HunHír.info

2019. Napisten hava 16. nap, Zerind napja.

Mi az uzsora, kik az uzsorások?

2018. szeptember 21. 22:18
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

aranyrudak_500.jpgMi is az uzsora? „Más megszorultságának kihasználása a felek kölcsönös szolgáltatásai közt mutatkozó nagy aránytalanság által. Ily értelemben uzsora az ártúllépés, áruuzsora, árdrágítás (lánckereskedés), áruelvonás, árukicsempészés, munkabér-uzsora.”

Magyar Menedék - Grandpierre

Így fogalmaz a Bangha Béla szerkesztette Katolikus Lexikon (IV. köt. 425. old.). Nem véletlen, hogy hosszú évszázadok óta folyt az uzsoraellenes küzdelem szerte Európában. Különösen is élessé vált a vele szembeni harc a tizenkilencedik század második felében, a szabadversenyes kapitalizmus felvirágzásakor. Szinte nincsen olyan akkor megjelent keresztény sajtótermék, amely ne ítélné el. Most álljon itt közülük egyből az alábbi szemelvény:

„Az uzsora egyik leggyakoribb oka a német paraszt tönkrejutásának. Németországban az uzsorás rendszerint zsidó. A zsidó uzsorás az uzsorások között legveszedelmesebb. A zsidó nem elégszik meg azzal, hogy csak azokat keríti hálójába, akik önként jönnek hozzá. Ő fölkeresi a parasztgazdát saját házában, beavatja magát ügyeibe, tanulmányozza gyengeségeit, kifirtatja titkait és mikor a zsákmányt már késznek találja, rája veti magát és fölfalja. A hálójának egyik szögletében lesben levő pókhoz lehetne a zsidót hasonlítani, amely gyorsan tör a légy életére, mihelyt ez elég oktalan a hálóba jobban belekeveredni. A kis gazdának tehenet, földet, vetőmagot és pénzt kínál. Ha a szerencsétlen valamit elfogad, adóslevelet irat vele alá és száz közül kilenczven esetben a gazda menthetetlenül el van veszve. Szinte észrevehetetlenül a zsidó uzsorás áldozatává lesz. Ettől fogva a zsidó beleegyezése, vagy közvetítése nélkül se el nem adhat, se nem vehet. Ezé minden, ami a szántóföldön terem, ami az istállóban gyarapodik. A zsidó kénye szerint rendelkezik a borjuval, az ökrökkel, a terméssel. A tizenharmadik század szolgasága csak játék volt a mai eladósodott gazda függő viszonyaihoz képest. Ha a gazda kedve szerint akar egy csirkével vagy juhocskával rendelkezni, ott terem a zsidó a kötelezvénynyel és a pénzt kéri. Ez a fenyegetés az adósnak minden bátorságát megtöri és meggörnyedve megy el az uzsorás kandiumi igája alatt. Személyes tapasztalás kell arra nézve, hogy fogalmunk legyen a zsidó zsarnokságáról a német falvakban. Ezt a szörnyűséget látni kell, hogy megmagyarázhassuk, honnan az a több milliárd teher, mely a német földre nehezül. A mezőgazdasági válság, melyben benne vagyunk, természetesen a zsidó pénzügyi műveleteinek szörnyen kedvezett. Az arany kor kezdetét látta benne. Minél több bajban volt a gazda, a zsidónak annál jobban hatalmában volt. A földmivelő néposztály nehéz helyzete végre tehát az uzsorának rettenetes elhatalmasodásához vezetett.”

(Kannengieser A.: A német katholikusok. Fordította: Hérics Márton-Rudnay Alajos. Győr, 1896. Győregyházmegye Könyvnyomdája. 131-132. old.)

Persze mindehhez azért van két hozzáfűznivaló. Az egyik, hogy az uzsorát nem csak zsidók űzték:

„A háború utolsó esztendeje teljesen materialistává tette az egész társadalmat. Ennek a materialista irányzatnak természetes dudva-kinövése az óriási áruuzsora, melyet nemcsak batyus zsidók, hanem földesurak és asszonyok, a jámbor falusi nép is éppoly lelketlenséggel űztek, mint a kaftános kereskedők. A pénzbőségnek természetes következményei sem maradhattak el: a fényűzés és az élvezetvágy, melyek nemcsak a hadimilliomosok bűnei, hanem a mándlis falusi lányoké és asszonyoké is.”

(Mihályfi Ákos dr.: Lélekmentés a nagy világégés után. Budapest, 1920. Szent István Társulat-Stephaneum Nyomda Rt. 11. old.)

A másik, hogy nem volt kötelező belemenni az uzsorába. Csak kényelmesnek tűnő megoldás volt. Mindenesetre az uzsorapolitikával kapcsolatos ijesztő tapasztalatok rávilágítanak arra, milyen sok olyan ember volt s van, aki olvasatlanul is aláír bármit, amire rábeszélik, aki képes egy tál lencséért akár ingét is eladni. Aztán csodálkozik, mire ment vele.Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Anya - nyelv - kincs - Kiss ZitaAnya - nyelv - kincs
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A megtalált kapcsolat - Kozsdi TamásA megtalált kapcsolat
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
13% internetes kedvezménnyel
A magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben! - Badiny Jós FerencA magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben!
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A sátánizált Horthy - Szalay KárolyA sátánizált Horthy
Könyv - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 2 375 Ft
5% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat