HunHír.info

2018. Magvető hava 22. nap, Előd napja.

Beperelik a prefektusokat, ha nem lesz erőlelépés anyanyelvhasználat-ügyben?

2018. szeptember 25. 12:10
Hunhír.info

Utolsó megoldásként akár bírósághoz is fordul a gyergyószentmiklósi Szekler Monitor, azaz Székely Figyelő Alapítvány, amennyiben a székelyföldi megyék prefektusai nem oldják meg a petíciójukban szereplő elvárásokat. Szeretnék elérni ugyanis, hogy minden érintett közintézményben tartsák be a kisebbségi anyanyelvhasználati jogokra vonatkozó előírásokat. - írja a Székelyhon

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Végső megoldásként akár bírósághoz is fordul a gyergyószentmiklósi Szekler Monitor, azaz Székely Figyelő Alapítvány, amennyiben a székelyföldi megyék prefektusai nem oldják meg a petícióban szereplő elvárásokat.

Szeretnék elérni ugyanis, hogy minden érintett közintézményben tartsák be a kisebbségi anyanyelvhasználati jogokra vonatkozó előírásokat. Petícióval fordult a gyergyószentmiklósi Szekler Monitor, azaz Székely Figyelő Alapítvány a székelyföldi megyék prefektúráihoz, hogy ellenőrizzék, a közintézményekben betartják-e a kisebbségi anyanyelvi jogokra vonatkozó előírásokat.

A beadványra kapott válaszokkal azonban nem voltak elégedettek, ezért akár bírósághoz is fordulhatnak jogorvoslatért. Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány elnöke, valamint Sorbán Attila Örs alelnök arról számoltak be pénteken csíkszeredai sajtótájékoztatójukon, hogy a Kovászna, Maros, illetve Hargita megyei prefektusoknak küldött petíciójukra kitérő, és nem kielégítő válaszokat kaptak.

Mint mondták, azért nem soroltak fel konkrét példákat a petíciójukban, mert az általános probléma, még Hargita megyében is, hogy helyenként hiányoznak a kétnyelvű feliratok, a közintézmények honlapjai pedig nem minden esetben elérhetők magyar nyelven is, illetve a magyar nyelvű szóbeli és írásbeli ügyintézésben is vannak akadályok szép számmal.

„A prefektus kötelessége, hogy ellenőrizze és betartassa a törvényességet, petíciónkban ezt kértük tőlük” – szögezték le. A petíció és az ügy további részletei itt olvashatók.

Barabás Hajnal - szekelyhon.ro

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Történelmünk ősi gyökerei a Pilisben - Herczeg FerencTörténelmünk ősi gyökerei a Pilisben
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából - Jókai Lenke - Magyar AdorjánA csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából
Könyv - Bolti ár: 1 600 Ft
Internetes ár: 1 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2018 - Szabó GyörgyGyuri bácsi egészségnaptára 2018
Naptár - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat