HunHír.info

2019. Szelek hava 20. nap, Apor napja.

A genderszak leginkább a tudományos szocializmushoz hasonlító

2018. augusztus 19. 07:45
Hunhír.info

A Századvég kutatója szerint a kormánynak joga van eldönteni, hogy milyen szakokat indít.

Menedék - Baráthosi

„A törzstantárgyak felelősei és oktatói a szakma kiváló, nemzetközileg is elismert művelői” – ezzel az indoklással, egyhangú döntéssel fogadta el 2007-ben a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság a Közép-európai Egyetemen a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak indítását. Fideszes politikusok néhány évvel később már jelezték: a konzervatív oldal nem kér a genderképzésből.

„Tudjuk mit akarunk, kedves barátaim, és azt is, hogy mit nem. Nem akarjuk a Soros-félék úgynevezett nyitott társadalmát, amely nyitott vagy inkább védtelen minden külső, idegen érdek vezérelte destruktív manipulációval szemben. Nem akarjuk a genderőrületet. Nem akarjuk Magyarországot a férfigyűlölő nők és a nőktől rettegő feminim férfiak, a gyermekekben, a családokban csak az önmegvalósítás akadályát látó, jövőtlenség társadalmává tenni” – fogalmazott 2015 decemberében Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Egy évvel később azonban az akkreditációs bizottság 10 igen és 3 nem szavazattal az ELTE-n is engedélyezte a genderszak elindítását.

„Hogyha nem megyünk bele abba a vitába, hogy van-e mit oktatni, egyáltalán mit jelent a genderszak, mit jelentenek a társadalmi nemek, hanem csak megnézzük azt, hogy erre a szakra mennyien jelentkeztek az ELTE-n, illetve a CEU magyar nyelvű képzésén ez önmagában bármely más szak esetén is érv a megszüntetés mellett” – fogalmazott a hét elején Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter a keddi kormányinfón közölte, a kormány döntött a genderszak megszüntetéséről, azt azonban elismerte: a döntés csak az ELTE-t érinti, a CEU ugyanis amerikai akkreditációval is rendelkezik, és államilag támogatott képzés is csak az ELTE-n van.

„Igazából arról érdemes beszélni, hogy mi a felelőssége egy fenntartónak, kell-e finanszíroznia olyan dolgokat, amelyeket vagy szeret a piac, vagy nem” – vélekedett a Hír TV-nek nyilatkozó szociológus. Bauer Béla emlékeztetett: a 90-es évek közepén a Horn-kormány az elsők között szüntette meg a Budapesti Tanítóképző Főiskolán addig működő családpedagógiai szakirányt, fölösleges képzésnek minősítve azt.

„A probléma az, hogy egy tudomány, vagy nem tudomány olyan mértékben átpolitizálódott, hogy leginkább a tudományos szocializmus értékeihez hasonlítható. Na most, hát azért azt el lehet felejteni. És, hogyha valaki a 80-as évekig járt felsőoktatási intézménybe, én nagyon örülnék, ha el tudná mondani, hogy miről szólt a tudományos szocializmus. Tartok tőle, hogy a gendertudományok hasonló mélységű ismeretekkel rendelkezik, már csak azért is, mert csak egy oldalról mutat be folyamatokat” – mutatott rá a Századvég vezető kutatója.

A CEU rektorhelyettese közösségi oldalán osztott meg egy ábrát, melyen 400 korábbi genderszakos hallgatójuk elhelyezkedési adatait osztotta meg. E szerint 40 százalékuk az oktatás és kutatás területén, negyedük nagyvállalatoknál helyezkedett el. Kerestük az ügyben az akkreditációs bizottságot, hogy mit szólnak a kormány döntéséhez, de nem kívántak nyilatkozni.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Hattyú csillagkép kulcsa - Andrew CollinsA Hattyú csillagkép kulcsa
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 200 Ft
16% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az Árpádok királyi vére Magyarország családaiban - Baczka-Madarasi Kis BálintAz Árpádok királyi vére Magyarország családaiban
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 945 Ft
5% internetes kedvezménnyel
Árpád Kódex
Árpád Kódex
Könyv - Bolti ár: 9 980 Ft
Internetes ár: 8 982 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat