HunHír.info

2018. Enyészet hava 16. nap, Tuga napja.

Cyberbullying: egyre súlyosabb az internetes zaklatás

2018. október 22. 17:26
Hunhír.info

facebook250.jpgA büntető törvénykönyv szigorításával vennék elejét az internetes zaklatásoknak. A javaslatot Lázár János dobta be múlt héten, arra hivatkozott, hogy családján is tapasztalja, hogy egyre súlyosabb a jelenség. A zaklatás már most is büntetendő, de nincs külön passzus az interneten elkövetett esetekre. „Nem vagy egyedül. Aki másokat gyűlöl önmagát gyűlöli. Mondd el nekünk mi bánt” – Legutóbb az UNICEF indított kampányt az internetes zaklatás ellen.

A zaklatások ellen most a korábbi kancelláriaminiszter, jelenlegi országgyűlési képviselő lépne fel, Lázár János a BTK szigorítását kezdeményezi.

„Az ötödik és nyolcadik osztályos közötti gyerekek nyolcvan százaléka úgy gondolja, hogy az életében az internetes zaklatás, az internetes megfélemlítés, bántalmazás, kiközösítés, lelki nyomásgyakorlás sokkal nagyobb kihívás és probléma, mint a fizikai bántalmazás és kiközösítés.” – nyilatkozta Lázár János, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A zaklatás már 2007 óta számít bűncselekménynek és akár 3 évig terjedő szabadságvesztés is járhat érte, azonban külön az interneten történt esetekre vonatkozó szabályozás még nincsen.

„Amennyiben a gyermekek védelme érdekében egy speciális tényállás mutatkozik kifejezetten az internetes zaklatásokkal kapcsolatban, ezt csak törvényalkotással lehet elérni, de a mai nap is bűncselekmény a zaklatás, tehát ha valakit interneten vagy e-mailben vagy bármilyen más módon zaklatnak.” – mondja Borbély Zoltán ügyvéd.

Egy friss felmérés alapján a gyerekek azt érzik a legnagyobb büntetésnek, ha a szüleik elvágják őket a közösségi médiától. Sok fiatal éppen ezért nem mondja el, ha zaklatás áldozatává vált.

„Alapvetően egy gyerek, aki befolyásolható, becsapható, vagy akár egy serdülő, aki életkori sajátosságaiból fakadóan labilis, ezek az emberek megvezethetőek. Ezek az emberek sokszor nem tudnak különbséget tenni realitás és irrealitás között. Az agresszor az internet világában, a virtuális világban megpróbálja megtörni ezeknek az embereknek a személyiségét.” – mondja Makai Gábor pszichológus. A pszichológus szerint a zaklatások azért is különösen veszélyesek, mert ezek az esetek rombolják a fiatalok önértékelését.

HÍRTV

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az ember isteni dimenziója - A túlvilági nap - Bíró LajosAz ember isteni dimenziója - A túlvilági nap
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Önéletrajz - Bruce DickinsonÖnéletrajz
Könyv - Bolti ár: 3 999 Ft
Internetes ár: 3 599 Ft
10% internetes kedvezménnyel
KRESZ - 2017-es kiadás - Hack Emil szerk.KRESZ - 2017-es kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat