HunHír.info

2018. Álom hava 12. nap, Víritó napja.

Óriási a szarvasagancsok feketepiaca

2018. szeptember 19. 16:47
Hunhír.info

Több millió forinttal érkezett a találkozóra a vállalkozó, akit golyózáporral fogadott egy férfi Vas megyében. A támadó azzal az ígérettel csalta a kietlen területre, hogy nagy mennyiségű szarvasagancsot tud eladni neki. A rendőrség egyelőre nem nyilatkozik a Vas megyei ügyről. A Kékfény riportja.

Menedék - Bayer

A vadászok szerint talán Kínáig érő feketepiaca is kialakult az agancsoknak. A Vas megyei ügyészség közleménye szerint a gyanúsított szeptember 9-én álnéven felhívott egy vállalkozót, hogy nagy mennyiségű agancsot tudna eladni számára. A vállalkozó azonnal kapott a lehetőségen, és másnapra meg is beszélték a találkozót egy néptelen erdőszélen.

A vállalkozó rengeteg készpénzzel, 2,5 millió forinttal ment a helyszínre, ami az üzleti életben önmagában is szokatlan. Az eladó az utolsó pillanatban módosított a találka helyszínén, mert az eredetileg megbeszélt helyen állt egy autó. Ezek alapján egyik fél sem akarhatta, hogy bárki is tanúja legyen az üzletnek.

Az agancsot áruló férfi, mint kiderült, nem eladni akart, hanem gyilkolni. Egy 22-es kaliberű kispuskát szerzett be, majd amikor a vállalkozó megérkezett, azonnal tüzet nyitott rá. A férfit három golyó is eltalálta, de ennek ellenére sem esett össze. Visszaült autójába és elhajtott. A tettes további négy lövést adott le a kocsira.

A rendőrség még aznap elfogta a tettest, azóta előzetes letartóztatásban van. Áldozata életveszélyes sebesüléseket szenvedett, csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg az életét.

Egyedülálló eset

A magyar kriminalisztika történetében még sohasem fordult elő, hogy az agancskereskedelem kapcsán ilyen súlyos bűncselekményt kövessenek el. Igaz, arra sem volt példa még soha, hogy az agancsok ennyire kapósak legyenek, mint az utóbbi négy-öt évben.

Maróti Béla, aki a Veszprém környéki erdők vadgazdája, azt mondja, mostanában nem győzi visszautasítani a kéretlen érdeklődőket.

Nagy az érdeklődés

Az agancsokat hagyományosan dísztárgyként hasznosítják, esetleg késnyelet vagy gombokat készítettek belőle. Az utóbbi időben készítenek belőle lámpákat, esetleg bútorokat, ezek azonban meglehetősen exkluzív tárgyak, nehéz elképzelni, hogy havonta több tonna alapanyagra van szüksége a készítőknek – hangzott el a Duna Televízió Kékfény című műsorában.

Ezekhez a tárgyakhoz azonban csak a kifejezetten szép agancsokat használják fel. A kereskedők előszeretettel vásárolják a rossz minőségű, törött darabokat, amiből nagy valószínűséggel potencianövelőt készítenek.

A szarvasagancs potencianövelőként való használatáról az Országos Magyar Vadászkamaránál is hallottak már. Az új divat elsősorban a Távol-Keleten hódít. Székely István a kamara jogi képviselője a műsorban elmondta, tudomása szerint Új-Zélandon nagyüzemileg tenyésztik a gímszarvast, agancsát levágják, felőrlik, majd értékesítik Ázsiában.

A szarvasagancsnak nincs potencianövelő hatása, mit ahogy az orrszarvú tülkének sincs. Az orrszarvúval ellentétben azonban a szarvas magától ledobja az agancsát február végén, nem kell ezért bántani. Az erdőben heverő, hullott agancsot pedig csak össze kell szedni. Csakhogy ezt a törvény szigorúan tiltja. A hullatott agancs, miként az elejtett és elhullott vad is, a vadászatra jogosultak tulajdona – tájékoztatott Székely István, a Vadászkamara jogi képviselője.

Tehát az elhullott agancsot gyűjtők a törvény szerint tolvajok, aki pedig ezeket megveszi, orrgazdának minősül, hiszen lopott árul vásárol.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Találkozás az Istenekkel - Zecharia SitchinTalálkozás az Istenekkel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A holnap ma kezdődik - Csath MagdolnaA holnap ma kezdődik
Könyv - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Atlantisz - Az özönvíz előtti világ - Ignatius DonnellyAtlantisz - Az özönvíz előtti világ
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Voynich kézirat - Dr. Stephen Skinner - Rafal Prinke - René ZandbergenA Voynich kézirat
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Az erdélyi renaissance - Balogh JolánAz erdélyi renaissance
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat