HunHír.info

2019. Kikelet hava 27. nap, Hajnalka napja.

Az aranytartalék nagyhatalmi eszköz, de válság idején jól jöhet

2018. október 18. 06:41
Hunhír.info

arany250.jpgGazdasági válságtól mentes időszakban az aranytartalék lemondást jelent bizonyos realizálható befektetési hozamokról, ám nehezebb időszakban még jól jöhet, ha egy ország sok aranyat tett félre - vélekedett az InfoRádiónak Madár István elemző. A Monetáris Tanács hétfői döntése értelmében Magyarország tízszeresére, 31,5 tonnára emelte aranytartalékát, ez az arany már meg is érkezett Magyarországra - közölte rendkívüli sajtótájékoztatóján Matolcsy György.

Menedék - Bayer

Noha az 1970-es évektől az arany tartalékszerepe jelentősen csökkent a világban, mivel a devizaalapú értékpapírokhoz képest sokkal kevésbé likvid, mégis több okból sok ország fontos eszközként tekint rá.

Mint Madár István, a Portfolio vezető elemzője az InfoRádiónak elmondta, jellemzően a fejlett országok tartanak sok aranyat a nemzetközi tartalékaik között.

Elmondása szerint az Egyesült Államok mellett Németországban halmozódott fel több ezer tonnányi arany, de Oroszország és Kína kicsit más kategória, hiszen ezek az utóbbi években kezdtek el nagyon látványosan "zsákolni" a nemzetközi devizatartalékaik közé.

Erre lehetőséget a folyófizetésimérleg-többlet, illetve a tőkebeáramlás teremt. Kicsit világbirodalmi törekvéseket is rejt, hogy nekik jelentős aranytartalék van a könyveikben" - jegyezte meg még Madár István.

Hogy a 2008-as válság irányította-e a figyelmet az aranyra, azzal kapcsolatban árnyaltan fogalmaz.

"Minden ország igyekszik felhalmozni valamilyen, a saját fizetőeszközét védő tartalékot, amit valamibe be kell fektetni. Hogy ez az arany, vagy egy nagyon stabil ország állampapírja vagy fizetési eszköz, az befektetési politika kérdése" - tette világossá Madár István, hozzátéve, aranyba fektetni igazából lemondást is jelent más esetben realizálható kamatjövedelemtől, igaz, megnyílik a lehetőség egy nagyobb árfolyamnyereség előtt is.

Ilyen árfolyamemelkedés következhet be például egy válság esetén, mivel az arany stabilan állja az értékét. A mostani magyar bevásárlás ugyanakkor csak igen jelképesnek tekinthető.

"Történelmileg is úgy alakult, hogy a nagy országokban jelentős aranytartalék van. Egyrészt nagy országnak tonnában kifejezhetően is tekintélyes mennyiségű aranya kell, hogy legyen, másrészt ezek az országok határozták meg régen azt a pénzügyi rendszert, amely mögött az aranyra beválthatóság ígérete állt még" - fejtegette Madár István.

infostart

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Hattyú csillagkép kulcsa - Andrew CollinsA Hattyú csillagkép kulcsa
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 200 Ft
16% internetes kedvezménnyel
Kozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - László ErvinKozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 9 490 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
26% internetes kedvezménnyel
A negyedik birodalom felemelkedése - Összeesküvés elméletek sorozatA negyedik birodalom felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A megbízható férfi - Bedő ImreA megbízható férfi
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései - Pálfi KárolyA magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat