HunHír.info

2018. Magvető hava 21. nap, Bise napja.

Medveveszély a Bükkben

2018. szeptember 19. 14:59
Hunhír.info

A medvék miatt indított lakossági fórumsorozatot a Bükki Nemzeti Park. A cél az, hogy megelőzzék a konfliktusokat az ember és az állat között. A nagyvadak tartósan Magyarországon maradhatnak, erre a gazdálkodóknak is fel kell készülniük.

Magyar Menedék - Negyedik birodalom

A Nógrád megyei Somoskőújfalun fotóztak idén először medvét, pár nappal később már Heves megyében, Pétervására környékén látták a lábnyomait. Az állat a város főútjára is beszaladt. A Robi névre keresztelt medvét Szeged környékén, Sándorfalvánál fogták be altatólövedékkel, és a szlovák határ közelében engedték szabadon. Napokkal később egy sajókeresztúri térfigyelő kamera vett fel egy újabb állatot, Füzesabonyban pedig egészen a házakig merészkedett a medve.

A medvék megjelenése a természetvédelem valamennyire természetes folyamata. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a gyakori medveészlelések miatt lakossági fórum sorozatot indított el. Az első állomás a Heves megyei Pétervására volt, ahol többen is látták az állatok nyomait. Bár hazánkban még nem okozott problémát a medve, Romániában és Szlovákiában már többen megsérültek, amikor medvével találkoztak.

„Magyarországon még nem igazán fordult elő ilyen találkozás, leginkább a mi észleléseink arra utalnak, hogy jelen vannak a medvék, de a találkozás még nem jellemző. A szomszédos országbeli tapasztalatokat felhasználva próbálunk meg egy olyan megelőző intézkedés csomagot kialakítani, amivel a medvék is biztonságban tudnak élni, illetve a lakosság is nyugodtan tudja folytatni a mindennapjait” – nyilatkozta Rónai Kálmánné a BNPI igazgatója.

A tavalyi és az idei medveészleléseket mutatja a térkép, pirossal jelölték a friss megfigyeléseket. A Bükki Nemzeti Park szakembere szerint fel kell készülni arra, hogy a medvék tartósan, és folyamatosan itt maradnak, így szemléletváltás szükséges a gazdálkodásban és az állattartásban is.

„Alapvető az lenne, hogy kerüljük el a medvével való konfliktusokat. Ne csalogassuk semmiképp magunkhoz. Ez utal arra is, hogy akár a hulladékkezelésnek a megfelelő formái, akár az állattartás, vagy a mezőgazdasági termelés során is próbáljunk arra is gondolni, hogy egy nagyragadozós területen élünk, és ott gazdálkodunk” – mondta Gombkötő Péter, a BNPI zoológiai referense.

A lakossági fórumok négy települést érintenek. A következő állomás Salgótarján lesz, Borsod megyében pedig Ózdon és Miskolcon tartanak előadást a nemzeti park szakemberei.

hírtv.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Jézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus útja Indiába - Mirza Ghulam AhmadJézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus útja Indiába
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Atilla Kódex
Atilla Kódex
Könyv - Bolti ár: 9 980 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Tárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája - Grandpierre K. Endre - Grandpierre Attila - Blaskovics JózsefTárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 999 Ft
14% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat