HunHír.info

2019. Jégbontó hava 19. nap, Zsuzsanna napja.

Véletlenül ráleltek a Trianon előtti határra

2018. május 24. 06:07
Hunhír.info

A felfedezést egy helybeli földrajztanár tette, aki a Foksány közelében emelkedő Vrancea-hegységben talált rá a nevezetes határjelzőre. A Vrancea Múzeum szakemberei megvizsgálták a leletet és kijelentették, hogy minden valószínűség szerint 1887 körülre datálható: 1887. december 7-én írták alá az Osztrák-Magyar Monarchia Monarchia és a Román Királyság képviselői Bukarestben azt a nemzetközi egyezményt, amely meghatározta a két ország közötti határvonalat.

Menedék - Baráthosi

Az említett állapotot a 1888-ban meghozott 19. számú törvény ratifikálta.

A felfedezést tevő földrajztanár amúgy azt ajánlotta a hatóságoknak, szállítsák be a leletet a mărășești-i mauzóleumba, mert hát, ugye, száz évvel ezelőtt zajlottak arrafele az I. világháború nagy csatái, és amúgy is, a nagy egyesülés centenáriuma van. Jó kérdés, hogy mi a fenét keresne ott egy birodalmi határjelző. Hacsak nem valamiféle megkésett zsákmányszerzésről lenne szó.

A fellelt határjelzőnek azonban más jelentősége is van. Nevezetesen: pontosan megmutatja, hol húzódott a határ az Osztrák-Magyar Monarchia és a Román Királyság között. Ami egyben azt is jelenti, legalábbis a hírek szerint, hogy megoldódhat a kovásznaiak és a vranceaiak közt feszülő évszázados konfliktus. A közbirtokossági erdőkről van szó. Van egy több mint 4000 hektáros erdőterület, amely felett Kovászna és Vrancea nem tud megegyezni, ami a tulajdonviszonyokat illeti. A határkő felfedezői szerint a pontos határvonalak ismerete segíthet a probléma rendezésében. Őszintén kételkedünk ebben, de remélni azért szabad.

fötér.ro

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Horthy naptár 2019 - 4 db EGYÜTT KÜLÖNLEGES KEDVEZMÉNNYEL!!!! - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy naptár 2019 - 4 db EGYÜTT KÜLÖNLEGES KEDVEZMÉNNYEL!!!!
Naptár - Bolti ár: 14 000 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
29% internetes kedvezménnyel
A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Káosz és rend III. - Hajnali sugár - Benkő LászlóKáosz és rend III. - Hajnali sugár
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 2 974 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Hold rejtélyes hatása - Louis ProudA Hold rejtélyes hatása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat