HunHír.info

2019. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

Ukrán elnökválasztás - A parlament nem tud dönteni Zelenszkij beiktatásának időpontjáról

2019. május 14. 15:29
Hunhír.info

A várakozásokkal ellentétben kedden mégsem szavazhatott a parlament Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök beiktatásának időpontjáról, mert újabb határozati javaslatokat terjesztettek be képviselők minden bizonnyal a döntés további halogatatásának céljából.

Magyar Menedék - Raffay

Julija Timosenko, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt vezetője Zelenszkij pártját fogva éles szavakkal bírálta a plenáris ülésen tett felszólalásában képviselőtársait az új államfő beiktatásának szándékos késleltetése miatt. Leszögezte: a parlament vagy segíti az új elnököt abban, hogy gyökeres változtatásokat hajtson végre az országban, vagy jobb, ha Zelenszkij feloszlatja. Sürgette ezért, hogy mihamarabb iktassák be végre az új államfőt hivatalába. Ezen felül új kormánykoalíció és új kormány alakítására hívta fel a frakciókat.

Közben Pavlo Pinzenik, a házbizottság elnöke újságíróknak elmondta, hogy az elmúlt két napban újabb két határozati javaslatot nyújtottak be az elnöki beiktatás dátumáról, amelyeket a bizottságnak meg kell még tárgyalnia. Reményét fejezte ki, hogy több előterjesztés már nem lesz - eddig már hét van a parlament előtt - és csütörtökön a plenáris ülés elé kerülhetnek a javaslatok. Ezek május 19-től június 1-ig több dátumot tartalmaznak a beiktatás napjára.

A Porosenkót támogató jelenlegi kormánypártoknak - amelyeknek bár alig, de még talán megvan a többségük a jelenlegi parlamentben - nem érdekük, hogy Zelenszkij idő előtt feloszlassa a törvényhozást, mert a felmérések szerint jelenősen megcsappan majd az arányuk a parlamentben. Abban bíznak, hogy október végéig még tudnak némileg erősödni, főleg Zelenszkij kárára, akinek éppen beiktatásának késeltetésével is rombolják népszerűségét. Miközben ugyanis húzzák beiktatását, folyamatosan ássák alá tekintélyét azzal, hogy cselekvést kérnek rajta számon, olyan tetteket, nyilatkozatokat követelnek tőle, amelyeket államfői hatáskörei híján még nem tehet meg.

Az elnöki beiktatás dátuma azért is fontos, mert a törvény értelmében május 27-ig oszlathatja fel az elnök idő előtt a jelenlegi parlamentet, utána már ki kell várni az októberi választást.

Az Ukrajinszka Pravda értesülése szerint Zelenszkij azért is sürgeti mihamarabbi beiktatását, mert már egyre inkább hajlik arra, hogy beiktatása után rögtön feloszlassa a parlamentet - állítólag már kész is az erről szóló előterjesztés -, hiszen egy ellene dolgozó törvényhozás tehetetlenné tenné, aminek pártja, a Nép Szolgája (Szluha Narodu) látná kárát a parlamenti választáson. Csapatának másik része viszont éppen azért várna őszig a parlamenti választással, hogy a Nép Szolgája párt még tovább erősödhessen.

Az elnöki beiktatás időpontjának kérdése így a már gyakorlatilag elkezdődött parlamenti választási kampány része lett, és azok a pártok támogatják Zelenszkij mihamarabbi beiktatását, amelyek több képviselői helyet remélnek a választások nyomán megalakuló új parlamentben.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Harcoló szabadkőművesség - keménytáblás - Raffay ErnőHarcoló szabadkőművesség - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak - Dr. Mátyás SzabolcsMesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
A magyar középkor csatái - Weiszhár Attila - Weiszhár BalázsA magyar középkor csatái
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 2 856 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Fallaci - Wéber KrisztinaA Fallaci
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nagy magyar tájszótár - Kiss GáborNagy magyar tájszótár
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 691 Ft
13% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat