HunHír.info

2019. Áldás hava 23. nap, Izár napja.

Kő kövön nem maradna hatalomra kerülésükkel abból, amit rendnek nevezünk

2019. január 08. 14:41
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

lib.jpgTudom, felesleges a történelmi nosztalgiázás, de most mégis engedtessék meg. Mennyire irigylem ama Ferenc József-i időket! S hogy miért? Mert akkor még előfordult, hogy a rend ellen vétők megütötték bizony a bokájukat. Azokban az időkben például nem a gyermekek, de még csak nem is szüleik „döntötték el”, hogy milyen tantárgyak legyenek az iskolákban...

Magyar Menedék - Raffay

Ha a gyermekeknek vagy szüleiknek nem tetszett, mehettek volna panaszra, no de kihez és miért is? Nem volt apelláta. Legfeljebb széttárta karját az iskolaigazgató és szelíden közölte: vigyék kedvencüket máshová...

Volt például egy tantárgy, a hittan. Nem lehetett ezt sem „ellébecolni”. Éppúgy számított, mint a magyar vagy a matematika. Talán szükségtelen most magyarázni, hogy miért. Persze voltak már akkor is – hogyne lettek volna! –, akik fintorogva fogadták ezt a tantárgyat, sőt azt akarták egyenesen, hogy töröljék el, vagy ha már ez nem megy, legalább gyermeküket vonják ki hallgatása alól. Utóbbira példa az alábbi hírcikk:

„Nagyvárad város legutóbb tartott iskolaszéki ülésén erős vita támadt Jauernik József városi napidíjas ügye körül, amely úgy került a tanügyi bizottság elé, hogy a Korona-utcai községi iskola igazgatósága feljelentette az iskolaszéknek, hogy Jauernik József az iskolába járó fiát eltiltotta a hittanórák látogatásától. Az iskolaszék többsége hosszas vita után a maga útjára engedte az ügyet és így az apát a kihágási bíróság 4 korona bírságra ítélte. Jauernik lefizette az összeget, de továbbra is megmaradt elhatározása mellett s nem engedte fiát a vallástani órákra. Vasady Lajos királyi tanfelügyelő erre átírt a város polgármesteréhez, hogy a renitens embernek apai hatalmától való megfosztása és gyám kirendelése ügyében intézkedjék, hogy így a gyermek iskolai neveltetése zavartalan legyen.”

(Katholikus Nevelés. A magyarországi római katholikus Hittanárok és Hitoktatók egyesületének szakközlönye. V. évfolyam. Budapest, 1911. június 20, 283. old.)

Akkor még tehát renitensnek számított az, aki ki akart bújni a hittan alól. Különösen, ha tanító vagy tanítónő volt. Erre is volt példa már abban az időben is:

„Földes Miklósné nagykanizsai tanítónő, mint tudósítónk jelenti, a mult hónapban vallásellenes beszédeket intézett a tanítására bízott elemi iskolás gyermekekhez. A kultuszminiszter tegnap megrovásban részesítette a vallás ellen izgató tanítónőt és tudomására hozta, hogy ha a jövőben hasonló eljárást tanusít, felfüggeszti állásától.”

(U. ott, 283. old.)

Itt jut eszembe gyermekkorom egyik szomorú emléke. 1987-ben általános iskolai földrajztanárunk egyszer csak kijelentette tanóráján: „Aki hisz Istenben, nem lehet művelt ember.” (Ma ugyanezen tanár ott iskolaigazgató, s iskolájában választható tantárgy lett a hittan – talán azóta már nem a „tudományos szocializmus”-könyveket bújja, hanem a katekizmusokat...)

A fenti példák a mostani kormány-, sőt országellenes „tüntizők” kapcsán jutottak eszembe. Kő kövön nem maradna hatalomra kerülésükkel abból, amit rendnek nevezünk. Hiába, ősi igazság: aki nem féli Istent, az embertársait, sőt nemzetét sem tiszteli.

Csak az a nonszensz magatartásukban, hogy állandóan az emberi szabadság méltóságáról papolnak, amit azonban lábbal tipornak. És hát ez sem egészen új. Ismét egy hírcikk ama régi időkből:

„A gyermekek szabadsága. Hogy mennyire tisztelik a szociálisták a szülők természet adta jogait, mutatja Huysman szociálista képviselő indítványa, melyet egy antverpeni tiltakozó gyűlésen nyujtott be, melyben azt követelte, mondja ki az állam törvényben, hogy a szülőknek gyermekeik vallásos nevelése fölött ne legyen joguk rendelkezni. («Világ», 1911. május 10.) Tehát a természetjog sem szent azok szemében, kiket a gyűlölet vakká tesz.”

(U. ott, 283-284. old.)

Azonban a lényeg, hogy ama Ferenc József-i „daliás idők”-ben még nem lehetett teljesen büntetlenül kiélniük önmagukat. Jó ideje ez már nem így van. Tudjuk, miért, de vajon teszünk-e azért, hogy úgy legyen, mint ama időkben?


Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Székely szótár küssebb és nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak - Sántha AttilaSzékely szótár küssebb és nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 711 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Göbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - Andrew CollinsGöbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 10 980 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
A magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései - Pálfi KárolyA magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel
A megtalált kapcsolat - Kozsdi TamásA megtalált kapcsolat
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Trianon 100
Trianon 100
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 10 800 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat