HunHír.info

2019. Kikelet hava 20. nap, Csilla napja.

Brüsszel elköltötte Kadhafi befagyasztott pénzét

2018. november 04. 08:47
Hunhír.info

kadhafi_resize.jpgEgyre nő a nyomás a belga kormányon, miután kiderült, hogy több százmillió euró hiányzik azokról a bankszámlákról, amelyeket a kivégzett egykori líbiai vezető Brüsszelben vezetett, és amelyet már 2011-ben befagyasztottak – írja a Politico. A belga ellenzéki képviselők jelenleg Charles Michel liberális miniszterelnöktől szeretnék megtudni, hogy hova tűnt a pénz, miután a helyi média megszellőztette: fegyvervásárlások történtek, amelyek ellenértékét az egykori líbiai vezér befagyasztott számláiról vonták le.

Menedek - Engdahl

A belga kormány egyelőre ködösít. Didier Reynders belga külügyminiszer nem tudott válaszolni arra, hogy hogyan lehetséges az, hogy pénzmozgás történt olyan bankszámlákon, amelyeket az ENSZ-szankciók miatt befagyasztottak. A belga ellenzéki képviselők azt is szeretnék megtudni, hogy esetleg nem líbiai milíciák kapták-e meg a pénzt.

A Kadhafihoz köthető pénzek összege összesen 16 milliárd dollár volt, ebből folytak el százmilliók 2011 és 2017 között.

A belga ellenzéki képviselők jelenleg azt próbálják elérni, hogy a brüsszeli parlamentben hallgassák meg a témában az ENSZ szakértőit. Az ügyben egyébként már vizsgálódik a belga ügyészség.

A pénz egy részének sorsára fényt deríthet Reynders egyik 2011-es mondata, amely a La Libre lapban jelent meg és amely szerint a lefoglalt pénzből legalább azoknak a belga cégeknek kellene forrásokat juttatni, akiknek tartozott Kadhafi. A magyarázat kézenfekvő lehetne, azonban a belga lapok másra derítettek fényt.

Kedden az RTBF belga közszolgálati adó egy névtelen titkosszolgálati forrást idézve állította: a belga kormány líbiai milíciáknak juttatott pénzt. Az történt, hogy az ostendi repülőtéren kapcsoltak le olyan gépeket, amelyek meg voltak pakolva fegyverrel. Igaz azonban, hogy a cikk említette Kadhafi pénzét.

Líbia ellen 2011-től voltak érvényben ENSZ-szankciók. Globálisan összesen 67 milliárd dollárnyi vagyont fagyasztottak be. Ez nemcsak a Kadhafi-család vagyona, hanem líbiai alapkezelők pénzei – a kettőt időnként nehéz volt megkülönböztetni.

Az ügyben egyelőre nehéz tisztán látni. Pontosan azt sem lehet tudni, hogy ki profitált a Kadhafi-család elcsorgó pénzeiből.

888.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Hattyú csillagkép kulcsa - Andrew CollinsA Hattyú csillagkép kulcsa
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 200 Ft
16% internetes kedvezménnyel
Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - László ErvinKozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 9 490 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
26% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Találkozás az Istenekkel - Zecharia SitchinTalálkozás az Istenekkel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat