HunHír.info

2019. Fergeteg hava 19. nap, Dsingiz napja.

Nem tetszik a „liberálisok” elnökének a marosvásárhelyi katolikus iskola újraindítása

2018. április 22. 07:22
Hunhír.info

Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) való felvétele nem a Liviu Dragnea képviselőházi elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közötti személyes kapcsolattól függ - véli a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban.

Menedek - Engdahl

"Romániának az OECD-hez való csatlakozása nem a Liviu Dragnea és a magyar kormányfő közötti személyes viszonytól vagy előbbi utóbbinak tett ígéreteitől függ. Nem Magyarország az egyetlen OECD-tagállam. Ha holnap egy másik OECD-tagország támogatásáért cserében azt kéri tőlünk, hogy részesítsünk előnyben egy bizonyos vállalatot, vagy alapítsunk egy tudom is én milyen intézményt, mit fog tenni Dragnea? Olyasmit ígér majd az illető ország miniszterelnökének, aminek semmi közük nincs az OECD-csatlakozást célzó törekvéshez?" - tette fel a kérdést Orban, aki szerint elfogadhatatlan, hogy Dragnea személyes érdekeit a nemzeti érdek elé helyezi, és teljesíteni akar olyan követeléseket, "amelyek nem normálisak, nem természetesek".

A liberális pártelnök rámutatott, az OECD-tagsághoz Romániának teljesítenie kell bizonyos előfeltételeket, de ezek egyikének sincs köze azokhoz a magánbeszélgetésekhez, amelyeket Liviu Dragnea Orbán Viktorral folytatott a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról.

Liviu Dragnea azt nyilatkozta csütörtök este az Antena 3 televíziócsatornának adott interjújában, többször beszélt telefonon Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Románia felvételéről a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe, aminek támogatását a magyar fél a marosvásárhelyi katolikus líceum megalapításához kötötte.

Dragnea hangsúlyozta, Klaus Iohannis államfő, a külügyminisztérium, a diplomaták és más intézmények közösen erőfeszítéseket tesznek azért, hogy Romániát felvegyék az OECD-be.

Ha ebből a csoportból egy tagállam ellenáll, akkor nem léphetünk be. Magyarország álláspontja eleinte az volt, hogy nem ért egyet Románia felvételével az OECD-be. Akkor felhívtam Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, beszélgettünk, utána többször is tárgyaltunk. Valóban elégedetlen volt, és szerintem joggal - mégiscsak gyerekekről van szó, akiknek joguk van az oktatáshoz - amiatt, hogy különböző akciókkal akadályozzák az iskola megalapítását. Tulajdonképpen megszüntették a marosvásárhelyi iskolát és utána folyton akadályozták az újraalapítását. Én megígértem, hogy ez meg fog történni, és a magyar kormányfő és Magyarország külügyminisztere rögtön azt mondta, hogy támogatni fogják Románia felvételét az OECD-be- mondta a nagyobbik kormánypárt elnöke.

Hozzátette: később, miután az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette a parlament által elfogadott törvényt az iskola létrehozására vonatkozóan, Magyarország közölte, hogy gondolkodási időre van szüksége. Ekkor Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közbenjárására ismét beszélt Orbán Viktorral, akivel tudatta, hogy találtak megoldást az iskola megalapítására, mert normális, hogy meg kell alapítani - jelentette ki Dragnea az Antena 3-nak adott interjúban.

Néhány napja hivatalosan is értesültem, hogy Magyarország kijelentette: egyértelműen támogatja Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe - tette hozzá a PSD elnöke. - írja az agerpres.ro

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Atlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel - Ignatius DonnellyAtlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 12 490 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Olvasgatni való - Rónaszegi MiklósOlvasgatni való
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Globális felmelegedés-ipar - Összeesküvés elméletek sorozatGlobális felmelegedés-ipar
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben! - Badiny Jós FerencA magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben!
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A magyarság 20.000 éves történelme 4. rész - Hihetetlen MagazinA magyarság 20.000 éves történelme 4. rész
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat