HunHír.info

2019. Kikelet hava 25. nap, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja.

Román soviniszta üzenetek jelentek meg a bukaresti magyar iskola kerítésén

2019. február 18. 18:11
Hunhír.info

„Erdely egy roman föld”, „Noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni” (Mi románok vagyunk, urak itt örökre mi vagyunk” – üzente az Ady Endre Líceum diákjainak és pedagógusainak az ismeretlen tettes, aki vélhetően a hét végén mázolta össze a múlt év decemberében felújított kerítést.

Magyar Menedék - Horthy-naptár 2019

Az elkövető azonosítását megkönnyítheti, hogy egy „szignót” is hagyott maga után („DDB Dinamo”), a DDB (Doar Dinamo București) pedig a Bukaresti Dinamo labdarúgóklub egyik szurkolói csoportjának neve.

A bukaresti Dinamo-szurkolók visszavágójaként értékeli az incidenst Trif Olga Mária, az Ady Endre Líceum igazgatója. „Természetesen jelentettük a rendőrségen. Kijöttek, lefényképezték, nyilatkozatot vettek, az önkormányzat illetékesei pedig lefestették a feliratot” – mondta a Maszolnak az iskolaigazgató, aki hozzátette, az elkövető egy horogkeresztet is festett a kerítésre.

Mint ismert, a február 9-ei Sepsi OSK–Dinamo focimeccsen a fővárosi csapat szurkolói a magyar közösséget gyalázó szlogeneket hangoztattak, és egy kifeszített molinón magyarellenes felirattal sértegették a helyieket. A magyarellenes megnyilvánulást tovább fokozták, amikor egy Dinamo-szurkoló beugrott az ellentáborba, és letépett egy hazai szurkolók által kifüggesztett Sepsi OSK zászlót. Ekkor lépett közbe a csendőrség, és a Román Labdarúgó Szövetség emiatt szerdán 5 000 lejre büntette meg a Dinamo fociklubot.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat pedig a FIFA-nál és UEFA-nál tett panaszt. Trif Olga Mária hozzátette, az incidens vasárnap besötétedés után, 19 óra körül történt. Az épületre felszerelt térfigyelő kamerák nem látnak rá a kerítés tövére, ezért az önkormányzat hat új kamerát szerel fel a kerítésre, tudatta. Hasonló incidens történt decemberben is, amikor a bukaresti magyar iskola falára egy maszkot viselő tettes az „Urâm bozgorii” („Gyűlöljük a bozgorokat” – szerk. megj.: a bozgor a magyarokra használt, lealacsonyító jelző, hazátlant jelent) üzenetet írta festékspray-jel.

Az esetet feljelentették. Kérdésünkre a tanintézmény vezetője elmondta: a tettest azóta a rendőrség azonosította és megbüntette. Hozzátette, tudomása szerint ebben az esetben is egy Dinamo-szurkolóról volt szó, aki egy kézilabda mérkőzés miatt háborgott.

Maszol.ro

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Göbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - Andrew CollinsGöbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 10 980 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
A kultúra diktatúrája - Bayer Zsolt - Szakács ÁrpádA kultúra diktatúrája
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Blue Book Projekt - Brad SteigerBlue Book Projekt
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Összeesküvések a magyarság ellen - Körösztös GyörgyÖsszeesküvések a magyarság ellen
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A rovás jelrendszer lelke - Juhász ZsoltA rovás jelrendszer lelke
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat