HunHír.info

2018. Napisten hava 23. nap, Hajna napja.

Emlékművet állítottak egy a délszláv háborúban legyilkolt magyar családnak Horvátországban

2018. május 26. 16:57
Hunhír.info

A szerb szabadcsapatok 1991 decemberében brutális módon megölték a nyugat-szlavóniai Pakrác közelében fekvő kis falu, Dragović egyetlen magyar nemzetiségű családja, a Szabó család tagjait. A mártírhalált halt család tiszteletére május 22-én a Horvát Honvédelmi Minisztérium emlékművet állított – számol be a delhir.info

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

A Pakrác közeli Dragovićban a 90-es években már csak egyetlen magyar család élt, Szabóék. A pár száz lelket számláló többnemzetiségű, nyugat-szlavóniai településen a háború előtt békében éltek együtt a falubeliek. A honvédő háború kezdetén a helységet megszállták a szerbek, akik az ott élő magyarokon statuáltak példát. Brutális módon kivégezték Szabó Pétert, Szabó Alojzát és Szabó Vendelt, akiknek a „bűne” csak annyi volt, hogy nem voltak szerbek. A holttesteket egy tömegsírba temették, a házukat pedig felgyújtották. A tömegsírt 1996-ban fedezték fel, az áldozatokat exhumálták, akiknek a horvát honvédők minisztériuma most egy emlékművet állított. A három méteres emlékművet Tomo Medved, a horvát honvédők minisztériumának első embere és ifjabb Szabó Péter, a család egyetlen életben maradt tagja leplezték le.

– A honvédő háború minden áldozatának méltó emléket kell állítani, legyen az bármely nemzetiség tagja. A „Hrvatska golubica” projekt során azt szeretnénk elérni, hogy minden áldozat emlékművet kapjon. A projekt keretein belül ez a 76. felállított emlékmű, ezek mind egyformák, ami azt szimbolizálja, hogy minden áldozat emléke egyformán fontos – mondta Tomo Medved miniszter, hozzátéve, hogy sajnos a mai napig több mint ezer, a háború alatt eltűnt ember sorsa ismeretlen.


Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Szkítáktól a Kárpát hazáig - Aradi ÉvaSzkítáktól a Kárpát hazáig
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 210 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Magyar ősmesék - Bíró LajosMagyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 800 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
21% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat