HunHír.info

2018. Magvető hava 19. nap, Villám napja.

Kovászna megyei oláh szenátor: Autonómiáról se most, se máskor nem lehet szó

2018. április 26. 12:45
Hunhír.info

Autonómiáról szó sem lehet, sem most, sem a jövőben – jelentette ki Gheorghe Baciu Kovászna megyei szenátor, aki az autonómiastatútum kapcsán foglalt állást szerdán a felsőházban. A Népi Mozgalom Pártja (PMP) politikusa kifejtette, becsüli a magyar közösséget, akikkel együtt él Kovászna megyében, de ezt nem mondhatja el a „románellenes autonómiaprojekt” kezdeményezőiről.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Egységes, hazafias álláspont

A statútum beterjesztőjét, Kulcsár-Terza József képviselőt megalománnak nevezi, aki a Magyar Polgári Párt (MPP) tagjaként befészkelte magát az RMDSZ-be, a szövetség pedig kihasználja a tudatlanságát, hogy az alkotmányellenességet népszerűsítse. „Kulcsár-Terza azt hiszi, történelmet ír, amikor aberrált projekteket kezdeményez” – fogalmazott Baciu, majd méltatta a törvényhozói tanács, valamint a szakbizottságok negatív véleményezését. Ugyanakkor felszólalásában passzívnak nevezte a kormány hozzáállását, mivel nem véleményezte a tervezetet, amely szerinte „támadás Románia egysége ellen”.

Baciu szerint a képviselőházban a román politikusok pártállástól függetlenül „egységes, hazafias álláspontra helyezkedtek és rámutattak, hogy a magyar kisebbségnek minden alapvető joga megvan, és egyetlen román politikus sem merne olyan kezdeményezést iktatni, mely ezeket a jogokat csorbítaná.

Ez a válasz az autonómiakövetelésre: El sem olvassák

Fejér László Ödön háromszéki szenátor a Székelyhonnak elmondta, Gheorghe Baciu Kovásznai megyei szenátor nyilatkozata egyértelművé tette, hogy a román ajkú parlamenti szenátorokat és képviselőket semmilyen szinten nem érdeklik azok a törvénytervezetek, amelyek az autonómiával kapcsolatosak. „Annyira nem, hogy el sem olvassák. Még csak fel sem merül bennük, a párbeszéd, mint opció, hanem az alkotmányra hivatkozva nemet mondanak minden autonómia felvetésre, annak ellenére, hogy az kérdés nem alkotmányellenes” – fogalmazott.

Fejér László Ödön azt hitte, Gheorghe Baciu Kovászna megyei szenátort sokkal nyitottabb, hiszen a magyarok közt él, minden nap láthatja, hogy nem akarnak semmi olyant, ami a magyar és román közös együttélés kárára lenne. Amint arról beszámoltunk, a képviselőház elutasította a tervezetet, a szenátusban ezután kell napirendre tűzzék, ott döntő házként szavaznak róla.

szekelyhon.ro

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Trikolór Naptár 2018 - Magyar Trikolór naptárTrikolór Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 2 300 Ft
Internetes ár: 2 070 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kedvet virágoztató magyar népmesék - Dömötör Sándor (szerkesztő)Kedvet virágoztató magyar népmesék
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Baráthosi összes turáni könyve I-II. - Baráthosi Balogh BenedekBaráthosi összes turáni könyve I-II.
Könyv - Bolti ár: 15 990 Ft
Internetes ár: 11 990 Ft
25% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat