HunHír.info

2019. Kikelet hava 27. nap, Hajnalka napja.

Szimbolikus gesztus a kommunizmus áldozatainak

2018. október 19. 12:38
Hunhír.info

avo_terror_250.jpgA kommunista rendszer megyei, járási és városi pártfunkcionáriusainak karrierpályáit összesítő internetes adatbázis egy szimbolikus gesztus a kommunista diktatúra áldozatai számára – mondta Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) elnöke a Kossuth Rádióban. A Párt-Állam-Párt címmel létrehozott nyilvános internetes adatbázis, amely az 1948 és 1989 közötti időszakot öleli át, lefedi a teljes vidéki Magyarországot, és mintegy háromezer megyei, járási és városi pártfunkcionárius karrierpályáira vonatkozó adatokat tartalmaz – ismertette.

Menedék - Bayer

A munkában mintegy félszáz levéltáros dolgozott, akik arra törekedtek, hogy minél hitelesebben, dokumentumokra alapozva tárják fel ezt az időszakot.

Hiánypótló munka

Az adatbázisról elmondta: Ez egy társadalmi, információs hiánypótlás, szimbolikus gesztus a kommunista diktatúra áldozatainak, akiket ’56 után meghurcoltak, téeszekbe kényszerítettek, és hogy meg tudják nevezni az adatbázisban azokat a helyi párttitkárokat, akik a helyi hatalom helyi arcai voltak, és a hatalom akaratát véghezvitték.

Negyven év alatt az állampárt is sokat változott, mint ahogy a hatalom módszerei is, és mindenki másképp élt, és élt vissza a hatalmával – mondta a NEB elnöke, aki kiemelte, hogy az egyéni karrierpályák és egyéni felelősségek nagyon különbözők. Az adatbázisban szerepel Papp János veszprémi első titkár, kiskirály, akinek a nevéhez az 1956-os mártír Brusznyai Árpád halála fűződik. Ő volt az, aki súlyosbítást kért, és végül elérte, hogy halálbüntetést szabjanak ki a 34 éves férfira a forradalomban játszott szerepe miatt.

De az adatbázisban megtalálhatók az olyan közismert, mindenki által ismert figurák, mint a Komócsin-klán tagjai vagy Cservenkáné, aki a Pest Megyei Pártbizottság első titkára volt, de azok a járási párttitkárok is, akik szürke eminenciásai voltak a rendszernek – mondta. És azok is, akik a téeszesítés idején sok százezer paraszt családot fosztottak meg a tulajdonuktól, biztonságuktól.

„Valahol ez egy fogaskerékszerű rendszer, amit bemutatunk, nagyon sokat fog segíteni az egyetemi oktatásban, tudományos kutatásban, hogyan is működött a káderforgó, hogyan váltogatták a pártvezetőket” – fűzte hozzá.

A munkáról elmondta: Az adatbázis felépítését hihetetlen aprólékos gyűjtőmunka előzte meg, mert nem kész karrierdossziékból dolgoztak a kollégák, hanem mozaikként rakták össze egy-egy vezető pályafutásának állomásait. Az egyes életrajzok mögé még sok-sok történetet kell tenni, amely majd a helyi levéltáros kollégák, történészek feladata lesz – szögezte le.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Antikrisztus - KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinAntikrisztus - KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 699 Ft
Internetes ár: 1 529 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Viszlát, Európa! - Gerd HonsikViszlát, Európa!
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nagy magyar tájszótár - Kiss GáborNagy magyar tájszótár
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 691 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2019 - Szabó György - a bükki füvesemberGyuri bácsi egészségnaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat