborús övezetből jön a legtöbb vendégmunkás hozzánk

2019. május 24. 07:21
Hunhír.info

A Dunántúlon már majdnem minden nagyobb városban dolgoznak ukrán vendégmunkások. A munkáltatóknak komoly segítséget jelentenek a vendégmunkások a munkaerőhiány leküzdésében, de lakhatásuk egyre komolyabb problémát okoz – írta meg a Népszava. Székesfehérváron egy négyezer fős kolónia jött létre ukrán vendégmunkásokból.

Menedék - Pálfi

Dávid Ferenc közgazdász, a VOSZ volt főtitkára elmondta az ATV Start című műsorában, hogy nem kell ezen fennakadni, hiszen Magyarországon munkaerő-piaci probléma van, melynek okai a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetősége, az elvándorlás és a szétvert alap- és szakmai képzés.

Elhangzott, hogy a statisztika szerint tavaly 263 ezer külföldi munkavállaló volt Magyarországon. A VOSZ főtitkára szerint a 4,5 milliós munkaerőpiacon az 5 százaléknyi vendégmunkás nem jelent semmi problémát. Hozzátette, hogy Lengyelországba milliós számban vannak a vendégmunkások. Sokan jönnek Ukrajnából, Szerbiából, Mongóliából, Indiából, Kínából, még Pakisztánból is - tudtuk meg.

Dávid Ferenc elmondta, hogy Ukrajnából a háborús övezetből jönnek hozzánk az emberek, hiszen számukra nálunk sokkal jobbak az életkörülmények, a munkakörülmények, sőt a fizetés is, mert míg nálunk a minimálbér 430 euró, addig Ukrajnában mindössze 130-140 eurót kapnak, és ezért már megéri nekik átjönni. Hozzátette: szükség is van rájuk, hiszen Magyarországról elment félmillió munkavállaló, és a vállalkozóknak szüksége van munkaerőre. Dávid Ferenc szerint nem fogja megoldani a munkaerő-piaci problémákat az, ha a kormány visszahívja a nyugdíjasokat vagy a kismamákat.

Hiányzik 250 ezer ember a munkaerőpiacról, és ebben segít a vendégmunkások idejövetele, akiket leginkább a feldolgozóiparban, az építőiparban és az agráriumban tudnak alkalmazni - magyarázta.
Vannak nyelvi problémák, ezért nem lehet őket szakszervezetekbe tömöríteni, de „nem nyafognak" ha túlórázni kell, minimálbérért alkalmazhatóak, tehát olcsó munkaerők – sorolta.

A közgazdász arról is beszélt, hogy a kormány engedi, így legális a munkavállalás az Unión kívüli országokból jövő munkásoknak is. A beruházásoknak szüksége van munkaerőre - folytatta, de a kormánynak foglalkozni kell azzal az ötszázezer emberrel, vagyis a közfoglalkoztatottakkal, az álláskereső munkanélküliekkel, és azzal a 150 ezer csellengővel, akik sehol nincsenek regisztrálva.

atv.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - Babucs ZoltánA Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
25% internetes kedvezménnyel
Bevesszük a kanyart? - Csath MagdolnaBevesszük a kanyart?
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 816 Ft
12% internetes kedvezménnyel
A megbízható férfi - Bedő ImreA megbízható férfi
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyar középkor csatái - Weiszhár Attila - Weiszhár BalázsA magyar középkor csatái
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 2 856 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A hódító Iszlám és a terror - Földi PálA hódító Iszlám és a terror
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat