HunHír.info

2019. Újkenyér hava 25. nap, Koppány napja.

Már Széchenyi is fasiszta?

2018. november 14. 00:49
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

toltotoll.jpg„A nagy angol elemben a zsidó elvegyülhet. Ugyanez áll Franciaországra nézve is. De ha a magyar levesbe az ember egy palack tintát önt, megromlik a leves, és azt nem eheti meg az ember.” Hát úgy tűnik, az efféle Széchenyi-idézetekkel van a baj mindenkor. Nekik mindenkiről, akik nincsen velük, egy általuk szitokszónak tartott kifejezés – vajh melyik, ha nem a fasiszta? – jön ugyanis ajkukra.

Menedék - Pálfi

Szembesülve az önmagukat ellenzékieknek nevező országgyűlési képviselők naponkénti, egyre arcátlanabb viselkedésével, ismét csak múltbeli esetek jutnak ilyenkor a historikus eszébe.

Gróf Széchenyi Istvánt ugyebár szinte mindenki a „legnagyobb magyar”-ként emlegeti. Valójában azonban messze nem mindenki tekintette és tekinti őt mégis annak.

Maradjunk most azonban a múltnál! 1928-ban két budapesti középiskolai tanár (Fekete József, Váradi József) válogatásából egy testes (441 oldalas) antológia jelent meg (Széchenyi vallomásai és tanításai), mely 1943-ban újra napvilágot látott. Ennek utószavában írják a Széchenyi-szemezgetők:

„Csak a baloldali sajtóban jelent meg egy-két aggodalmas hangú ismertetés és bírálat a Széchenyi-kultuszt követelő s e kultusz szolgálatában készült könyvünk ellen. A baloldal társadalomtudományi folyóiratába Purjesz Imre írt „A fasiszta Széchenyi” címen ismertetést s ebben azzal a váddal igyekezett hangulatot kelteni anthologiánk ellen, hogy Széchenyi neve alatt mi a fasizmus eszméit akarjuk belopni közéletünkbe s hogy könyvünk által kormánykörök akarnak mesterségesen Széchenyi-kultuszt teremteni a liberális Kossuth kultuszának és népszerűségének ellensúlyozására.”

De az akkori elvtársaknak mi is lehetett a bajuk valójában e Széchenyi-válogatással?

„Az angol nemzet egyenjogúsíthatta a zsidó fajt. Mert ha például én egy palack tintát töltök egy nagy tóba, azért annak a vize nem romlik el és mindenki ártalom nélkül megihatja. A nagy angol elemben a zsidó elvegyülhet. Ugyanez áll Franciaországra nézve is. De ha a magyar levesbe az ember egy palack tintát önt, megromlik a leves, és azt nem eheti meg az ember. Más példát is hozok fel. Egy bárkában ülök, és abban van a gyermekem és másnak a gyermeke, és a bárkába bejön a víz, s előttem apodictice áll, hogy e két gyermeket benn nem tarthatom. Az igaz, hogy ha a magamét lököm ki, és a másikat benntartom, azt az újságban fogják hirdetni. De bíz én inkább a magam gyermekét tartom meg, és a másikat lököm ki. E tekintetben tehát a liberalizmus egyenesen a nemzet rovására történik. És az nem vélekedés, mert apodictice, számszerűen be lehet bizonyítani, hogy minden ilyenféle kedvezés csorba a nemzetiségre nézve.”

Ezeket mondta Széchenyi a Felsőházban 1844. október 1-én. (Idézi is ezen antológia.)

Hát úgy tűnik, az efféle Széchenyi-idézetekkel van a baj mindenkor. Nekik mindenkiről, akik nincsen velük, egy általuk szitokszónak tartott kifejezés – vajh melyik, ha nem a fasiszta? – jön ugyanis ajkukra. Ez persze tragédia, mégpedig az övék. Illetve mégsem. Mert sokan, nehogy megszólják őket éppen ők, nem mernek kiállni az általuk amúgy oly hőn hangoztatott „nemzeti-keresztény értékek” védelmében. De erről részletesebben majd később.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Hágó - Ősi JánosA Hágó
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gyógynövények a zsebemben - Szabó György Lopes-Szabó ZsuzsaGyógynövények a zsebemben
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Egregorok - Mark StavishEgregorok
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 300 Ft
17% internetes kedvezménnyel
A kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba - Agnes Golenya PurisacaA kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat