HunHír.info

2018. Enyészet hava 13. nap, Szömér napja.

Továbbra is nagy a feszültség Kárpátalján

2018. október 14. 13:35
Hunhír.info

ukran-nacik-2017-oktober-500.jpgTagadta az ukrán külügyminiszter, hogy Kijev állna a kárpátaljai magyarokat listázó internetes oldal mögött. Pavlo Klimkin az M1-nek adott exkluzív interjúban hangsúlyozta, hogy kormánya nem támogatja a szélsőséges honlapot. Az M1-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint viszont az oldal szerkesztői ukrán titkosszolgálati forrásából juthattak hozzá az ötszáz ukrán-magyar kettős állampolgár bizalmas adataihoz – közölte az M1 Híradója.

Az első sorban ülve hallgatta a beszédeket az ukrán külügyminiszter a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ülésén. A megbeszélést egyrészt pont Pavlo Klimkin kijelentései miatt hívták össze.

Magyarország kiutasított egy ukrán konzult

Az ukránok egy olyan titokban készített felvétel miatt kezdtek megtorlásba, amelyen kárpátaljai magyarok tesznek magyar állampolgársági esküt a beregszászi konzulátuson.

Az ukrán külügyminiszter emiatt kiutasította a beregszászi konzult, noha Ukrajna törvényei nem tiltják a kettős állampolgárságot. A magyar külügy rögtön reagált, Szijjártó Péter még aznap bejelentette, hogy Magyarország is kiutasít egy ukrán konzult.

„Keményeknek és következeteseknek kell lennünk” – fogalmazott akkor Pavlo Klimkin.

Listázni kezdték a kettős állampolgárokat

Közben az egyik szélsőséges ukrajnai weboldal listázni kezdte az ukrán-magyar kettős állampolgárokat. A Mirotvorec nevű honlapon csütörtökre több mint ötszáz főre nőtt azoknak az ukrajnai magyaroknak a száma, akiknek személyes és bizalmas adatait közzé tették a honlapon.

A portál szerkesztői tisztítótűznek nevezték el a listát, a névsor tagjait pedig hazaárulónak és az ukrán nép ellenségeinek kiáltották ki. Emiatt pánikhangulat uralkodott el a kárpátaljai magyarok között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: a holnapon szereplő bizalmas adatokat az oldal kizárólag titkosszolgálati vagy kormányzati forrásokból szerezhette meg.

A magyar kormány által „halállistának” nevezett névsor miatt a külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Ukrajna magyarországi nagykövetét is bekérette, aki azt állította, hogy az ukrán kormánynak nincs köze az ügyhöz, a sajtó kérdéseire pedig nem válaszolt.

Pavlo Klimkin a szombati ülésen arról beszélt, hogy nincs Ukrajnában államilag szervezett magyarellenes médiakampány. Az M1-nek adott exkluzív interjújában pedig azt mondta, hogy Kijevnek nincs köze a magyarokat listázó honlaphoz.

„Ez nem egy állami honlap. Azt nem támogatja sem az ukrán külügyminisztérium, sem pedig bármely más állami intézmény. Az oldalt 2014-ben az ukrán-orosz konfliktus miatt jött létre. Azonban semmiképp nem szabad egy kalap alá venni az Ukrajna ellen kezükben fegyverrel harcolókat a kettős állampolgár kárpátaljai magyarokkal” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Pavlo Klimkin közölte azt is, hogy az ukrán parlament elnökéhez fordul a kettős állampolgár magyarok deportálása érdekében indított aláírásgyűjtési petíció miatt.

Több százzal kötődhet az ukrán titkosszolgálathoz a honlap

Az ukrán külügyminiszter a KMKSZ rendkívüli választmányi ülésén Ungváron (Fotó: MTI/Nemes János)

A magyarokat listázó honlap sok szállal kötődik az ukrán titkosszolgálathoz – erről beszélt Horváth József az M1-en. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: a kárpátaljai magyarokról adatot gyűjteni pont a helyi titkosszolgálatnak állt érdekében. A weboldal pedig szintén az ukrán kormány számára hasznos.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a találkozót végül úgy értékelte, hogy az álláspontok nem közeledtek. Brenzovics László ugyanakkor előre mutatónak nevezte, hogy az ukrán külügyminiszter egyáltalán tárgyalóasztalhoz ült a kárpátaljai magyarság képviselőivel – hangzott el az M1 Híradójában.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel
Kolbrin Biblia - Arany LászlóKolbrin Biblia
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trikolór Naptár 2018 - Magyar Trikolór naptárTrikolór Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 2 300 Ft
Internetes ár: 2 070 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba - Agnes Golenya PurisacaA kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Tiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinTiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat