HunHír.info

2019. Fergeteg hava 19. nap, Dsingiz napja.

A kis szoci Molnár Gyula ebben a rendszerben is tudta, mi a jó: a párttársával trükközött lakásvásárlásakor

2018. április 23. 06:40
Hunhír.info

voroscsillag.jpgFurcsa körülmények között szerzett lakást a szocialisták – a választási eredmény ismeretében leköszönő – elnöke. Molnár Gyula még XI. kerületi polgármesterként az önkormányzattal több üzletet bonyolító ingatlanfejlesztő lakóparkjában vett ingatlant úgy, hogy akkori párttársa, Élő Norbert segített abban, hogy ne közvetlen legyen az adásvételes kapcsolat.

A főváros XI. kerületében egy gyanúsan olcsó ingatlant kinéző Élő Norbert, a Demokratikus Koalíció politikusa évekkel ezelőtt nagy szolgálatot tett az április 8-i választás után lemondott MSZP-elnöknek, Molnár Gyulának, a kerület akkori polgármesterének egy másik, szintén Újbudához kötődő ingatlantranzakcióval.

Miután februárban a nyilvánosság elé tártuk, hogy Élő a XI. kerületi önkormányzat asszisztenciája mellett hogyan tenné rá a kezét jócskán piaci áron aluli egy kerületi ingatlanra, jelentkezett egy forrás, aki Élő és Molnár 2006-os közös akciójáról számolt be. Nem sokkal az után, hogy 2006 októberében másodszor is polgármesterré választották Molnár Gyulát, és éppen csak hogy túl volt egy váláson, olyan ingatlanberuházó vállalkozótól szerzett egy lakást, akivel az általa vezetett kerületnek előtte és utána is voltak üzleti ügyei. A Balásdi-Szabó István egyik cége által a kerületben felhúzott Nádorliget lakópark egyik lakása lett Molnáré, de úgy, hogy közbeiktattak egy céget, talán hogy leplezzék az esetleges összeférhetetlenséget. (Ilyen vételnél ugyanis felvethető, hogy az újbudai kerületi vezetés a vállalkozónak kedvező döntései összefügghetnek azzal, hogy Molnár a lakóparkjában vesz lakást.)

Balásdi-Szabó előbb 2007 január közepén – a tulajdoni lap tanúsága szerint január 22-én – eladott egy 130 négyzetméteres ingatlant a Molnár Gyulával akkor egy pártban, az MSZP-ben politizáló Élő Norbert ingatlanos cégének, a C-Moll Zrt.-nek, hogy aztán az két hét múlva – a tulajdoni lap szerint február 6-án – továbbadja Molnár Gyulának.

A 24.hu rendelkezésére álló információk, dokumentumok alapján nem tudjuk megmondani, pontosan mennyiért szerezte a lakást Molnár – ő azt állítja, piaci áron és transzparens módon vette –, mégis több furcsa körülmény szegélyezi a tranzakciót, átláthatóságról azonban biztosan nem beszélhetünk.

Egyrészt, a C-Moll elvétve foglalkozott lakások vásárlásával és továbbértékesítésével, vagy ha igen, akkor azok jellemzően nem új építésű ingatlanok voltak, hanem felújításra szoruló ingatlanok. A cég inkább ingatlanhasznosítással foglalkozott: irodaházakat, raktárakat adott bérbe – állítja forrásunk, aki ismeri Élő cégének működését. Informátorunk szerint a polgármester hetekkel az adásvétel előtt már használta a lakást, sőt úgy emlékszik, már 2006 novemberében is a lakberendezéssel törődött Molnár, aki tehát már azelőtt igénybe vette azt az ingatlant, hogy a nevére került volna.

Másrészt Molnár 2007. január 29-i keltezésű vagyonnyilatkozata is tartalmazza a szóban forgó lakást.

Vagyis az akkori polgármester már az előtt egy héttel feltüntette sajátjaként az ingatlant, hogy az valójában az ő tulajdonába került volna február 6-án. Január 29-én a tulajdoni lap tanúsága szerint papíron még az Élő-cég C-Moll tulajdona volt az ingatlan.

A lakást építtető vállalkozó és a polgármester közötti kapcsolat leplezését valószínűsíti az is, hogy a lakópark építtetője értékesítette a lakásokat. Miért kellett egy olyan céget közbeiktatni, amely elvileg a saját hasznát is rápakolja az árra?

Közös dolgok

Újbuda kerületének és Balásdi-Szabónak a kétezres évek közepén két nagyobb közös ügylete volt:

Balásdi-Szabó cége, a Sajó Befektetési Zrt. fejlesztette a 900 lakásos Nádorliget lakóparkot, ezt a főváros legnagyobb lakópark-fejlesztései között tartották számon a kétezres évek közepén.
Egy másik közös üzlet sokkal dicstelenebb véget ért, az önkormányzat futott a pénze után, Balásdi-Szabó cégei azonban nem panaszkodhattak. 2007 februárjában – egyébként épp egy nappal az után, hogy Molnár tulajdonába került a Balásdi-Szabó cége által felépített lakóparki ingatlan – rakták le a Szent Gellért Senior Apartmanház alapkövét (a közös képen Molnár és Balásdi-Szabó is szerepel), a beruházó-tulajdonos Újbuda Gyöngye Kft.-t fele részben a XI. kerületi önkormányzat, fele részben pedig a Balásdi-Szabó érdekeltségébe tartozó Millers Zrt. alapította. Az önkormányzat biztosította a 200 millió forint értékű telket, a Balásdi-Szabó-féle cég pedig vállalta, hogy a rá eső 200 millió forintot készpénzben beteszi a közös cégbe. Később legalábbis erős kétely ébredt, hogy Balásdi-Szabó betartotta-e ígéretét, a nyugdíjasotthon 2012-re annak ellenére is csődbe ment, hogy borsos áron dolgoztak.

Erről részletesen írt a Népszabadság és a HVG is, végül a hitelező bank büntetőfeljelentést tett tiltott fedezetkivonás gyanújával és nyomozás is indult az ügyben.

Balásdi-Szabó több zűrös ügyben is érintett volt, a cégbíróság pedig 5 évre, 2023 februárjáig eltiltotta a cégvezetéstől a férfit. A cégadatbázis szerint másfél tucatnyi társaságban volt érdekeltsége, ezek közül minden második már felszámolás vagy végelszámolás alatt áll, többnél is negatív kockázatot mutat az adatbázis, és csak egyetlen cég múltja makulátlan.

Háromból ketten hallgatnak, Molnár szűkszavúan válaszolt
Szerettük volna az érintettektől megkérdezni, mi volt a célja a cég közbeiktatásával történt lakásszerzésnek és hogy mennyiért került Molnárhoz az ingatlan, de sem Balásdi-Szabó, sem Élő nem reagált.

24.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Összeesküvések a magyarság ellen - Körösztös GyörgyÖsszeesküvések a magyarság ellen
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben! - Badiny Jós FerencA magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben!
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Jézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában - Mirza Ghulam AhmadJézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
Horthy naptár 2019 - 4 db EGYÜTT KÜLÖNLEGES KEDVEZMÉNNYEL!!!! - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy naptár 2019 - 4 db EGYÜTT KÜLÖNLEGES KEDVEZMÉNNYEL!!!!
Naptár - Bolti ár: 14 000 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
29% internetes kedvezménnyel
Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat