HunHír.info

2019. Újkenyér hava 22. nap, Ella napja.

Végeztek az al-Kaida egyik vezetőjével

2019. január 19. 06:59
Hunhír.info

Életét vesztette az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik líbiai vezetője egy olyan hadművelet során, amelyet a Halifa Haftár tábornok parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) erői hajtottak végre - jelentette pénteken az AFP hírügynökség.

Menedék - Pálfi

Az LNH hivatalos mikroblog-bejegyzésben megerősítette a hírt, miszerint biztonsági erők a fővárostól mintegy 600 kilométerre található Szabha mellett megölték Abdul-Moneim al-Hasznavit, más néven Abu Talha al-Líbit, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) nevű terrorszervezet egyik vezetőjét. A támadás során végeztek két másik terroristával is.

Abu Talhát 1996-ban már letartóztatták a líbiai hatóságok, mert merényletet kísérelt meg Líbia akkori elnöke, Moammer Kadhafi ellen. 2013-ban Szíriába ment, ahol részt vett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ágának, az an-Nuszra Frontnak a megalapításában, amely azóta Dzsabhat Fatah es-Sám néven a Hajat Tahrír as-Sám (HTS) nevű terrorista szervezet élén áll.

Az LNH pénteki bejelentése két nappal az után látott napvilágot, hogy szóvivője, Ahmed al-Miszmár közölte, nagyszabású katonai hadműveletbe kezdenek Líbia déli részén, amelynek a célja a terület megtisztítása az ott bujkáló terroristáktól. Az ezzel kapcsolatban kiadott közlemény szerint az akció másik célja a szubszaharai térségből Líbiába áramló illegális bevándorlás visszaszorítása és az embercsempészetre szakosodott bűnbandák felszámolása.

Tavaly októberben Haftár erői elfogták a Líbiában tevékenykedő, régóta keresett egyiptomi terroristát, Ahmed al-Asmavít, az al-Kaidához köthető Anszár al-Iszlám terrorszervezet vezetőjét is.

Líbiában Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta káosz uralkodik. Jelenleg két nagyobb erő küzd a hatalomért: a nemzetközi közösség által elismert, tripoli székhelyű egységkormány, valamint a lábát az ország keleti részében megvető, a befolyásos Halifa Haftár tábornok vezette erők.

Az ország az Afrikából Európába igyekvők egyik fő tranzitállomása lett. A káosz miatt az oda érkező migránsokat a szokásosnál is jobban fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ady Endre és a Nyugat - keménytáblás - Raffay ErnőAdy Endre és a Nyugat - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Deep State legyőzése - Jerome R. CorsiA Deep State legyőzése
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Harcoló szabadkőművesség - keménytáblás - Raffay ErnőHarcoló szabadkőművesség - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Göbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - Andrew CollinsGöbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 10 980 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
Székely szótár küssebb és nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak - Sántha AttilaSzékely szótár küssebb és nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 711 Ft
7% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat