HunHír.info

2019. Napisten hava 16. nap, Zerind napja.

Egyre több dzsihadista szabadul ki a brit börtönökből

2018. október 11. 11:41
Hunhír.info

terrorista-2-250.jpgÚjabb terrortámadások lehetnek Nagy-Britanniában a szakértők szerint, ugyanis a közeljövőben egyre több dzsihadista szabadul ki a brit börtönökből. A hatóságoknak pedig nincs kapacitásuk, hogy mindenkit megfigyeljenek. Az M1 Unió28 című műsorában a brit börtönhelyzetet elemezték. A beszámolók szerint jelenleg 228 olyan elítélt van Nagy-Britanniában, akiket terrorizmus miatt börtönöztek be, négyötödük iszlamista indíttatású támadásra készült korábban.

Magyar Menedék - Raffay

Több ezer börtönőr tüntetett Nagy-Britannia-szerte a börtönök rossz biztonsági állapota miatt és a börtönön belüli erőszak ellen még szeptember közepén. Az őrök szerint ugyanis a rabok sokszor nem engedelmeskednek. A börtönökben ráadásul nagyon sok terrorista is várja a szabadulását.

Várható egy újabb merénylethullám

A beszámolók szerint jelenleg 228 olyan elítélt van Nagy-Britanniában, akiket terrorizmus miatt börtönöztek be, négyötödük iszlamista indíttatású támadásra készült korábban. Sokukat ráadásul hamarosan kiengedik, ami – a szakértő szerint – azt is jelenti, hogy újabb merényleteket készíthetnek elő.

„Ezeknek az embereknek hamarosan lejár a büntetésük, ki fognak szabadulni a börtönökből, és nagy valószínűséggel továbbra is azon fognak dolgozni, hogy valamilyen terrorcselekményt elkövessenek ezekben az országokban. Tehát látszik, hogy a biztonság lényegében a bevándorlókat befogadó országokban megszűnt” – mondta a műsorban Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa.

Már így is gond van a közbiztonsággal

A szakértő szerint az állampolgárok is érzékelik azt, hogy az elmúlt négy év folyamán jelentősen romlott a közbiztonság. A nagyobb terrorcselekmények mellett megjelennek az olyan kisebb bűncselekmények, mint a nemi erőszakok, a késes támadások, ezek már szinte napi rendszerességűek ezekben a nyugat-európai nagyvárosokban.

Még októberben kiszabadul a börtönből az egyik legismertebb iszlamista hitszónok is, aki – a gyanú szerint – utasította híveit, hogy öljenek meg brit katonákat. Szakértők szerint Anjem Choudary nevéhez köthető az a szervezet is, amely azért tevékenykedett, hogy a saríát, vagyis az iszlám jogrendszert vezessék be a szigetországban. Beszámolók szerint nagyon sokan térnek át az iszlámra a börtönökben.

Radikalizálódnak a börtönlakók

Farkas Örs elemző szerint az oda bekerülőknek a radikalizálódása hatványozottan megfigyelhető. Úgy fogalmazott: teljesen egyértelmű, hogy a börtönbe került iszlamista büntetettek, miután letelik a büntetésüket, nem a beilleszkedés irányába lépnek, hanem várhatóan visszafordulnak a vallási alapokhoz. „Így pedig értelemszerűen nő a terrorfenyegetettség, nemcsak Nagy-Britanniában, hanem az Európa Unió többi országában is” – fűzte hozzá.

Bár a hatóságok azt ígérik, hogy folyamatosan megfigyelik majd a szabaduló hitszónokot és a vele kapcsolatban lévő több mint 600 embert, a hatóságok várhatóan nem tudnak majd minden kockázatosnak tartott személyt ellenőrizni – vélik a szakértők. Ráadásul – elemzések szerint – a börtönben az is potenciális terroristává válhat, aki kisebb bűncselekmények miatt került be.

„Nagyon sok tanulmány leírta, illetve a tapasztalatok is egyértelműen bizonyítják, hogy a börtönbe bekerülő dzsihadisták emhogy rehabilitálódni tudnának, hanem a környezetüket is megfertőzik a szélsőséges eszmékkel. Ezért a börtönök elsősorban Nagy-Britanniában már-már egyfajta dzsihadista toborzóbázisként szolgálnak évtizedek óta” – szögezte le az Unió28 adásában Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

A bűncselekmények kihatnak majd a választási eredményekre is

Becslések szerint azonban nemcsak az a néhány száz terrorizmussal gyanúsított ember él Nagy-Britanniában, akikről a hatóságok is tudnak, számuk ugyanis elérheti a 20 ezret is. Sokan szintén a börtönökben radikalizálódtak. Deák Dániel úgy véli, a migránsok által elkövetett bűncselekmények és terrortámadások komoly társadalmi problémákat is okoznak, amelynek kihatása lehet a jövő évi európai parlamenti választásra is.

Deák Dániel szerint ez nagyon komoly társadalmi feszültséget eredményez, ami a választások során is megmutatkozik majd. Folyamatosan nő azoknak a pártoknak a támogatottsága, akik a bevándorlást elutasítják, és most az európai parlamenti választáson is arra lehet számítani, hogy a bevándorlással szemben kritikus politikai erők meg fognak erősödni, és sokkal nagyobb arányt fognak majd képviselni az Európai Parlamenten belül, mint jelenleg – fejtette ki.

Elemzők szerint hasonló változások lesznek majd az európai politikában, mint az elmúlt években például Ausztriában és Olaszországban, ahol bevándorlásellenes kormányok váltották a korábbi vezetést.

MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel - Domonkos LászlóLélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Olvasgatni való - Rónaszegi MiklósOlvasgatni való
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat