HunHír.info

2019. Napisten hava 17. nap, Töhötöm napja.

Címzett e-mail címe:
Feladó e-mail címe:
Üzenet:

Egyik ámulatból a másikba esnek a régészek Gombaszögön

2019. május 07. 15:50
Hunhír.info

Befejeződött a tavaly Gombaszögön megkezdett középkori Pálos-monostor régészeti feltárásának egy szakasza a Felvidéken. A jelentős középkori lelőhelyen az egykori létesítmény templomát, idén pedig a hozzá tartozó kolostort - a szerzetesek lakhelyét - tárták fel.

Magyar Menedék - Grandpierre

Április 16-tól május első hetéig tartottak az idei földmunkák és a régészeti munkálatok, melyek előtt egy úgynevezett georadaros képalkotó eljárással vizsgálták át az egykori monostor területét.

A terület, melyen az ásatásokat végezték, a Gombaszögi Nyári Tábort szervező Sine Metu Polgári Társulás tulajdona. A nyári egyetem helyszínét három évvel ezelőtt vásárolták meg a magyar kormány anyagi támogatásával.

A szervezők eltökélt szándéka, hogy feltárják és a lehetőségekhez mérten rekonstruálják a fesztivál helyszínén található egykori pálos rendi monostort.

A monostort 1371-ben Bebek László és György alapította a boldogságos Szűz Mária tiszteletére. A XVI. század közepén az alapítók egyik utóda elvette a rendtől és erőddé alakították át. A XVI. század végén a császáriak lerombolták, köveit szétszórták, romjaiból évszázadokon keresztül csupán egy falrészlet volt látható.

A feltárásokat több szakaszban végzik. Orosz Örs, a polgári társulás vezetője elmondta, hogy tavaly kiásták a templom hajóját, idén pedig a kolostorudvarral folytatták a munkálatokat.

„Remélhetőleg engedélyt kapunk a folytatásra, hogy ősszel vagy egy következő szezonban be tudjuk fejezni a kolostor teljes feltárását” – közölte Orosz.

Az ásatáson szlovákiai és magyarországi régészhallhatók dolgoztak.

Az eddig feltárt leletek közt pénzérmék, ágyúgolyók, gyertyatartók, kályhacserepek vannak. A XVI. századi ágyútoronynak hitt bástyáról kiderült, hogy valójában egy jóval korábbi, középkori nyolcszögletű temetőkápolna.

A közönség megtekintheti azt a különleges freskótöredéket is, amelyet a monostorhoz tartozó gótikus templom romjai között találtak. A Krisztus áldást osztó kezét ábrázoló töredék művészettörténeti szempontból különösen fontos leletnek számít.
A romterület peremén egy felújítás alatt álló kúria található, ahol a feltárt tárgyakat fogják elhelyezni és bemutatni. A július 15. és 21. között megrendezett Gombaszögi Nyári Tábor idején pedig vezetett túrák keretében lehet majd megtekinteni az ásatás során feltárt középkori leleteket.

infostart

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

János vitéz - Toldi - Petőfi Sándor - Arany JánosJános vitéz - Toldi
Könyv - Bolti ár: 5 200 Ft
Internetes ár: 4 680 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A hódító Iszlám és a terror - Földi PálA hódító Iszlám és a terror
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Mohácsi csata (1526) másképpen - Botlik Richárd - Illik PéterA Mohácsi csata (1526) másképpen
Könyv - Bolti ár: 4 200 Ft
Internetes ár: 3 570 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Anya - nyelv - kincs - Kiss ZitaAnya - nyelv - kincs
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat