HunHír.info

2019. Napisten hava 25. nap, Koppánd napja.

Bestiális rablógyilkosság a Paloznakon: Kik verték agyon az idős plébánost?

2019. április 21. 13:41
Hunhír.info

Bestiális gyilkosságként emlegette a korabeli sajtó a köztiszteletben álló paloznaki plébános, a 72 éves dr. Csontos Gyula megölését. A máig felderítetlen, 1991 augusztusában történt gyilkosság valóban az is volt.

Magyar Menedék - Raffay

A Veszprém megyei község plébá­niájának 77 éves házvezetőnője arra ébredt éjszaka, hogy többen állnak a szobában, egy kéz pedig befogja a száját. Az ismeretlen arcát kendő takarta el.

HOL VAN A PÉNZ?” – kérdezték tőle, de a rémült apáca azt sem tudta, milyen pénzről beszélnek.

A megkötözött házvezetőnőre reggel találtak rá. Ekkor fedezték fel Csontos Gyula holttestét is a hálószobájában. Az idős plébános vérbe fagyva feküdt az ágyában. Mint később kiderült: támadói agyonverték. Az már a kiforgatott szekrényekből, a kuplerájból is látszott, hogy rablás történhetett.

De miért kellett agyonverni a plébánost?

A nyomozók erre különböző verziókat állítottak fel. Ezek közül az egyik az volt, hogy a kéz, amely a házvezetőnő száját fogta be, egy nőé lehetett, ugyanis olyan sima, finom volt. Mivel a plébánost rengetegen ismerték a környéken, nagyon nehéz volt a nyomozók dolga. Az elkövetők készpénzt, ezüst étkészletet és műszaki cikkeket vittek magukkal – mondta tíz éve a Szabad Föld új­ságírójának Szappan Csaba egykori nyomozó.

A zsaruknak ki kellett deríteniük, ki tudhatott arról, hogy a plébános előző héten eladta a veszprémi házát. Azokat is felkutatták, akik rendszeresen dolgoztak az egyházi szőlőben, és természetesen leellenőrizték azokat is, akik már követtek el hasonló bűncselekményt. Az elkövetők után több értékelhető tenyér- és ujjlenyo­mat maradt, de ezek sem vezettek eredményre.

Ahogyan egy ilyen nagy port kavart tragédiánál lenni szokott, a csendes Balaton-parti településen is pletykáltak egyet, s mást. Az egyik ilyen az volt, hogy a megkötözött apáca felismerte a tetteseket, de nem merte elárulni, kik voltak. A legenda szerint azt mondta, majd akkor árulja el a titkát, ha érzi, hogy eljött érte a halál. A házvezetőnő már meghalt, de a feltételezett titkot magával vitte. A kegyetlenül meggyilkolt plébános, Csontos Gyula volt a negyedik a családban, aki nem természetes halált halt. Olyan is akadt, akit feleségével együtt vertek agyon Németországban.

A Szabad Föld munkatársának sikerült beszélnie Csontos Gyula unokaöccsével is, akinek volt gyanúsítottja. Azt mondta, olyanok követhették el a rablógyilkosságot, akik bejáratosak voltak a plébániára, mert a zegzugos épületben egyből megtalálták a házvezetőnőt, majd a plébános hálószobáját. A rokon egy romániai családot említett, amelynek a tagjai szobafestőként dolgoztak a paloznaki plébánián, a gyilkosság után pedig se szó, se beszéd, eltűntek a környékről.

Akár ők voltak, akár nem, az elkövetőket a mai napig nem sikerült megtalálni.

bors

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles) - Csere PéterGróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles)
Könyv - Bolti ár: 3 570 Ft
Internetes ár: 3 142 Ft
12% internetes kedvezménnyel
Káosz és rend III. - Hajnali sugár - Benkő LászlóKáosz és rend III. - Hajnali sugár
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 2 974 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A székely nemzet atlasza - Faragó ImreA székely nemzet atlasza
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - László ErvinKozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 9 490 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
26% internetes kedvezménnyel
Az Anunnakik impériuma - Jan Erik SigdellAz Anunnakik impériuma
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 4 050 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat