HunHír.info

2019. Szelek hava 22. nap, Aranyos napja.

Kondor Katalin: Reménytelen

2018. november 21. 07:22
Hunhír.info

lib.jpg...Kivált a mai helyzetben, amikor a fölemlegetett kultúrharcban számos alkalommal leírták már sokak kívánságát, miszerint ideje volna végre olyan filmeket forgatni, amelyek történelmünk sorsfordító és sokszor hősies eseményeit hamisítás nélkül tárják a nézők elé. Úgy tűnik, ez most sem jön össze... Akik győztek, azok vegyék végre tudomásul, hogy győztek. És ne csak kíséreljék meg, hanem tegyék is a megfelelő ember(eke)t a megfelelő helyre...

Magyar Menedék - Horthy-naptár 2019

Reménytelen. Ezt a szót hívő embernek nem lenne szabad leírnia. Most mégis megteszem, méghozzá a Magyar Idők hasábjain már jó ideje folyó kultúrharc kapcsán

A lapban Szakács Árpád és olykor néhány hozzászóló vívja harcát Kinek a kulturális diktatúrája? címmel.
S aki nem tudná, annak mondom, tényekkel, adatokkal dolgozik. Rendre bizonyítja, a kultúra szereplői közül ki, mekkora támogatást kap bizonyos produkcióira. Teljességgel méltatlanokra is. Csak úgy repkednek a milliók az úgynevezett balliberális írók, zenészek, színművészek felé, oly sűrűn, hogy még elugrani sincs idejük a pénzeső elől. S hogy konkrétan milyen produkciókra kapják a milliós, olykor sok száz milliós támogatásokat? Nos, ezeket tárja elénk a sorozat, s mi nem győzünk hüledezni.

Nemrég aztán végképp úgy tűnt nekem, hogy kultúrharcunk reménytelen. Elolvastam ugyanis Bayer Zsolt blogjában azt a cikket, amely arról szól, hogy szerény hétmilliárd forinttal támogatja kormányunk a nándorfehérvári csatáról készülő filmet, amelynek forgatókönyvéből is bőven idéz. Világért sem lopnám el előle a „sót”, keressen rá a kedves olvasó, és akkor rájön arra, miért is kezdtem azzal a szóval ezt a cikkecskét, amellyel kezdtem. Mert tényleg reménytelen. Azt a tömény ostobaságot, nimbuszromboló ökörséghalmazt, a legrosszabb és legbárgyúbb amerikai westernek mintájára készült gagyit, amiket Bayer a forgatókönyvből példaként felsorol, szerintem egyetlen normális forgatókönyvíró sem merne papírra vetni. Kivált a mai helyzetben, amikor a fölemlegetett kultúrharcban számos alkalommal leírták már sokak kívánságát, miszerint ideje volna végre olyan filmeket forgatni, amelyek történelmünk sorsfordító és sokszor hősies eseményeit hamisítás nélkül tárják a nézők elé. Úgy tűnik, ez most sem jön össze.

Menjünk vissza pár hónapot az időben! A választások után néhány héttel megtartott kötcsei találkozón a miniszterelnök beszédet mondott. Kiválóan összefoglalta a mögöttünk hagyott évek erényeit és hibáit, s felvázolta mindazokat a feladatokat, amelyeket szerinte az előttünk álló években el kell végezni. Beszéde végén – nyilván, mert már jó ideje érzékelte a kulturális életben meglévő furcsaságokat, vagy inkább azt mondom, egyenlőtlenségeket – kitért a kultúra állapotára. S azt mondta, hölgyek és urak, vegyék tudomásul, hogy győztünk. Néhány – nem éppen tinédzserkorú – vezető pozícióban lévő, de nem a kultúra területén dolgozó úriemberrel ültem egy sorban, s egyként csodálkoztunk. Győztünk, persze hogy győztünk, tudjuk jól. S akkor mi van? Nem mi nevezzük ki a televízió vezetőjét, a színházak igazgatóit se kívánságunkra ültetik az igazgatói székbe. A múzeumok élére sem mi válogatunk embert, miként a filmes világ vezetőinek kinevezésébe sincs beleszólásunk. Apropó, ez utóbbi világ egyik főszereplője – a levelét saját szememmel láttam – azt írta a Tóth Ilonka sorsáról kitűnő forgatókönyvet író rendező barátomnak, hogy ez a téma ma, Magyarországon már senkit sem érdekel. Valóban. Hollywoodi fűszerrel megspékelve tényleg nem. De amolyan magyar módra „elkészítve” nagyon is érdekelne bennünket. Szóval nem nekünk kell mondani, hogy győztünk. Akik győztek, azok vegyék végre tudomásul, hogy győztek. És ne csak kíséreljék meg, hanem tegyék is a megfelelő ember(eke)t a megfelelő helyre.

MHO

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Szűz Mária az ó-szövetségben - Dr. Mihályfi ÁkosSzűz Mária az ó-szövetségben
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A székely nemzet atlasza - Faragó ImreA székely nemzet atlasza
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A mesterséges intelligencia társadalma - Pokol BélaA mesterséges intelligencia társadalma
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Ne bántsd a magyart! - Szájer JózsefNe bántsd a magyart!
Könyv - Bolti ár: 3 950 Ft
Internetes ár: 3 674 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat