HunHír.info

2019. Ígéret hava 22. nap, Bogyó napja.

Leállították egy atomerőmű-blokkot

2018. november 13. 17:10
Hunhír.info

A sérülések, vagy karbantartási és javítási munkálatok miatt leállított hat belgiumi atomerőmű-blokk közül a Tihange mellett található létesítmény 1-es blokkját újraindította hétfőn az üzemeltető Engie Electrabel.

Menedék - Atilla

A helyi média beszámolója szerint az energetikai vállalat szóvivője, Anne-Sophie Hugé elmondta, a blokk teljesítményének fokozatos növelése megkezdődött, az erőmű 48 órán belül ismét teljes körűen képes lesz a villamos energia termelésére.

Mint emlékeztetett, az atomerőmű 1-es blokkját október 13-án állították le karbantartási munkálatok miatt, amelyeket felgyorsítottak az energiaellátás biztosítása érdekében. Korábban november 29-re tervezték az újraindítást, arra a belga nukleáris ellenőrzési hivatal (FANC) a hónap elején zöld jelzést adott - tette hozzá a szóvivő.

Az észak-belgiumi, négy reaktorral rendelkező Doel mellett található erőműben ez idő alatt csak a 3-as blokk üzemelt. Mivel ez nem volt képes elegendő áramot termelni az ország energia ellátásához, Belgium a szomszédos országokhoz fordult segítségért.

Belgiumban az ősszel hétből hat atomerőművi reaktort állítottak le ideiglenesen.

A francia tulajdonú áramszolgáltató szeptember végén jelentette be, hogy leállítja az ország keleti felében, Tihange mellett található atomerőművének 2-es reaktorát, majd októberben az 1-es blokkját is.

A 3-as blokkot március végén állították le, és szeptember végén kellett volna újraindítani, de a hibák - a kiszolgáló épületek falán észlelt repedések - miatt ezt jövő márciusra halasztották. Mint közölték, a 2-es blokk június elsején indulhat újra leghamarabb. A doeli létesítmény 40 éve működő 1-es és 2-es blokkjainak üzemidejét 10 évvel hosszabbították meg 2015-ben. Karbantartási munkálatok miatt azonban ezek jelenleg nem működnek. A 4-es blokk december 15-én indulhat újra.

A tihange-i 2-es blokkot 2023-ban tervezi végleg leállítani Belgium. A Doel 3-as blokkot 2022-ben, a többi öt reaktort pedig 2025-ben kapcsolnák le. Egy 2009-ben hozott kormánydöntés értelmében 2025-ig bezárják az összes nukleáris reaktort az országban. A jogszabály szerint 40 évi használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni.

Mivel az ország északi és keleti határaihoz közel található reaktorokat gyakran le kell állítani biztonsági problémák miatt, a holland, német és luxemburgi civilek és törvényhozók már hosszú ideje a reaktorok lekapcsolását kérik Belgiumtól. Szakértőik "elavultnak és veszélyesnek" tartják a létesítményeket.

A belga nukleáris ellenőrzési hivatal (FANC) szerint a reaktorok megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak.

MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Viszlát, Európa! - Gerd HonsikViszlát, Európa!
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Baráthosi összes turáni könyve I-II. - Baráthosi Balogh BenedekBaráthosi összes turáni könyve I-II.
Könyv - Bolti ár: 16 990 Ft
Internetes ár: 12 990 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Szűz Mária az ó-szövetségben - Dr. Mihályfi ÁkosSzűz Mária az ó-szövetségben
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel - Domonkos LászlóLélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat