HunHír.info

2018. Álom hava 13. nap, Kurszán napja.

Feszül a húr Magyarország és Ukrajna között

2018. október 05. 07:04
Hunhír.info

ukran-katonak-250.jpgAz ukrán kormány beváltotta fenyegetését, távoznia kell a beregszászi magyar konzulnak. A magyar válasz hasonló volt, 72 órán belül el kell hagynia Magyarországot egy ukrán konzulnak. Egyre több és nagyobb konfliktus alakul ki a két ország között. A kárpátaljai magyaroktól a nyelvhasználati jogot is megpróbálják megvonni. Kijevben csütörtökön kezdték el tárgyalni az új nyelvtörvényt, ami ismét hátrányosan érinti a nemzeti kisebbségeket, köztük a kárpátaljai magyarokat is.

Menedék - Atilla

A Budapesten működő ukrán nagykövetség egyik konzuljának 72 órán belül el kell hagynia Magyarországot – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer.

Elmondta: Magyarország a viszonosság elvén válaszol minden olyan diplomáciai lépésre, amelyet Ukrajna hazánkkal szemben tesz. Szijjártó Péter azután fejtette ki véleményét, hogy az ukrán külügyminisztérium csütörtökön nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult.

Az ukrán külügyminiszter szerdán megüzente, hogy amennyiben Magyarország nem hívja vissza a diplomatát, akkor kiutasítják. Pavlo Klimkin úgy fogalmazott: „Javasoltam Szijjártó Péternek, hogy rendelje haza a konzult”.


A diplomáciai konfliktust az a titokban felvett videó robbantotta ki, amelyen a kárpátaljai magyarok tesznek magyar állampolgársági esküt Magyarország beregszászi konzulátusán. A konzul a közösség több tagjának magyar útlevelet ad át.

A képsorok nyilvánosságra kerülése után Szijjártó Péter azt mondta: a felvétel egy titkosszolgálati akció keretében készült, amellyel az ukránok minden írott és íratlan diplomáciai szabályt megszegtek. A tárcavezető ezután személyesen is tárgyalt ukrán kollégájával, de nem sikerült megállapodniuk.

Eljárás is indult

Egy ukrán szélsőséges weboldal öt, magyar állampolgársággal is rendelkező kárpátaljai magyar személyes adatait és fotóját tette közzé egy úgynevezett tisztítótűzként emlegetett adatbázisban. A portál az ukrán nép ellenségeinek állította be őket. Kárpátalja megyei ügyészsége az állampolgársági eskü miatt hazaárulás gyanújával indított eljárást.

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön leszögezte: a kárpátaljai magyarok magyar állampolgársága nem áll ellentétben semmilyen nemzetközi jogszabállyal, és az ukrán törvények sem tiltják a kettős állampolgárságot. A politikai akció hátterében az áll, hogy az ukrán elnök a választási kampányban népszerűsége növelésére a kárpátaljai magyarokkal szembeni gyűlöletkeltést választotta.

A magyar válaszra nemrég érkezett ukrán reakció: a kijevi külügyminiszter szerint „nem megfelelő válaszlépés Magyarország részéről a konzul kiutasítása”.

Egyetlen hivatalos nyelv lehet az ukrán

Kijevben csütörtökön kezdték el tárgyalni az új nyelvtörvényt, ami ismét hátrányosan érinti a nemzeti kisebbségeket, köztük a kárpátaljai magyarokat is.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Itt van a kutya elásva! - Bárdosi VilmosItt van a kutya elásva!
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Pannóniai kereszténység - Zakar AndrásPannóniai kereszténység
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Idegen Világrend - Len KastenIdegen Világrend
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat