HunHír.info

2019. Napisten hava 21. nap, Napisten ünnepe napja.

Újabb honfoglalás – ezúttal ©túr-szoborral

2019. április 17. 16:08
Hunhír.info

felvideki-kitelepitettek.jpgTovábbi merénylet az itt élő magyarság ellen, immár a sokadik. Nagy lehet a félelem ebben az „államalkotó nemzetben” valamitől, valakiktől, talán épp a múlt szellemétől… A Matica slovenská május 12-én avatja fel Párkányban, az egykori kis mezővárosban, az első királyi város árnyékában Ludovít ©túr szobrát. Úgy is fogalmazhatnánk: ezzel az idetelepedettek rossz lelkiismeretének szelleme száll e tájra, egykori hazánk e kis szegletére.

Menedék - Pálfi

Párkánynak mindig volt tisztességes, a településhez illő neve: Anavum, Kakath, Párkány. Mindaddig, míg 1948-ban ezt a várost is nem juttatták a többi magyar település sorsára, „nemes” egyszerűséggel a vadidegen ©túrovo nevet adva neki, ami ellen bizonyára maga ©túr is tiltakozott volna.

Mert mi köze volt a városkához? Semmi. S mi köze van napjainkban e városhoz? Annál is kevesebb.
Mit sem számít, hogy a mai lakói sem nevezik így ezt a többszörösön „megerőszakolt” várost, még ha a betelepítések egy „békés” időszakban meg is történtek, egy ipari területté változtatással. Párkány maradt ez nekünk mindörökre, és ezt adjuk át gyermekeinknek is.

S mit ad Isten, az alig száz éve hont és területeket foglalók még az evangélikus ©túr szobrát is odateszik majd nagy ceremónia közepette a vén Duna partjára, az esztergomi bazilikával és a rajta lévő, intő kereszttel szembe, hogy mintegy farkasszemet nézzen egymással ©túr és az ősi királyi város.

Igaz, ©túrt leteszik egy gödörbe, a bazilika pedig örökké ott fog állni a magasban, kereszttel a tetején, figyelmeztetve.

A bűn következménye a bűnhődés. Ennek egyik legmegrázóbb jelképe a párizsi Notre Dame tragédiája. Intő jelek ezek!

Hiszek a csodákban, hiszek a szakrális helyek térséget, területet elárasztó, lelkeket megváltó erejében. Mert amit egyszer elraboltak, az idővel visszakerül az eredeti helyére.

Sajnálatra méltó az a nemzet, amely más nemzet kárán akar gyarapodni.

Ezt a szobrot itt soha nem fogja megbecsülni egyik nemzet sem. A magyar azért nem, mert nem az övé, és nincs itt helye, a szlovák meg azért nem, mert az egykori királyi város bazilikája, rajta a kereszttel, mindig figyelmeztető jel lesz, nemcsak a szobornak, de a nemzetnek is, amely nem méltó helyre tette, akit tisztelnie kellene.

felvidék.ma

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles) - Csere PéterGróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles)
Könyv - Bolti ár: 3 570 Ft
Internetes ár: 3 142 Ft
12% internetes kedvezménnyel
A magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben! - Badiny Jós FerencA magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben!
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Mi a szösz? - Bárdosi VilmosMi a szösz?
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Anya - nyelv - kincs - Kiss ZitaAnya - nyelv - kincs
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Hágó - Ősi JánosA Hágó
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat