HunHír.info

2019. Fergeteg hava 16. nap, Bendegúz napja.

Az aranytartalék nagyhatalmi eszköz, de válság idején jól jöhet

2018. október 18. 06:41
Hunhír.info

arany250.jpgGazdasági válságtól mentes időszakban az aranytartalék lemondást jelent bizonyos realizálható befektetési hozamokról, ám nehezebb időszakban még jól jöhet, ha egy ország sok aranyat tett félre - vélekedett az InfoRádiónak Madár István elemző. A Monetáris Tanács hétfői döntése értelmében Magyarország tízszeresére, 31,5 tonnára emelte aranytartalékát, ez az arany már meg is érkezett Magyarországra - közölte rendkívüli sajtótájékoztatóján Matolcsy György.

Menedék - Atilla

Noha az 1970-es évektől az arany tartalékszerepe jelentősen csökkent a világban, mivel a devizaalapú értékpapírokhoz képest sokkal kevésbé likvid, mégis több okból sok ország fontos eszközként tekint rá.

Mint Madár István, a Portfolio vezető elemzője az InfoRádiónak elmondta, jellemzően a fejlett országok tartanak sok aranyat a nemzetközi tartalékaik között.

Elmondása szerint az Egyesült Államok mellett Németországban halmozódott fel több ezer tonnányi arany, de Oroszország és Kína kicsit más kategória, hiszen ezek az utóbbi években kezdtek el nagyon látványosan "zsákolni" a nemzetközi devizatartalékaik közé.

Erre lehetőséget a folyófizetésimérleg-többlet, illetve a tőkebeáramlás teremt. Kicsit világbirodalmi törekvéseket is rejt, hogy nekik jelentős aranytartalék van a könyveikben" - jegyezte meg még Madár István.

Hogy a 2008-as válság irányította-e a figyelmet az aranyra, azzal kapcsolatban árnyaltan fogalmaz.

"Minden ország igyekszik felhalmozni valamilyen, a saját fizetőeszközét védő tartalékot, amit valamibe be kell fektetni. Hogy ez az arany, vagy egy nagyon stabil ország állampapírja vagy fizetési eszköz, az befektetési politika kérdése" - tette világossá Madár István, hozzátéve, aranyba fektetni igazából lemondást is jelent más esetben realizálható kamatjövedelemtől, igaz, megnyílik a lehetőség egy nagyobb árfolyamnyereség előtt is.

Ilyen árfolyamemelkedés következhet be például egy válság esetén, mivel az arany stabilan állja az értékét. A mostani magyar bevásárlás ugyanakkor csak igen jelképesnek tekinthető.

"Történelmileg is úgy alakult, hogy a nagy országokban jelentős aranytartalék van. Egyrészt nagy országnak tonnában kifejezhetően is tekintélyes mennyiségű aranya kell, hogy legyen, másrészt ezek az országok határozták meg régen azt a pénzügyi rendszert, amely mögött az aranyra beválthatóság ígérete állt még" - fejtegette Madár István.

infostart

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A második szabály - In memoriam Olofsson Placid - Beer Miklós - Csókay András - Brückner Ákos Előd - Eperjes Károly - Ézsaiás Erzsébet - Mádl Dalma - Rétvári Bence - Schmidt Mária - Sinkovits Vitay András - Süveges Gergő és még sokan másokA második szabály - In memoriam Olofsson Placid
Könyv - Bolti ár: 2 850 Ft
Internetes ár: 2 423 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Korunk földkérdése, létünk a tét - prof. Tanka EndreKorunk földkérdése, létünk a tét
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 975 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben! - Badiny Jós FerencA magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben!
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Kozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben - László ErvinKozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 9 000 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
22% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat