HunHír.info

2019. Fergeteg hava 19. nap, Dsingiz napja.

Ő volt az utolsó nagy nemzeti királyunk

2018. április 26. 13:25
Hunhír.info

matyas-kiraly.jpg560 éve lépett trónra az utolsó nagy, nemzetinek tekinthető uralkodónk. Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének kutatója az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, hogy az 1458-ban – tizenöt évesen – trónra lépett Corvin Mátyás megítélése a történész szakma szempontjából jóval árnyaltabb annál, ami a köztudatban él az igazságos uralkodóról.

Menedék - Bayer

A kutatók a források alapján próbálják meg értelmezni, mi történhetett a múltban. A népmesei Mátyás alakja nem egyeztethető össze a történelmi tényekkel, hiszen a legismertebb magyar királyunk „nagyon is autokrata uralkodó volt, és az ő idején nem nagyon volt lehetősége arra egy főúrnak vagy egy főnemesnek, hogy a saját útját járja. Ha pedig igen, akkor nagyon könnyen megütötte a bokáját” – fogalmazott Katona Csaba, aki szerint a Mátyásról kialakult pozitív kép a halála után kezdett kialakulni, amikor az erőskezű uralkodó országlása, a rend, a biztonság helyébe a káosz, az anarchia korszaka következett. Ő volt az utolsó nagy nemzeti királyunk, aki európai mércével is kirívó műveltségével hamar kivívta az őt megillető tekintélyt – mondta el a szakember az M1 műsorában.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Összeesküvések a magyarság ellen - Körösztös GyörgyÖsszeesküvések a magyarság ellen
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Baráthosi összes turáni könyve I-II. - Baráthosi Balogh BenedekBaráthosi összes turáni könyve I-II.
Könyv - Bolti ár: 16 990 Ft
Internetes ár: 12 990 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Akciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóAkciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat