HunHír.info

2019. Kikelet hava 25. nap, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja.

Az ausztrálok egy külföldi kormányt sejtenek a februári kibertámadás mögött

2019. február 18. 06:42
Hunhír.info

Vélhetően egy külföldi kormány megbízásából törhették fel az ausztrál parlament és a nagyobb pártok informatikai rendszereit - jelentette be hétfőn Scott Morrison ausztrál miniszterelnök anélkül, hogy megnevezte volna a február 8-án kiderült kibertámadás elkövetésével gyanúsított országot.

Magyar Menedék - Raffay

Az ausztrál kiberbiztonsági hatóság a parlament számítógépes rendszere ellen irányuló kibertámadás észlelését követően haladéktalanul felszólította a törvényhozás képviselőit, hogy sürgősen változtassák meg a rendszerhez hozzáférést engedő jelszavaikat.

Nincs rá bizonyíték, hogy a választásokat akarták befolyásolni Morrison a vizsgálatok előzetes eredményeit a parlamentben ismertetve elmondta, hogy a hackerek feltörték a főbb politikai pártok, a Liberális Párt, a Nemzeti Párt és a Munkáspárt rendszereit is.

– Kiberbiztonsági szakértőink úgy vélik, hogy a rosszindulatú cselekedetet egy megfelelően kifinomult eszközökkel rendelkező állami szereplő követhette el – tette hozzá.

Morrison nem hozta nyilvánosságra, hogy a hackerek milyen információkhoz fértek hozzá. Mindemellett hangsúlyozta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a májusban esedékes választásokat akarták volna befolyásolni.

A minisztériumok rendszereit a kibertámadás ugyanakkor nem érintette, mert azok a törvényhozástól független hálózatot használnak.

Pikáns pletykák fészkét szippantották ki

Az ausztrál kormányfő nem nevezett meg gyanúsítottat, de szakértők szerint a legvalószínűbb tettes Kína, Oroszország, vagy Irán lehet.

– Ha az indítékot vesszük, úgy Kína a főgyanúsított, miközben Oroszországot sem zárhatjuk ki – mondta Fergus Hanson, az International Cyber Policy Centre agytröszt vezetője.

– A pikáns politikai pletykák fészkét szippantották ki. Belső harcok szennyesét kiteregető e-mailektől kezdve kiderülhet az is, ki milyen politikát támogatott – tette hozzá Hanson.

Peking és Canberra kapcsolatai 2017-ben romlottak meg, amikor Ausztrália belügyeibe történő beavatkozással vádolta meg Kínát. A két ország azóta a viszonyok rendezését próbálja elérni, bár Ausztrália továbbra is óvatos Kínával szemben.

A feszültségek februárban ismét fokozódtak, miután az ausztrál hatóságok megvonták egy befolyásos kínai üzletember vízumát. Ausztrália néhány hónapja ráadásul kizárta az ötödik generációs mobil távközlési hálózat (5G) fejlesztéséből a nemzetbiztonsági kockázatnak tekintett kínai Huawei Technologies vállalatot.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A székely nemzet atlasza - Faragó ImreA székely nemzet atlasza
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2019 - Szabó György - a bükki füvesemberGyuri bácsi egészségnaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A megbízható férfi - Bedő ImreA megbízható férfi
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat