HunHír.info

2019. Ígéret hava 22. nap, Bogyó napja.

Kínozzák Szaúd-Arábiában a letartóztatott aktivistákat - ez persze most sem számít

2018. november 21. 07:10
Hunhír.info

Az Amnesty Inernational és a Human Rights Watch jogvédő szervezetek azzal vádolták meg kedden Szaúd-Arábiát, hogy kínzásnak és szexuális zaklatásnak vetett alá számos, május óta letartóztatott aktivistát, köztük néhány az emberi jogokért fellépő nőt.

Menedek - Engdahl

Idén május óta a szaúdi hatóságok több mint egy tucat nőjogi aktivistát tartóztattak le, akiknek többsége azért kampányolt, hogy a nők is jogot kapjanak az autóvezetésre, s hogy vessenek véget a királyságban annak, hogy életük fontos döntéseit a nők csak férfi hozzátartozójuk jóváhagyásával hozhatják meg. A letartóztatottak közül néhányat azóta már szabadon bocsátottak. ENSZ-szakértők egy csoportja októberben hat női emberi jogi aktivista azonnali szabadon bocsátását követelte, közölve, hogy őket még mindig fogva tartják, méghozzá a külvilággal való minden érintkezéstől elvágva.

A májusi letartóztatásokat megelőzte egy korábbi, vallási vezetők, értelmiségiek és aktivisták ellen irányuló, 2017 szeptemberében végrehajtott hatósági fellépés, amelynek nyilvánvaló célja az volt, hogy megpróbálják elhallgattatni a Szaúd-Arábiát ténylegesen kormányzó Mohamed bin Szalmán koronaherceg potenciális ellenzékét. A kínzás vádja olyan időszakban merül fel Szaúd-Arábiával kapcsolatban, amikor nemzetközi felháborodás bontakozott ki az öböl menti királysággal szemben Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírónak az ország isztambuli főkonzulátusán elkövetett, brutális meggyilkolása miatt.

A londoni székhelyű Amnesty International kedden közzétett nyilatkozatában azt állítja, hogy három személy tanúvallomása szerint a letartóztatott aktivisták közül többeket „ismétlődően áramütéssel és korbácsolással kínoztak, aminek következtében néhányuk képtelen volt járni vagy akár rendesen megállni a lábán”. Hasonló nyilatkozatában a Human Rights Watch (HRW) „jól tájékozott forrásokat” idézett, akik elmondták, hogy a szaúdi vallatók legalább három nőjogi aktivistát megkínoztak. Mindkét szervezet nyilatkozatában az áll, hogy a letartóztatottakat szexuálisan is zaklatták.

„Ha ezek a szexuális zaklatásról és a rossz bánásmód más formáiról szóló beszámolók megerősítést nyernek, az újabb, a szaúdi hatóságok által végrehajtott, felháborító jogsértésekre derít fényt, alig néhány héttel Dzsamál Hasogdzsi brutális meggyilkolása után” – hangsúlyozza nyilatkozatukban Lynn Maalouf, az Amnesty közel-keleti kutatási csoportjának igazgatója. A két jogvédő szervezet nyilatkozatáról hírt adó Reuters nem tudta más forrásból megerősíteni, a nyilatkozatban foglalt vádakat, sem beazonosítani a tanúvallomásokkal szolgáló személyeket. Megkeresésükre a HRW közölte, forrásaik attól tartanak, hogy megtorlás érné őket és az őrizetbe vett aktivistákat, ha a nyilvánosságban fény derülne kilétükre.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az Apolló Holdcsalás - Arany LászlóAz Apolló Holdcsalás
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trianon Rockopera DVD - Koltay GáborTrianon Rockopera DVD
DVD - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Blue Book Projekt - Brad SteigerBlue Book Projekt
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A székely nemzet atlasza - Faragó ImreA székely nemzet atlasza
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Anunnaki csomag - 2 könyv együtt kedvezőbben - Zecharia Sitchin - Chris HardyAnunnaki csomag - 2 könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 11 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat