HunHír.info

2019. Kikelet hava 27. nap, Hajnalka napja.

Az ENSZ migrációs csomagját elutasító parlamenti határozat elfogadását indítványozzák szlovák ellenzéki pártok

2018. november 08. 21:14
Hunhír.info

Az ENSZ migrációs csomagját elutasító parlamenti határozat előterjesztését jelentette be csütörtökön a pozsonyi törvényhozás legnagyobb ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS). Ugyancsak ilyen határozat elfogadását indítványozta egy nappal korábban a szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS).

Menedek - Engdahl

Az ENSZ globális migrációs csomagja veszélyes dokumentum, és az SAS határozottan ellenzi, hogy azt Szlovákia aláírja - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Richard Sulík, a liberális párt mindig is határozottan bevándorlás-ellenes nézeteket valló elnöke.

Csak a hazai lakosságnak van joga arra, hogy eldöntse, hogy a területén ki élhet és ki nem - szögezte le Sulík rámutatva: aki úgy beszél a migrációról, mint elkerülhetetlen jelenségről, az úgy viselkedik mint egy leigázott, s ez egyetlen független kormányhoz sem méltó. Bejelentette azt is, hogy pártja olyan határozati javaslatot terjeszt a parlament elé, amely kötelezné a kormányt az ENSZ-csomag elutasítására.

Ezzel a lépéssel az SAS egyértelműen arra reagált, hogy Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a múlt héten védelmébe vette a migrációs csomagot. Lajcák, aki szeptemberig egy éven át az ENSZ Közgyűlésének elnöki posztját is betöltötte, a múlt héten a migrációs csomagról azt mondta: az olyan politikai dokumentum, amely semmit sem kényszerít a tagállamokra, és a migrációs politikáról szóló döntéseket az egyes államok hatáskörében hagyja. Lajcák szerint a csomagban az sem szerepel, hogy a migráció emberi jog lenne, sem pedig az, hogy nem kell különbséget tenni a legális és az illegális migráció között.

Az ENSZ-csomagot elutasító határozat ötletét még szerdán a Szlovák Nemzeti Párt fogalmazta meg, amely erőteljesen bírálta mind a migrációs csomag tartalmát, mind pedig Miroslav Lajcák azzal kapcsolatban tett kijelentéseit. A témát elsőként még hétfőn a pozsonyi törvényhozás legkisebb ellenzéki pártja, a politikai irányultságát tekintve nehezen behatárolható, de egyértelműen bevándorlás-ellenes Család vagyunk (Sme rodina) nevű csoportosulás vetette fel, ők arra szólították fel Peter Pellegrini kormányát, hogy tegye egyértelművé a csomaggal kapcsolatos álláspontját, és ne írja alá a dokumentumot.

Peter Pellegrini az ellenzéki párt felszólítására reagálva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: Szlovákia semmit sem változtat a migrációval kapcsolatos álláspontján, s az ő vezetése alatt álló pozsonyi kormány semmi olyat nem tesz, ami gyengítené az ország függetlenségét. "A kormány továbbra is elutasítja a kvótákat és a migránsok kötelező elosztását" - jelentette ki Pellegrini, aki ugyanakkor az ENSZ migrációs csomagjáról nem tett konkrét említést.

A szlovák kormányfő az SAS elnökének bejelentésére reagálva csütörtökön megismételte hétfőn tett kijelentéseit, és bejelentette: megegyeztek Miroslav Lajcákkal, hogy a törvényhozás képviselői elé lép, és ott tárgyalják majd meg a csomaggal kapcsolatos aggályokat.

Az ENSZ migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg. A csomag deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk.

Az Egyesült Államok Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a dokumentum elfogadásának folyamatában, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle. Az osztrák kormány a múlt héten jelentette be, hogy ugyanígy tesz, Lengyelország is hasonló lépést fontolgat, Andrej Babis cseh kormányfő pedig a múlt héten jelentette be: javasolni fogja, hogy a dokumentumot Csehország se írja alá.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Káosz és rend III. - Hajnali sugár - Benkő LászlóKáosz és rend III. - Hajnali sugár
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 2 974 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Álom hava - Nemzeti sorsballada DVD - Bicskei ZoltánÁlom hava - Nemzeti sorsballada DVD
DVD - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Jézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában - Mirza Ghulam AhmadJézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat