Kiemelt hírek

  • Az első magyar kőszínház születésnapjára
    A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata 1792-ben alakult, a magyar nyelvterület első hivatásos színtársulataként. Első bemutatójuk a Köleséri vagy a titkos ellenkezés című színdarab Rhédey-palotabeli előadása volt.
  • Bem erdélyi győzelme – Nagyszeben bevétele
    Talán kevésbé ismert a magyar közvélemény előtt szabadságharcunk 175 évvel ezelőtti, Erdély területén lezajlott eseménysorozata.
  • A festő és a sámán
    Sorsok és művészet különös, élvezetes összegabalyodása tárul elénk, ha az alábbi történetet elolvassuk egy különc emberről, aki szinte születése óta valami egészen mást képvisel és másként él, gondolkodik, mint az átlag.
  • Azok a mórágyi évek…
    Mórágy… Ki tudja, másnak mit jelent, nekem a világ közepét, gyermekéveimet, Apám jóban megtartó karcos szigorát, Anyám szép szavakban kikelt édes kenyerét… Gyerekszájjal úgy mondanám, Isten annyira szerette Mórágyot, hogy az emberektől megvédje, zsákba varrta, de sok dolgában a zsák száját nyitva felejtette, így később, mert félt, hogy megtalálják, saját háta mögé jól elrejtette… Mégis, tudjátok-e hol van ez a kis falu és határában a mórágyi rög, a milliárdnyi éves gránit? Túl a Dunán, a Völgységben, a bátai úttól balra esően, két kilométerrel beljebb… Keressétek, meglátjátok, érdemes…
  • Erkölcsi és kegyelmi ügyekről. Narratívák harca – Melyik fedi inkább az igazságot?
    Napjainkban egyre élesebb formában láthatjuk a különböző politikai erők valóságértelmezése, világlátása, narratívái harcát. Mind az abszolút igazság igényével lép fel, a másik oldal értelmezését, érveit lényegében lesöpörve, figyelmen kívül hagyva.
  • „A békeszerződések nem örökkévalóak”
    Századik éve, hogy a trianoni területcsonkítást követően Somoskőújfalu és Somoskő 1924. február 15-én végleg hazatért. Ez volt eddig az utolsó jóvátétel.