HunHír.info

2019. Ígéret hava 19. nap, Oguz napja.

Amerikában is elkezdődött az oláh „honfoglalás”

2019. február 18. 20:17
Hunhír.info

„Egy ortodox templommal kezdődik minden” Román falu Amerikában, a keletkezés módszere pedig ismerős lehet az erdélyi magyaroknak.

Menedek - Engdahl

Minden azzal kezdődött, hogy egy román kolostor területet vásárolt 2010-ben Michigan államban – derül ki a román szíveket megdobogtatni hivatott, az Adevărul román liberális bulvárlap (ironikus módon a gyulafehérvári szerkesztőségről van szó) által közölt cikkből.

A szép történet szerint a falu alapját a 2004 óta amerikai állampolgár Gheorghe Chidriș tette le, aki azóta hazatért, Fehér megyében egy rézbányában dolgozott valamilyen nem közölt beosztásban. De nem az ő története az érdekes, hanem a falué, pontosabban a megvásárolt területre épített „máramarosi” templomé, ami körül gombamód kezdtek kiemelkedni a földből a különböző román néprajzi vidékeken fellelhető jellegzetes házak.

Az Egyesült Államokban annyira szent a magánterület, hogy egy darabka földel tényleg (majdnem) bármit el lehet művelni, mégsem lehet a lehetőségek országának nevezni: Erdélyre sokkal inkább ráillik ez a jelző, elég csak a „hagymakupolás honfoglalásra” gondolni.

Maga az ötletgazda sem titkolja, hogy hogyan működik a séma: „Egy román faluban minden a templom körül zajlik” – vallja a hagyományőrző Chidriș, és lényegében igaza is van. Elég csak a gyakran hívek nélküli, de akkor is felhúzott székelyföldi ortodox haranglábakra gondolni, melyet majd körbevehet a majdani román falu. És akkor befejeződhet a több száz éves folyamat, az erdélyi honfoglalás.

Varga Tímea Beáta - itthon.ma

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Százéves Trianon - Drábik JánosSzázéves Trianon
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Tiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinTiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Az Anunnakik impériuma - Jan Erik SigdellAz Anunnakik impériuma
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 4 050 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Atlantisz - Az özönvíz előtti világ - Ignatius DonnellyAtlantisz - Az özönvíz előtti világ
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel - Domonkos LászlóLélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat