HunHír.info

2019. Kikelet hava 26. nap, Termékenyülés ünnepe napja.

Vásárlás = vásárláz

2018. december 28. 17:00
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

plaza500.jpgÖles cikkcímen akad meg szemem: „Rekordösszeget költöttek a családok vásárlásra.” Idén „tavalyhoz képest bő ezermilliárd forinttal hagytak többet a családok az áruházak pénztáraiban”. A cikknek természetesen van folytatása, de ha megengedik, megállok, s kénytelen vagyok meghagyni mostani filippikám címét.

Magyar Menedék - Horthy-naptár 2019

Ha valaki netán nem tudná (vagy nem rendelkezvén keresztény gyökerekkel, vagy elfelejtve azokat): advent (s annak nyolcada, amiben még benne vagyunk) a bűnbánat ideje. Nem a vásárlázé! Miközben az éter szinte minden hullámhosszán nyomjuk, hogy megvédjük kultúránkat, kereszténységünket, azzal dicsekszünk, hogy a templomok helyett a plazákban vagyunk s azokban költjük el ilyenkor pénzük legjavát?

Megáll az ember esze, de most komolyan. A fentebb idézett mondat ráadásul nem a DK és társai szennycsatornáin jelent meg. Eszembe jut viszont olvastán, hányszor, de hányszor ostorozta néhai jó Bangha Béla jezsuita atya a „keresztény kurzus”-t! Most már kezdem érteni, hogy miért.

„Keresztények vagyunk, de kerüljük az Isten házát s elvesztettük az imádság szárnyaló lendületének, az áhítat boldogságának, a magunkba szállás töredelmének érzetét. Keresztények vagyunk, de az evangéliumot, a világirodalomnak ezt a legnagyobb remekét és a világtörténelemnek ezt a leghatalmasabb lendítő kerekét csak hallomásból ismerjük.”

(Bangha Béla SJ: Nagy kérdések útján. 2. kiadás. Budapest, 1923. Magyar Kultúra-Pallas Rt. Nyomdája. Katolikus Kultúrkönyvtár I. 83. old.)

Tényleg, mi kell még ahhoz, hogy észhez térjünk? Csődülünk a plazákba, szórakozóhelyekre, költjük pénzünket ilyenkor eszeveszettül gumimacikra és keljfeljancsikra, meg aztán ajándékokat cserélgetünk. Ezzel hirdetjük, mennyire jók vagyunk, mennyire épül országunk? (De ha már a vásárláznál tartunk, hol, vannak a valóban hazai, éspedig kiválóbbnál kiválóbb termékeket kínáló áruházak?)

Nyilvánvaló persze, hogy a balliberális kormányzások csődjét nem lehet egyik napról a másikra helyretenni – demagóg, aki ennek ellenkezőjét állítja. Ugyanakkor azonban olybá tűnik, hogy joggal kevesellhető mindaz, ami eddig ennek érdekében „magasabb helyen” történt.

Még egyszer, félreértéseket elkerülendő: mindezeket egyáltalán nem egy szemellenzős ellenzéki írja, ellenkezőleg, olyan valaki, aki április 8-kán nem véletlenül tette őmelléjük az ikszét. De szeretné, ha ennek viszonzásaként azért az eddigieknél lényegesen érzékelhetőbb változások jönnének el, s nem csak e téren – amíg Isten meg nem elégeli mindazt a rosszat, ami közéletünkben az ellenséges oldal magatartása és annak felsőbb helyeken való megtűrése miatt van.

De szép is lenne, ha az idézett cikkcím helyett azt olvasnánk már végre egyszer: „Rekordidőt töltöttek a családok a bűnbánatra.” (Merthogy nem csak plaza van, hanem gyóntatószék is.) Remélem, eljön ennek is majd az ideje – csak nehogy későn legyen.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A hit legnagyobb rejtélyei - Összeesküvés elméletek sorozatA hit legnagyobb rejtélyei
Könyv - Bolti ár: 1 399 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Atlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel - Ignatius DonnellyAtlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 12 490 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A székely nemzet atlasza - Faragó ImreA székely nemzet atlasza
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Baráthosi összes turáni könyve I-II. - Baráthosi Balogh BenedekBaráthosi összes turáni könyve I-II.
Könyv - Bolti ár: 16 990 Ft
Internetes ár: 12 990 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Álom hava - Nemzeti sorsballada DVD - Bicskei ZoltánÁlom hava - Nemzeti sorsballada DVD
DVD - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat